Rețele de socializare

Moldova

Trei tineri condamnaţi pentru viol şi acţiuni violente cu caracter sexual săvârşite asupra unei minore

Prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din 17 ianuarie 2022, trei tineri au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, săvârșit cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.171 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal) şi acţiuni violente cu caracter sexual, săvârșite cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.172 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal).

Publicat

Potrivit circumstanţelor cazului examinat, cei trei inculpaţi au fost învinuiţi că, în ianuarie 2016, în urma unei înţelegeri prealabile între ei, precum şi cu o altă persoană, cauza penală în privinţa căreia a fost disjunsă într-o procedură separată, aflându-se în mun. Chişinău, cunoscând că victima este minoră, având la acel moment vârsta de 16 ani, prin constrângere fizică manifestată prin lovituri, imobilizând-o pe partea vătămată minoră, după ce, profitând de imposibilitatea ultimei de a se apăra şi de a-şi exprima voinţa, contrar voinţei, au întreţinut cu aceasta rapoarte sexuale forţate, cauzându-i acesteia suferinţe fizice şi psihice.

Prin urmare, conform sentinţei judecătoreşti, cei trei inculpaţi au fost recunoscuţi vinovați de săvârşirea infracţiunilor incriminate, fiind condamnaţi pentru concurs de infracţiuni prin cumul parţial al pedepselor aplicate.

Astfel, doi dintre inculpaţi au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, iar ce de-al treilea inculpat a fost condamnat la 6 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.


Menţionăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ţinând cont de faptul că inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, aceştia au beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Mai mult ca atât, ţinând cont de faptul că, doi dintre inculpaţi aveau vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, în condiţiile prevăzute de art.70 alin.(3/1) din Codul penal, maximul pedepsei a fost redus la fel cu o treime.

Subsecvent, remarcăm că, doi dintre inculpaţi anterior au mai fost condamnaţi pentru alte fapte penale săvârşite şi instanţa de judecată prin sentinţa din 17 ianuarie 2022, le-a cumulat parţial pedepsele aplicate, stabilindu-le o pedeapsă definitivă de 10 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis şi respectiv 7 ani şi 4 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis.


Tot prin aceiaşi sentinţă, s-a dispus încasarea în mod solidar de la cei trei inculpaţi în beneficiul părţii vătămate a unei compensaţii băneşti pentru prejudiciul moral cauzat în mărime de 30 000 lei.

Sentinţa este cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.Moldova

/VIDEO/ Întreceri ilegale cu mașini, în capitală: 67 de șoferi sancționați

Publicat

Aseară, în jurul orei 22.00 polițiștii INSP au organizat verificări pe strada Pietrăriei din municipiul Chișinău, unde potrivit informațiilor s-ar fi organizat curse ilegale de automobile manifestate prin conducere agresivă.

Timp de peste două ore au fost supuse verificării toate automobilele la compartimentul stării tehnice și a încălcărilor Regulamentului Circulației Rutiere prin intermediul Sistemului monitorizare control trafic.

În total au fost verificate 173 de vehicule, fiind întocmite la fața locului 67 de procese verbale cu privire la contravenție, totodată 16 șoferi au primit citații pentru prezentare ulterioară la sediul poliției, iar 8 automobile au rămas fără plăcuțe de înmatriculare.


În rezultatul verificărilor au fost depistați 5 conducători auto care se aflau la volan în stare de ebrietate cu grad avansat, iar altul a refuzat testarea alcoolscopica.

La fel, din cauza încălcărilor depistate, 13 automobile au fost ridicate la parcarea specială.

Reamintim, potrivit prevederilor legale, participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu amendă în mărime de până la 32 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.


Totodată, organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu amendă în mărime de la 67 500 de lei la 75 000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare.

 


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Сălătorii peste hotare în siguranță: Ofițerii vamali explică cum poate fi trecută frontiera cu medicamente

Atenție, călători! Dacă v-ați planificat o vacanță peste hotare și vă pregătiți deja valizele este bine de știut și despre regulile de transport a medicamentelor.

Publicat

Ofițerii vamali spun că în ultima perioadă înregistrează tot mai multe cazuri când oamenii intenționat sau din neștiință încearcă să treacă hotarul cu medicamente ascunse în valize.

În acest context, oamenii legii reiterează că Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de consum personal, iar introducerea și scoaterea lor din Republica Moldova este permisă numai doar cu condiția că cantitatea pe care o are persoana în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada călătoriei.

ELENA SADOVICI, INSPECTOR PRINCIPAL, ORGANIZAREA CONTROLULUI VAMAL ȘI FACILITAREA COMERȚULUI: „O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare”.


Un alt aspect este și faptul că în unele cazuri, funcționarii vamali depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante.

Și chiar dacă, în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, atunci în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă de aceea nu pot fi liber transportate peste graniță.

De asemenea, persoanele care se tratează cu medicamente ce au un efect psihotrop, spre exemplu Alprazolam, Modafinil sau Tramadol, atunci când pleacă peste hotare trebuie să dețină și un certificate de la Ministerul Sănătății.


Este de menționat că transportul ilegal de pastile, în special a celor psihotrope sau anchilozante este realizat uneori și de traficanții de droguri, care ulterior le comercializează consumatorilor de substanțe narcotice. Trebuie de menționat că de la începutul acestui an, ofițerii vamali au înregistrat 5 astfel de cazuri.

Conform legislației Republicii Moldova transportul ilegal de medicamente este o infracțiune penală și se pedepsește cu până la 8 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Afaceri cu bancnote false: Poliția oferă explicații cum pot fi detectați banii falsificați

Mare atenție la banii pe care-i primiți rest. În țara noastră este bine pus pe roate businessul cu fabricarea și punerea în circulație a banilor falși.

Publicat

Dacă dai un click de căutare pe site-urile de anunțuri sau chiar pe rețelele de socializare poți găsi zeci de oferte de procurare a acestor bancnote. Mai mult, comercianții postează și secvențe video unde demonstrează că aceste hârtii sunt primite de terminale, deci, cu greu pot fi deosebite de cele originale. Un astfel de caz a fost înregistrat în aprilie de către poliția din Chișinău. Atunci, oamenii legii au reținut trei bărbați care ar fi pus în circuit bancnote false de 50 și 100 de euro.

Și acesta nu este singurul astfel de caz. Potrivit poliției, în 2021, au fost pornite 62 de cauze penale pentru fabricarea și punerea în circulație a banilor falși, și, totodată, au verificat peste 200 de bancnote pentru a stabili veridicitatea lor, chiar dacă cifra este în scădere față de anii precedenți, fenomenul nu a fost încă combătut în totalitate.

Sunt mai multe metode de a detecta o bancnotă falsă, spre exemplu răzuirea vopselei, verificarea la soare sau cu o lampă cu ultraviolet a prezenței firului metalizat, sau, cel mai simplu, persoana care bănuiește că a intrat în posesia unei bancnote false se poate adresa la orice bancă pentru ca banii să fie verificați cu tehnică specială.


Am decis să aflăm dacă oamenii cunosc despre faptul că s-ar putea pomeni în situația în care au primit o bancnotă falsă și dacă cunosc cum să acționeze.

„În primul rând trebuie să ne uităm pentru că este și „banca de glume”, poți să nu atragi atenția și să te apropii de o bătrânică care vinde un produs propriu, îi dai, ea nu se uită, îți dă rest. Tu vei rămâne cu un plus, ea va rămâne în minus”.

Unii din oamenii pe care i-am întâlnit spun că s-au pomenit în situații când au ajuns în posesia acestor bancnote.


În context, poliția vine cu un șir de recomandări, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru reprezentanții caselor de schimb valutar, a băncilor, dar și a punctelor de comerț.

Menționăm că, potrivit codului penal în vigoare în Republica Moldova, Fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falși se pedepsește cu până la 15 ani privare de libertate.


Citește mai departe

topul săptămânii