Rețele de socializare

Moldova

Bărbat din Cimișlia condamnat la 30 ani de închisoare, pentru că și-ar fi omorât propriul tată, dar a și dat foc unui magazin din localitate

Publicat

Prin sentința Judecătoriei Cimișlia, sediul Central, un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Cimișlia a fost condamnat la 30 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, fiind învinuit de săvârșirea a trei capete de acuzare și anume: omorul intenționat săvârșit asupra unui membru de familie, cu deosebită cruzime (art. 145 al. (2) din Codul penal), violență în familie (art. 201/1 alin.(1) din Codul penal) și distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor săvârșite prin incendiere (art. 197 al.(2) din Codul penal).

Mai exact, bărbatul este învinuit că, în seara zilei de 22 septembrie 2021 aflându-se la domiciliu în care el locuia împreună cu tatăl său, în vârstă de 67 ani, l-a strâns de gât pe ultimul cu șiretul de la pantalonii pentru sport în care el era îmbrăcat, după care l-a doborât la podea cu fața în jos, apăsându-1 cu un picior pe spate. Apoi, l-a apucat pe bătrân cu mâna de gât, strângându-1 și încercând să-i răsucească gâtul, concomitent lovindu-l cu capul de podea și de profilul din metal al pragului ușii de la intrare în încăpere. După care, văzând că tatăl său încă respiră a luat un topor cu care i-a aplicat acestuia două lovituri în regiunea capului cu muchia toporului, în rezultat survenind decesul acestuia.

Menționăm că, anterior bărbatul vizat a mai comis acte de violență asupra tatălui său. Astfel, un asemenea caz a avut loc în august 2021, atunci când acesta fiind în stare de ebrietate alcoolică, fără careva motive l-a doborât la sol și a început a-l uda cu aparatul de spălat de presiune mare, apoi i-a aplicat lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, în rezultatul acțiunilor agresive, fiindu-i cauzate vătămări corporale ușoare.


Mai mult ca atât, bărbatul a fost învinuit și de un alt caz produs în noaptea de 20 spre 21 februarie 2021, atunci când a incendiat un magazinul din localitatea în care trăia. Respectiv, ca rezultat al incendiului produs au fost distruse și deteriorate bunurile unui agent economic, în sumă totală de 406 244,65 lei.

Menționăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința inculpatului a fost menținută de către instanța de judecată, până la intrarea sentinței în vigoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Comrat, în termen de 15 zile.Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Curier de droguri, reținut în capitală: Bărbatul avea acasă 36 de „doze” gata pregătite pentru comercializare

Un bărbat de 42 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, după ce a fost prins în flagrant pe o stradă din capitală, în timp ce punea în circulație pachețele de tip zip-lock în care se afla o substanță vegetală cu miros specific de ,,Marijuana”.

Publicat

Activitatea infracțională a bărbatului a fost documentată de forțele de ordine pe parcursul a două luni, timp în care au fost acumulate probe concludente ce demonstrează implicarea acestuia în comercializarea substanțelor interzise, fiind efectuate două achiziții de control.

În urma percheziției corporale și la domiciliul acestuia, forțele de ordine au depistat mijloace bănești, obținute în urma comercializării drogurilor, 36 de pachetele tip zip- lock în care se afla o masă vegetala uscată cu miros specific, cântar de dimensiuni mici și telefonul mobil care era folosit în distribuirea substanțelor narcotice.

Probele delicte depistate au fost ridicate și sigilate conform procedurii.


În cadrul acțiunilor procesual penale bărbatul a declarat că vindea drogurile prin intermediul aplicației ,,Telegram”, cât și la direct unui cerc restrâns de persoane în care avea încredere. Pe zi suspectul obținea un profit de 1000 – 2000 de lei.

Bărbatul este cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

Polițiștii în continuare desfășoară acțiuni speciale de investigație pentru a stabili și complicitatea altor persoane implicate în infracțiune.


Acțiunile de documentare și reținere au fost desfășurate de ofițerii Secției investigare infracțiuni și urmărire penală a Inspectoratului de poliție Rîșcani, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Rîșcani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un moldovean a fost reținut la granița Ucrainei cu peste 21 de kilograme de hașiș ascunse în mașină

În Volîn, Ucraina a fost contracarată o tentativă de contrabanda cu droguri în valoare de aproape 400 de mii de dolari.

Publicat

În noaptea spre 18 mai, polițiștii țării vecine au constatat că un cetățean al Republicii Moldova a încercat să treacă prin punctul de control internațional „Yahodin” un lot de rășină de canabis (hașiș). Conaționalul nostru a ascuns drogul în rezervorul de combustibil al mașinii sale și intenționa să îl transporte în Rusia prin tranzit. Cu toate acestea, în timpul controlului de frontieră și vamal, planurile i-au fost date peste cap încât locul special amenaja a fost descoperit.

29 de pachete învelite în folie alimentară au fost găsite în timpul unui control vamal complet, folosind mijloace tehnice speciale. Greutatea de hașiș confiscat se ridică la peste 21 de kilograme. Conform presei locale, valoarea pe piața neagră ar fi de aproape 400 de mii de dolari SUA.

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Volîn au demarat urmărirea penală cu privire la contrabandă cu stupefiante, substanțe psihotrope, analogi sau precursori ai acestora sau droguri falsificate din Codul penal al Ucrainei.


Cercetările pe caz continuă.


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Contrabandă cu peste 200.000 de țigări. O persoană a fost reținută și cinci sunt cercetate în libertate

Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, și Serviciul de Informații și Securitate au pus în executare în data de 17 mai curent mandate de percheziții în municipiul Chișinău și în afară, într-un dosar de contrabandă cu țigări.

Publicat

În rezultatul efectuării a 23 de perchiziții la punctele comerciale, domiciliile figuranților și a mijloacelor de transport ale acestora, au fost depistate și ridicate: produse de tutungerie în cantitate de 200 mii bucăți, mijloace valutare în dolari americani și euro a căror proveniență legală nu a fost confirmată, echivalentul a peste 240 mii lei și două mijloace de transport.

Urmare a unui șir de măsuri speciale de investigație, a fost stabilită implicarea în schema dată a șase persoane, fiecare având rolul său bine determinat, de la cumpărarea de pe piața neagră a produselor de tutungerie la comercializarea către unele persoane care le transportau ilicit peste frontiera de stat.

În cadrul desfășurării acțiunilor procesuale a fost reținută o persoană pentru 72 de ore, acesta fiind unul din organizatorii schemei infracționale, iar celelalte persoane sunt cercetate în libertate și se prevalează de prezumția nevinovăției, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale. Urmărirea penală continuă, pentru cercetarea tuturor aspectelor infracțiunii investigate.Citește mai departe

topul săptămânii