Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane care prindeau ilegal pește

Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane, prinse la pescuit ilegal. Asta în condițiile în care recent a fost modificată legislația, astfel cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică, indiferent de dimensiune și greutate, a fost majorat considerabil de la 10 unități convenționale (500 de lei) până la 300 de unități convenționale – ( 15 000 lei).

Publicat

Inspectorii de mediu IPM Rîșcani, au efectuat un razii de contracarare a braconajului piscicol pe malurile râului Prut și râului Ciugur în preajma localităților Dumeni, Duruitoarea Nouă și Văratic.

În rezultatul raziilor efectuate au fost depistate și ridicate 3 plase din monofilament fără stăpâni.

Un alt caz a fost depistat de inspectori, doi pescari care intenționau de a pescui ilicit în perioada de prohibiție, cu ajutorul minciogurilor confecționate artizanal.


Au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.114 alin. (2) Cod Contravențional, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în mărime totală de 950 lei.

Grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol în raioanele: Criuleni, Dubăsari, Orhei și Ștefan Vodă.


Urmare a intensificării controalelor efectuate în perioada de reproducere a ihtiofaunei, inspectorii de mediu au întocmit sumar 22 procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 13 200,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele delincvente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 19 850,0 lei, concomitent, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte: o barcă și unelte interzise pentru pescuit, cum ar fi: 13 plase și 4 fatci.

În plină perioadă de prohibiție au fost identificate, documentate și sancționate șapte persoane care braconau cu scule interzise, și respectiv 15 persoane care practicau pescuitul ilicit, cu undița, în râurile Nistru și Răut. Pe numele acestor persoane au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în temeiul art. 114 alin. (1), Cod Contravențional, fiind sancționate cu amenzi a câte 12 u.c. (600,0 lei), fiecare.

Un caz relevant a avut în extravilanul satului Molovata, raionul Dubăsari, au fost depistați în flagrant doi consăteni, care au capturat într-o plasă din rîul Nistru 8 exemplare de pești de specia caras argintiu, în cantitate de 6,0 kg, cauzînd prin acțiunile sale resurselor biologice acvatice prejudicii estimate la – 12 300, lei, fapt pentru care au fost supuși sancțuinilor sub formă de amendă maximă prevăzută de art. 114 alin. (1) în mărime de 12 u. c. – (600,0 lei), fiecare, fiindu-le ridicate și sculele de pescuit.


Utilizând transportul naval din dotare a fost supus inspectării și lacul de acumulare Dubăsari, din apele căruia au fost ridicate opt plase braconierești instalate de persoane neidentificate, din pânzele cărora au fost eliberați în mediul natural acvatic în stare vie pești de diferite specii, în cantitate de 9,0 kg.

Pe malul acestui obiectiv acvatic, în sectorul intravilan al satului Vășcăuți, raionul Orhei, două persoane rămase neidentificate au abandonat o barcă confecționată artizanal în care se găseau două plase, care au fost ridicate de către inspectori.


Inspectorii de mediul din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Orhei, au întreprins razii de contracarare a cazurilor de pescuit illegal în perioada de prohibiție pe râurile Nistru sectorul satului Vîșcăuți-Lopatna și Răut sectorul satului Mașcăuți-Furceni.
Au fost întocmite 7 procese – verbale cu privire la contravenție conform art. 114 alin.(1), Cod Contravențional , două procese-verbale au fost întocmite pentru pscuit illegal pe râul Nistru, cu aplicarea amenzilor în sumă de 1200 lei, prejudicial cauzat mediului în sumă de 3000 lei, cinci procese – verbale cu privire la contravenție pentru pscuit illegal pe râul Răut, cu aplicarea amenzilor în sumă de 3000 lei. Au fost ridicate 10 scule de pescuit (undițe).
Pentru depozitarea deșeurilor de grajd pe teren public a fost întocmit un process – verbal, cu privire la contravenție conform art. 154 alin.(1), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în sumă de 600 lei.

Moldova

/VIDEO/ Șapte milioane de euro ar fi fost introduși ilegal în țară. Doi suspecți – reținuți.

Percheziții de amploare în Chișinău într-un caz de spălare de bani. Conform informaților preliminare, șapte milioane de euro ar fi fost introduși ilegal în țară, iar deconspirarea schemei a fost posibilă datorită colaborării autorităților din Moldova și celor din Italia întrucât gruparea ar fi implicată în spălarea banilor și escrocherii.

Publicat

În acest sens, ofițerii de investigații au descins cu percheziții la mai multe locații din Chișinău, inclusiv sediile unor companii și domiciliile unor persoane fizice suspecte.
Astfel s-a stabilit că gruparea infracțională formată din mai multe persoane cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, din anul 2021 și până în prezent ar fi pus la cale o schemă pentru a masca originea ilicită a unor sume considerabile de bani provenite din infracțiuni comise în țări străine, în special escrocherii. Astfel, prin diverse tranzacții financiare, aceștia ar fi distorsionat informațiile despre proveniența și destinația banilor, introducând fonduri masive în circuitul legal. În rezultatul a 10 percheziții, oamenii legii au demascat schema de tranzacții financiare folosite la spălarea de bani. Ca rezultat, doi bărbați, dintre care și un cetățean italian, de 52 și 59 de ani, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, iar investigațiile continuă pentru a identifica toți membrii rețelei.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ S-a dat șmecher în trafic. Un tânăr a vrut prioritate în trafic, dar s-a ales cu amendă.

Metodele de încălcare a regulamentului circulației rutiere ieșite din limita rațiunii se pare că nu au oprire. De această dată este vorba de un tânăr de 19 ani. Acesta, deplasându-se la volanul unei mașini pe strada Vasile Alecsandri din capitalǎ, a încălcat vădit prevederile Regulamentului circulației rutiere, punând în pericol participanții la trafic.

Publicat

În timp ce automobilul staționa la culoarea roșie a semaforului, pasagerul din automobilul cu pricina a coborât din vehicul și a luat din portbagaj un dispozitiv special de semnalizare luminoasă de culoare roșie-albastră, care ulterior a fost pus în funcțiune de către șofer. Ulterior, conducătorul auto a traversat intersecția neregulamentar, ignorând culoarea roșie a semaforului și neacordând prioritate legală pietonilor angajați deja în traversarea carosabilului. Prin urmare, acesta a fost identificat. Pe lângǎ amenda aplicatǎ, polițiștii au înaintat instanței de judecată propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an.


Citește mai departe

Moldova

S-a aprins mobila de lângă sobă. O femeie a suferit arsuri în urma unui incendiu izbucnit în locuință.

Sobele suprasolicitate reprezintă un risc major pentru viață. O femeie a primit arsuri pe suprafața corpului în urma unui incendiu izbucnit în locuință. Nenorocirea s-a întâmplat în seara de 18 martie, într-o gospodărie din localitatea Roșu, raionul Cahul.

Publicat

Potrivit informațiilor preliminare, flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul locuinței. La fața locului a ajuns o echipă de pompieri și salvatori, care au reușit localizarea incendiului și lichidarea completă a acestuia peste o oră. În urma incendiului, proprietara locuinței, o femeie în vârstă de 68 de ani, a primit arsuri de gradul I pe suprafața corpului. Echipa de medici a acordat primul ajutor specializat victimei, fără necesitatea de a fi spitalizată. În urma cercetărilor efectuate de specialiștii IGSU s-a stabilit, că incendiul cel mai probabil ar fi izbucnit din cauza suprasolicitării sobei de încălzit, care a provocat aprinderea mobilierului aflat în preajmă. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite de organele de resort.
Potrivit datelor statistice, de la începutul anului 2025 au fost înregistrate 447 de incendii în urma cărora 43 de persoane au decedat.


Citește mai departe

topul săptămânii