Rețele de socializare

Moldova

Trei tineri condamnaţi pentru viol şi acţiuni violente cu caracter sexual săvârşite asupra unei minore

Prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din 17 ianuarie 2022, trei tineri au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, săvârșit cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.171 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal) şi acţiuni violente cu caracter sexual, săvârșite cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane (art.172 alin.(2) lit.b) şi c) din Codul penal).

Publicat

Potrivit circumstanţelor cazului examinat, cei trei inculpaţi au fost învinuiţi că, în ianuarie 2016, în urma unei înţelegeri prealabile între ei, precum şi cu o altă persoană, cauza penală în privinţa căreia a fost disjunsă într-o procedură separată, aflându-se în mun. Chişinău, cunoscând că victima este minoră, având la acel moment vârsta de 16 ani, prin constrângere fizică manifestată prin lovituri, imobilizând-o pe partea vătămată minoră, după ce, profitând de imposibilitatea ultimei de a se apăra şi de a-şi exprima voinţa, contrar voinţei, au întreţinut cu aceasta rapoarte sexuale forţate, cauzându-i acesteia suferinţe fizice şi psihice.

Prin urmare, conform sentinţei judecătoreşti, cei trei inculpaţi au fost recunoscuţi vinovați de săvârşirea infracţiunilor incriminate, fiind condamnaţi pentru concurs de infracţiuni prin cumul parţial al pedepselor aplicate.

Astfel, doi dintre inculpaţi au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, iar ce de-al treilea inculpat a fost condamnat la 6 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.


Menţionăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ţinând cont de faptul că inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, aceştia au beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Mai mult ca atât, ţinând cont de faptul că, doi dintre inculpaţi aveau vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, în condiţiile prevăzute de art.70 alin.(3/1) din Codul penal, maximul pedepsei a fost redus la fel cu o treime.

Subsecvent, remarcăm că, doi dintre inculpaţi anterior au mai fost condamnaţi pentru alte fapte penale săvârşite şi instanţa de judecată prin sentinţa din 17 ianuarie 2022, le-a cumulat parţial pedepsele aplicate, stabilindu-le o pedeapsă definitivă de 10 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis şi respectiv 7 ani şi 4 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis.


Tot prin aceiaşi sentinţă, s-a dispus încasarea în mod solidar de la cei trei inculpaţi în beneficiul părţii vătămate a unei compensaţii băneşti pentru prejudiciul moral cauzat în mărime de 30 000 lei.

Sentinţa este cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.


Moldova

/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.

Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Publicat

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.



Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii