Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ „Cel mai greu era să pătrunzi în spațiul dintre blocuri”. Detalii oferite de alpinistul care a salvat un micuț de 3 ani, încapitală

Perioada estivală este cea mai preferată de copii, întrucât aceștia se pot juca, distra și petrece mult timp afară. Însă pe lângă beneficii, acest timp este și plin de pericole, mai ales pentru micuț.

Publicat

Un incident cu final fericit, care a emoționat întreaga țară a avut loc la începutul lunii mai, în sectorul Botanica al capitalei, unde un băiețel de numai trei ani a căzut de pe acoperiș, în spațiul dintre două blocuri de transformatoare cu înălțimea de peste 5 metri și a rămas blocat între dărâmături. Atunci, la fața locului au intervenit trei echipaje specializate. Ca să-l poată descarcera pe micuț, unul din alpiniști a coborât în spațiul dintre blocuri. Misiunea a fost una dificilă, întrucât lățimea spațiului era de numai 20 de centimetri.

Am discutat cu alpinistul care l-a scos pe micuț dintre blocuri, ca să aflăm cum s-a derulat misiunea, deloc ușoară.

Salvatorul ne-a mai spus că cel mai dificil a fost să pătrundă în acel spațiu deoarece era foarte îngust.


Din fericire, salvatorii au reușit să-l facă pe copil să îndeplinească întocmai instrucțiunile salvatorilor.
t un final fericit, băiețelul scăpând fără nicio zgârietura. Însă, de multe ori, o clipă de neatenție din partea părinților poate avea urmări extrem de grave. De aceea, pompierii și salvatorii vin cu un șir de recomandări pentru părinți și tutore, pentru a evita situațiile de risc. Unul dintre pericole este jocul cu focul.

Un alt risc, la care sunt supuși riscului copiii este înecul, întrucât, bazinele acvatice sunt extrem de atractive în perioada de vară. Uneori, copiii pleacă singuri la scăldat, fără permisiunea părinților, riscul unei tragedii fiind și mai mare.

Un alt risc este și explorarea de către copii a locurilor necunoscute, cum ar fi șantiere sau clădiri părăsite, de unde copiii pot cădea, se pot răni, iar în unele cazuri consecințele sunt extrem de grave. O atenție deosebită trebuie atrasă părinților care au copii mici, preșcolari. Pompierii roagă insistent ca aceștia să nu fie lăsați sub niciun pretext singuri acasă, deoarece ei ar putea în primul rând cădea de la balcon sau de la geamul apartamentelor, ar putea conecta aragazul, s-ar putea electrocuta, și o mulțime de alte pericole îi pasc pe micuți singuri în locuințe.


În caz de situație de risc, părinții și toate persoanele care au în grijă copii trebuie să apeleze cât mai rapid după ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Ediție TV

/VIDEO/ Furturile din locuințe, la ordinea zilei: Aproape 700 de cazuri, înregistrate de la începutul anului

Furturile din locuință sunt la ordinea zilei. Hoții pătrund în case străine și fură, de obicei, tot ce găsesc de preț.

Publicat

În unul dintre cazurile făcute recent publice, însă, produs în raionul Cimișlia, suspecții, care sunt verișori, au prădat o locuință deja cunoscută. Este vorba despre casa fostei soacre a unuia dintre ei.

Totul a avut loc încă la sfârșitul lunii ianuarie, bănuiții au fost reținuți abia la mijloc de mai. Aceștia ar fi prădat casa unei locuitoare a satului Sagaidac, furând 30 000 de euro și 60 000 de lei. După un șir de căutări, bănuiții au fost reținuți. Ei au 37 și respective 41 de ani și locuiesc în orașul Șoldănești.

Unul din suspecți, fiind fostul ginere al victimei, ar fi cunoscut că femeia păstra acasă banii copiilor ei, ce muncesc peste hotare, așa că la pus la cale și pe verișorul său și îpmreună ar fi mers la furat. Acesta însă nu este nici pe departe singurul caz, în care hoții prădează locuințele. În primele 5 luni ale acestui an, în țară s-au produs 687 de furturi din locuințe, dintre care aproape 140 au avut loc în capitală. Deși numărul este în scădere față de anul precedent, fenomenul rămâne o problemă actuală a societății.


Cel mai des hoții pătrund în locuințe prin balcoane, prin acces liber, deteriorând geamurile din termopan sau chiar lacătele de la uși. Potrivit oamenilor legii, hoții care decid să acționeze în capitală aleg un interval de timp diferit, de cei ce fură pe teritoriul țării.

În rezultatul unei analize, forțele de ordine au stabilit și schemele după care acționează hoții în cele mai dese cazuri.

Oamenii legii menționează că pentru a nu deveni pradă a hoților, trebuie respectate un set de regular simple.


De asemenea, forțele de ordine îndeamnă oamenii, atunci când sunt vizitați de angajații unor servicii să-i roage să se legitimeze, și, desigur, să nu lase bunuri de preț la vedere. Este de menționat că furtul se pedepsește penal cu până la 4 ani de detenție.

În cazul în care suma pagubei material este în proporții deosebit de mari, așa cum s-a întâmplat în cazul din raionul Cimișlia despre care am relatat, atunci vinovații riscă până la 12 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Cu bani nedeclarați, peste hotare: Reguli de transport, dar și pedepsele pe care le riscă contravenienții

Tot mai multe tentative de transport ilegal a valutei peste hotare sunt înregistrate în posturile vamale din țară. Unul din cele mai recente cazuri a avut loc la Leușeni, în data de 17 mai.

Publicat

Un vehicul, în care se aflau șoferul de 24 de ani și un pasager de aceeași vârstă, se prezentase pe sensul de ieșire din țară. În urma unor verificări, în geanta personală a pasagerului, au fost depistate 41.000 de dolari SUA, nedeclarate. Și acesta nu este singurul caz.

Patru zile mai devreme, un alt bărbat a încercat să transporte 40.000 de euro în Austria. Acesta era unul din pasagerii VIP ai cursei Chișinău-Viena, și, ar fi declarat în prealabil, că intenționează să scoată din țară suma de 8.500 de euro. Însă, pe lângă banii declarați, oamenii legii au mai depistat în bagajul acestuia încă 40.000 de euro. În ambele cazuri, sumele de bani au fost ridicate, iar cazurile au fost transmise după competență Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal.

Pornind de la faptul că sunt frecvente cazurile când unele persoane încearcă să transporte valută în mod ilicit, am decis să vorbim cu unul din reprezentanții Serviciului Vamal, care să ne explice regulile de scoatere și de introducere a banilor în țară. Astfel, am aflat că introducerea banilor în țară se poate realiza fără careva probleme.


În ceea ce ține de scoaterea banilor din țară, este important de știut că orice persoană fizică nu poate să scoată mai mult decât 10.000 de euro, fără a avea careva acte.

De asemenea, persoană poate să prezinte și acte și autorizații emise de banca națională a Moldovei.

În unele cazuri, spune specialistul, știind că este ilegal de a scoate sume mari de bani fără a le declara, unii încearcă să îi ascundă în bagajele neînsoțite, adică în colete sau prin poștă. Trebuie de știut că legea interzice categoric aceste acțiuni.


Un alt aspect important este și pedeapsa pe care o riscă persoanele care au încercat să transporte sume de bani ilegal peste frontieră, dar au fost prinse. Este de menționat că dacă suma nedeclarată nu depășește 400.000 de lei, atunci încălcarea se califică drept contravențională, iar amenda este de până la 60.000 de lei. În cazul în care suma transportată depășește 400.000 de lei, încălcarea este calificată drept contrabandă și se pedepsește penal.

În acest context, reprezentanții Serviciului vamal îndeamnă persoanele care vor să plece peste hotare să facă cunoștință din timp cu regulamentul pentru a nu încălca legea și a călători fără impedimente.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Șoferi prinși băuți la volane

Noaptea trecută în jurul orei 03:00, polițiștii de patrulare care se aflau la serviciul de supraveghere a circulației rutiere au stopat în localitatea Giurgiulești din raionul Cahul un automobil de marca BMW la volanul căruia se afla un tânăr de 29 de ani din aceeași localitate.

Publicat

Mai întâi a refuzat să treacă etilotestul, apoi a încercat să mituiască polițiștii de patrulare. Este isprava unui tânăr de 29 de ani, oprit pe traseu pentru un control în seara de 19 mai, în localitatea Giurgiulești, raionul Cahul. În timpul documentării, polițiștii au simțit halenă alcoolică, însă, când i-au solicitat șoferului să sufle în aparatul Drager sau să meargă la spital pentru a-i fi prelevate probe biologice, acesta a refuzat categoric.

Ca să fie lăsat în pace și să scape de dosar penal, conducătorul auto ar fi lăsat 300 de euro în portiera automobilului de serviciu al oamenilor legii.

Un caz similar a avut loc în aceeași zi și în satul Țarigrad din raionul Drochia. De această dată un șofer de 62 de ani a ncercat să ofere 1200 de lei mită, la fel, ca să nu fie testat alcoolscopic. În ambele cazuri, automobiliștii au fost nlăturați de la volane și riscă dosare penale.


Iar la Ialoveni, oamenii legii au prins un minor de 16 ani pe motocicletă și un adolescent de 19 ani la volanul mașinii, la fel, în stare de ebrietate.

Aceștia au acceptat să treacă etilotetul, rezultatele fiind de 0,34 mg/l și respectiv 0,55 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. În toate patru cazuri, persoanele ce ghidau vehicule riscă dosare penale.


Citește mai departe

topul săptămânii