Rețele de socializare

Moldova

Directorul spitalului raional Comrat și specialistul Serviciului resurse umane, pe banca acuzaților: Sunt acuzați de neglijență în serviciu, abuz și fals în acte publice

Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud informează că, a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a directorului Instituției Medico-Sanitare Publice, Spitalul raional Comrat, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu (art.329 din Codul penal) și a specialistului Serviciului resurse umane din cadrul aceleiași instituții medicale, învinuit de comiterea infracțiunilor de abuz de serviciu, săvârșit din interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal) și fals în acte publice (art.332 alin.(1) din Codul penal).

Publicat

Așadar, directorul Instituției Medico-Sanitare Publice, Spitalul raional Comrat și specialistul Serviciului resurse umane din cadrul aceleiași instituții medicale sunt învinuiți de către procurorii anticorupție că, în perioada anilor 2016-2018, folosindu-se de funcția publică deținută, din interes material, în scopul realizării altor interese personale și în interesul a 27 persoane fizice, locuitori ai UTA Găgăuzia, au întocmit și prezentat lista nominală pentru persoanele asigurate cu date privind existența raporturilor de muncă a persoanelor fizice menționate mai sus, către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza cărora a fost activat statutul de persoană asigurată în sistemul Asigurări Obligatorie de Asistență Medicală, pe când aceștia în perioada vizată nu au fost angajați și nu au activat în cadrul IMSP Spitalul raional Comrat, cauzând astfel daune considerabile instituției juridice CNAM, în mărime de 483 367,1 lei.

Menționăm că, la moment în vederea asigurării bunei desfășurări a examinării cauzei penale, procurorii anticorupție au aplicat în privința ambilor învinuiți, măsura preventivă sub formă de obligarea de a nu părăsi țara, pe un termen de 60 zile.

Mai mult ca atât, la etapa de urmărire penală partea vătămată CNAM a înaintat acțiune civilă în vederea recuperării prejudiciului material cauzat , în mărime de 483 367,1 lei.


Subsecvent, la demersul procurorilor anticorupție, cu autorizarea judecătorului de instrucție în scopul garantării executării pedepsei amenzii, precum și în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat de infracțiune, în vederea aplicării unei eventuale confiscări speciale, au fost puse sub sechestru, bunurile imobile ce le aparțin învinuiților, după cum urmează:

– ½ cotă parte din teren pentru construcții, în valoare de 92 869,50 lei;
– ½ cotă parte dintr-o construcție, în valoare de 257 732,99 lei;
– ½ cotă parte dintr-un teren, în valoare de 349 464,29 lei;
– ½ cotă parte dintr-o construcție, în valoare de 136 295 lei;
– ½ cotă parte dintr-un teren, în valoare de 13 583,42 lei;
– ½ cotă parte dintr-o construcție, în valoare de 70 402 lei;
– ½ cotă parte dintr-un teren agricol, în valoare de 94 243,80 lei.


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.

Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Publicat

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.



Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii