Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ 25 de arme de vânătoare ridicate și 88 de amenzi aplicate: Poliția, cu ochii pe vânători

Deoarece ne aflăm în perioada de vânătoare (28 noiembrie 2021 – 30 martie 2022), Poliţia, deşi nu are atribuţii directe în domeniul securităţii mediului ambiant, conform competenţei, întreprinde permanent măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.

Publicat

În acest context, de la începutul perioadei de vânătoare, Poliția a efectuat sute de razii de contracarare a braconajului atât ziua, cât și noaptea, fiind verificați peste 6 mii de vânători.

În rezultat, au fost iniţiate 88 de proceduri contravenţionale, dintre care 45 pentru încălcarea regulilor de vânătoare, 21 pentru încălcarea regulilor de deţinere şi port a armelor. Totodată au fost ridicate 25 de arme de foc în timpul vânatului, dintre care patru deținute ilegal.

Menționăm că din 15 ianuarie până la 27 februarie 2022 inclusiv, este deschis sezonul de vânătoare la vulpi și șacali în desișuri de papură și tufărișuri și la vulpi în vizuină, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare nelucrătoare, astfel, pe parcursul zilelor de weekend, polițiștii au întreprins mai multe măsuri în vederea prevenirii atât a incidentelor cu arme de foc în timpul vânatului cât și a contracarării braconajului.


Astfel, în timpul vânătorii la vulpi și șacali, vânătorul trebuie să cunoască şi să respecte cu stricteţe toate regulile de securitate referitoare la folosirea armelor.

Se interzice:

  • vânătoarea la o distanță mai mică de 1000 de metri de la hotarul de stat;
  • folosirea cartușelor încărcate cu alice mai mari de 5 mm (4/0).

În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, reamintim amatorilor acestui gen de activitate că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei.


De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens și le este interzis să tragă din arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora.

În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta.

La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.


Inspectoratul General al Poliţiei solicită repetat vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc.

Menționăm că se interzice vânatul în fondul forestier de stat, ariile naturale protejate de stat şi alte zone interzise pentru vânătoare, cât şi a speciilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldovei.


Potrivit art. 233 Codului penal al RM, vânatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă sau în locurile interzise, cu unelte şi metode nepermise (braconajul), cu folosirea situaţiei de serviciu, dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 10 mii de lei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10 000 la 25 000 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 50 000 la 150 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

În cazul depistării unei arme sau producerii unui incident cu folosirea armei, anunţaţi imediat Poliția la numărul unic de urgență 112!

Mizăm pe conștientizarea şi manifestarea unei responsabilităţi sporite a vânătorilor în vederea respectării cerinţelor esenţiale de securitate în procesul mânuirii armelor de foc, precum şi respectării regulilor de vânătoare pentru evitarea unor eventuale incidente şi delicte.

Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii