Moldova
/VIDEO/ Scheme de șantaj și estorcare de bani, gestionate din pușcărie. Poliția a reținut mai mulți suspecți
Pe parcursul a două luni, polițiștii au documentat activitatea unui grup infracțional, suspectat în comiterea infracțiunii de șantaj, condus de un deținut din cadrul Penitenciarului nr. 3 Leova, condamnat pentru comiterea infracțiunii de omor, care în complicitate cu alte persoane aflate atât în detenție, cât și la libertate extorcau mii de lei.
Acțiunile infracționale ale grupării erau îndreptate spre dobândirea ilicită a mijloacelor financiare de la un deținut din același penitenciar, manifestat prin amenințare cu răfuială fizică. Astfel, sub pretextul unei datorii inventate, aceștia extorcau suma de 21 de mii de lei.
Ulterior, victima prin intermediul rudelor a transferat mijloace bănești pe conturile acestora cu scopul de a întoarce pretinsa datorie. Astfel, mama deținutului a transferat în două tranșe 600 de euro din suma totală cerută de suspecți.
Ca urmare a acţiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație, a fost identificat un deținut în vârstă de 39 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.3-Leova, condamnat pentru comiterea infracțiunii de omor, suspectat că ar fi liderul grupului infracțional, care, în complicitate cu alte persoane aflate atât în detenție, cât și la libertate își atingea scopul final al infracțiunii.
Astfel, oamenii legii au identificat doi bărbați de 57 și respectiv 42 de ani, ambii anterior judecați, unul dintre care a fost recent eliberat condiționat din același penitenciar.
Unul dintre suspecți a fost reținut pentru 72 de ore, iar al doilea conlucrează cu organul de urmărire penală fiind audiat în calitate de martor.
Liderului grupului, aflat în detenție urmează a fi etapat în penitenciarul nr.13 Chișinău pentru a fi audiat în calitate de bănuit.
În urma măsurilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Direcției Investigații criminalitate organizată a INI, Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu angajații ANP, sub conducerea PCCOCS și cu suportul mascaților de la Fulger, au fost efectuate percheziții în Penitenciarul nr.3 Leova și altor figuranți aflați în libertate în raioanele Cahul și Cimișlia.
În timpul perchezițiilor, au fost ridicate telefoane mobile, cartele de telefonie SIM, carduri și mijloace financiare.
Totodată, s-a stabilit schema infracțională prin care membrii grupului își atingeau scopul dorit, intrând în posesia mijloacelor financiare prin persoane terțe de la libertate, care ulterior erau gestionate din penitenciar prin plățile electronice B-pay; RunPay.
Ofițerii de investigație întreprind, în continuare, măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care ar fi suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.
Pe acest caz a fost pornită o cauză penală în conformitate cu art.189 alin.3 lit.e) Cod Penal (șantaj), iar persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale.
Precizăm că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă