Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane care prindeau ilegal pește

Înăsprirea legii nu-i sperie: Inspectorii de Mediu au amendat zeci de persoane, prinse la pescuit ilegal. Asta în condițiile în care recent a fost modificată legislația, astfel cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică, indiferent de dimensiune și greutate, a fost majorat considerabil de la 10 unități convenționale (500 de lei) până la 300 de unități convenționale – ( 15 000 lei).

Publicat

Inspectorii de mediu IPM Rîșcani, au efectuat un razii de contracarare a braconajului piscicol pe malurile râului Prut și râului Ciugur în preajma localităților Dumeni, Duruitoarea Nouă și Văratic.

În rezultatul raziilor efectuate au fost depistate și ridicate 3 plase din monofilament fără stăpâni.

Un alt caz a fost depistat de inspectori, doi pescari care intenționau de a pescui ilicit în perioada de prohibiție, cu ajutorul minciogurilor confecționate artizanal.


Au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.114 alin. (2) Cod Contravențional, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în mărime totală de 950 lei.

Grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol în raioanele: Criuleni, Dubăsari, Orhei și Ștefan Vodă.


Urmare a intensificării controalelor efectuate în perioada de reproducere a ihtiofaunei, inspectorii de mediu au întocmit sumar 22 procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 13 200,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele delincvente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 19 850,0 lei, concomitent, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte: o barcă și unelte interzise pentru pescuit, cum ar fi: 13 plase și 4 fatci.

În plină perioadă de prohibiție au fost identificate, documentate și sancționate șapte persoane care braconau cu scule interzise, și respectiv 15 persoane care practicau pescuitul ilicit, cu undița, în râurile Nistru și Răut. Pe numele acestor persoane au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în temeiul art. 114 alin. (1), Cod Contravențional, fiind sancționate cu amenzi a câte 12 u.c. (600,0 lei), fiecare.

Un caz relevant a avut în extravilanul satului Molovata, raionul Dubăsari, au fost depistați în flagrant doi consăteni, care au capturat într-o plasă din rîul Nistru 8 exemplare de pești de specia caras argintiu, în cantitate de 6,0 kg, cauzînd prin acțiunile sale resurselor biologice acvatice prejudicii estimate la – 12 300, lei, fapt pentru care au fost supuși sancțuinilor sub formă de amendă maximă prevăzută de art. 114 alin. (1) în mărime de 12 u. c. – (600,0 lei), fiecare, fiindu-le ridicate și sculele de pescuit.


Utilizând transportul naval din dotare a fost supus inspectării și lacul de acumulare Dubăsari, din apele căruia au fost ridicate opt plase braconierești instalate de persoane neidentificate, din pânzele cărora au fost eliberați în mediul natural acvatic în stare vie pești de diferite specii, în cantitate de 9,0 kg.

Pe malul acestui obiectiv acvatic, în sectorul intravilan al satului Vășcăuți, raionul Orhei, două persoane rămase neidentificate au abandonat o barcă confecționată artizanal în care se găseau două plase, care au fost ridicate de către inspectori.


Inspectorii de mediul din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Orhei, au întreprins razii de contracarare a cazurilor de pescuit illegal în perioada de prohibiție pe râurile Nistru sectorul satului Vîșcăuți-Lopatna și Răut sectorul satului Mașcăuți-Furceni.
Au fost întocmite 7 procese – verbale cu privire la contravenție conform art. 114 alin.(1), Cod Contravențional , două procese-verbale au fost întocmite pentru pscuit illegal pe râul Nistru, cu aplicarea amenzilor în sumă de 1200 lei, prejudicial cauzat mediului în sumă de 3000 lei, cinci procese – verbale cu privire la contravenție pentru pscuit illegal pe râul Răut, cu aplicarea amenzilor în sumă de 3000 lei. Au fost ridicate 10 scule de pescuit (undițe).
Pentru depozitarea deșeurilor de grajd pe teren public a fost întocmit un process – verbal, cu privire la contravenție conform art. 154 alin.(1), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în sumă de 600 lei.

Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii