Rețele de socializare

Moldova

Bărbații suspectați că au împușcat în cap un tânăr de 29 de ani în pădurea din Sîngerei au primit câte 20 de zile de arest preventiv

Cei doi bărbați, suspectați că au împușcat în cap un tânăr de 29 de ani în pădurea din Sîngerei au primit câte 20 de zile de arest preventiv.

Publicat

Despre asta anunță procurorii PCCOCS într-o notă informativă.

Amintim că totul s-a întâmplat în dimineața de 23 mai, în jurul orei 03.00. Tânărul de 29 de ani, împreună cu iubita sa de 35 de ani se deplasau prin pădure îndreptându-se spre o stână, iar la un moment dat, simțindu-se obosiți ar fi decis să se culce. Stând culcați pe iarbă, ambii ar fi auzit niște sunete asemănătoare împușcăturilor. Tânărul s-ar fi ridicat de jos ca să vadă ce se întâmplă, iar în clipa următoare a căzut la pământ fiind împușcat în cap.

În data de 25 mai, poliția a reținut doi suspecți. Aceștia au vârstele de 38 și respectiv 44 de ani sunt domiciliați în Chișinău și Sîngerei și ambii au antecedente penale.


După reținere, forțele de ordine au operat mai multe percheziții acasă la suspecți, iar în rezultat, la unul din bănuiți a fost depistată arma din care ar fi fost comisă crima. Luneta, dotată cu termovizor era deținută ilegal de către suspect. De asemenea, a fost depistat și automobilul cu care se deplasau bănuiții în acea zi.

Paralel, forțele de ordine au aflat că bănuiții ar deține ilegal mai multe arme, de aceea au descins și alte localități din țară, pentru confirmarea informațiilor. Acolo, oamenii legii au ridicat mai multe arme de vânătoare cu țeava lisă și ghintuită, pistoale și muniții, telefoane mobile și tehnică specială destinată vânatului ilegal.


Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Atenție! Escrocherie pe rețelele de socializare – recomandări ale Poliției

Poliția avertizează despre multiplele forme de escrocherii bancare online. Răufăcătorii sparg conturi de socializare sau creează conturi false pe Facebook și Instagram, de unde trimit mesaje în care cer bani pentru presupuse situații urgente, folosind logourile bancare pentru a părea credibili.

Publicat

O altă metodă comună este folosirea anunțurilor de pe platforme precum 999.md. Escrocii contactează persoanele care vând bunuri, exprimând interesul pentru achiziție și trimit un link fraudulos ce solicită datele bancare sau personale.

Recomandări ale Poliției:

  • Nu accesați link-urile suspecte.
  • Nu răspundeți la mesaje dubioase.
  • Marcați mesajele suspecte ca SPAM.
  • Descărcați aplicații doar din surse oficiale.
  • Nu introduceți informații bancare pe site-uri neverificate.
  • Nu divulgați codul OTP primit de la bancă.


Citește mai departe

Moldova

Urmărire ca-n filme, soldată cu accident, la Orhei: Cum a fost reținut un membru al unei grupări specializate în vinderea drogurilor

Au „dezgropat” sute de pachețele cu droguri și au reținut un bărbat suspectat de distribuirea acestora. Polițiștii din Orhei au destructurat o rețea de traficanți de droguri și au găsit 245 de pachețele cu substanțe narcotice, aproape 150 de pastile psihotrope, dar și 300 de mii de lei.

Publicat

Totul a pornit după ce în vizorul oamenilor legii au ajuns informații operative despre plasarea narcoticelor în mai multe ascunzișuri din Orhei, iar făptași ar fi reprezentanții unui magazin online de comercializare a drogurilor.

După mai multe investigații, polițiștii au stabilit că în imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraș se vede un bărbat de 44 de ani, condamnat anterior pentru trafic de droguri. Acesta ar fi fost implicat și în activitatea curentă, plasând drogurile în diferite ascunzișuri.

În scurt timp, oamenii legii l-au localizat pe bărbat la o stație de alimentare de lângă orașul Orhei, însă acesta a refuzat să prezinte actele de identitate și a fugit de la fața locului. A urmat o urmărire ca în filme, iar mai multe echipaje de poliție s-au gonit după suspect. În cele din urmă bărbatul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un foișor de pe acostament.


Ulterior, oamenii legii au percheziționat corporal bărbatul și au descins atât în mașină, cât și acasă la acesta. În urma perchezițiilor, au fost descoperite zeci de pastile psihotrope, 400 de pachețele de tip zip-lock, un cântar electronic de dimensiuni mici, precum și bani proveniți din activități ilegale.

Mai mult, oamenii legii au găsit în telefonul bănuitului imagini cu coordonate geografice ce indicau ascunzișuri ale drogurilor, de unde au fost ridicate ulterior peste 30 de pachete din diverse zone ale Orheiului.

Bărbatul a fost reținut și transportat la Penitenciarul 13, iar poliția continuă investigațiile pentru a identifica alți membri ai grupului infracțional organizat.


Citește mai departe

topul săptămânii