Rețele de socializare

Moldova

Detalii de la perchezițiile din Bălți într-un dosar de import al mărfurilor cu scutiri necuvenite de la taxe vamale. SV vine cu precizări

Publicat

Cu referire la perchezițiile efectuate în municipiul Bălți, în data de 16 februarie 2022, de către Serviciul Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, menționăm că:
  • dosarul penal nu vizează niciun agent economic sau a persoane cu funcții de răspundere din cadrul vreunei companii;
  • urmărirea penală a fost pornită pe semnele componenței de infracțiune prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b)1 Cod penal și anume: pe faptul bănuielii rezonabile privind folosirea intenționată a situației de serviciu de către funcționarul vamal, care au cauzat daune în proporții considerabile intereselor publice, săvârșită în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane.
  • Scopul efectuării perchezițiilor la sediul unei companii importatoare de zahăr constă în 𝗮𝗰𝘂𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗿𝗶𝗶 𝗴𝗿𝗮𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮̆𝘁̦𝗶𝗲 𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗮𝗺𝗮𝗹𝗶 în comiterea infracțiunii imputate.

Cu referire la importurile realizate de companie, brokerul vamal care a depus declarațiile vamale în numele agentului economic, solicita scutirea de taxe vamale la importul definitiv de zahar alb în baza Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și o țară care nu este membră a Organizație Mondiale a Comerțului, precum și aplicarea tratamentului tarifar favorabil în baza contingentului tarifar cod ALZH.

În conformitate cu HG 114/2012, tratamentul tarifar favorabil în baza contingentului cod ALZH se acordă pentru zahărul exportat de Ucraina și alte țări membre ale OMC, cu care RM 𝗻𝘂 𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁𝗲 acorduri de comerț liber.

De asemenea, HG 134/2009 stabilește că tratamentul tarifar favorabil pentru zahărul de sfeclă de zahăr originar din țările 𝗻𝗲𝗺𝗲𝗺𝗯𝗿𝗲 ale OMC cu care Republica Moldova are semnate acorduri de comerț liber se aplică doar la prezentarea următoarelor acte:


  • Autorizație de import eliberată de ASP;
  • Certificat de origine preferențială a mărfurilor;
  • Raport de stabilire a țării de producere eliberat de un laborator acreditat din UE.

𝐅𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐦𝐚𝐥 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐬𝐚𝐫 𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐬 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐦𝐚̆𝐫𝐟𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐝𝐮𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.

Serviciul Vamal a solicitat, în anul 2020, poziția Ministerului Economiei cu privire la importul în regim preferențial al zahărului și produselor zaharoase, originare din țările nemembre OMC.

Răspunsul oficial al Ministerului Economiei a confirmat aplicabilitatea HG 134/2009 la importul de mărfuri indicate în declarațiile vamale perfectate de funcționarul vamal, bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, care prevede obligativitatea prezentării tuturor celor trei acte menționate.


Toate acțiunile de urmărire penală sunt efectuate în baza prezumției nevinovăției a tuturor participanților implicați în procesul penal. În continuare, se desfășoară acțiuni de urmărire penală, care nu pot fi date publicității în scopul asigurării confidențialității urmăririi penale.

Advertisement

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii