Rețele de socializare

Moldova

Situaţiile de urgenţă pentru care cei mai mulţi oameni au sunat la 112 anul trecut. Un bărbat a efectuat circa 3 000 de apeluri

Cei mai mulţi oameni care au sunat la serviciul 112 în anul care a trecut au făcut-o pentru a chema ambulanţa. Totodată, în comparaţie cu anul precedent, a crescut cu două procente numărul apelurilor reale, iar numărul apelurilor non-urgente a scăzut.

Publicat

Dacă în 2020, cea mai activă persoană care s-a adresat la 112 a efectuat 300 de apeluri, în 2021, un bărbat a depăşit recordul de aproape zece ori, scrie publika.md

“Este o persoană în Chişinău care informează despre vânzările ilegale, cum ar fi pe marginea traseului, lângă piaţă. Sunete zilnice, câteodată nu sună, dar asta e foarte rar. Zilnic poate să sune de 10, 15 ori. Se prezint, tot, nu este abuziv, vorbeşte frumos şi explică clar”, a menţionat Nicolae Lazari, şef de schimb Serviciul 112.

De cele mai multe ori, oamenii care au sunat la 112 în 2021 au cerut ajutor din cauza COVID.


“Oamenii sunt panicaţi, orice simptom poate să facă legătură cu COVID-ul”, a spus Aliona Morogai, operator.

Cât ţine de poliţie, în 2021 a crescut numărul solicitărilor privind accidentele rutiere fără victime. În cazul solicitărilor pentru pompieri, cazurile de chemare pentru deblocarea uşilor au crescut cu 55 la sută. Sunt însă și cazuri tragice, iar operatorii spun că uneori le este destul de greu din punct de vedere emoţional.

“Suntem şi noi oameni, avem şi noi emoţii şi cumva ne marcheză anumite apeluri. Dar ne străduim să păstrăm o barieră între serviciu şi viaţa personală, ca cumva să nu implicăm emoţional prea mult”, a precizat Tatiana Cebotrai, operator.


Nu sunt excluse nici cazurile care sunt mai puţin urgente şi cele chiar amuzante.

“Avem solicitanţi care se plictisesc, din simplu motiv, n-au cu cine discute şi-i, păi tu eşti un serviciu de urgenţă, tu trebuie să fii psiholog şi să discuţi cu mine, sau cere numărul personal că el este în căutarea unei soţii”, a spus Tatiana Cebotrai, operator..

Anul trecut numărul apelurile reale la 112 a crescut cu peste 41 de mii, de la un milion 280 de mii câte au fost în 2020, la un milion 320 de mii de apeluri.


Advertisement

Ediție TV

Weekend marcat de tragedii: Doi moldoveni au decedat în România

Weekend marcat de tragedii. Doi moldoveni și-au găsit sfârșitul în România, în circumstanțe șocante.

Publicat

În primul caz, un tânăr de 28 de ani, care deține cetățenie dublă, a fost găsit spânzurat în zona Podu Roș, din Iași. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost observat de către un trecător, care a sunat imediat la poliție. La scurt timp, toate echipele de intervenție s-au îndreptat la fața locului și au descoperit sub pod cadavrul tânărului. Oamenii legii au emis ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale, care va stabili cauza exactă a decesului tânărului.

În același timp, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă.

Tot în weekendul trecut, un șofer moldovean a murit într-un accident groaznic, după ce autocisterna încărcată cu etanol pe care o conducea s-a răsturnat și s-a izbit violent de un stâlp. Accidentul a avut loc în Mărășești, județul Vrancea, iar circulația în zonă a fost blocată timp de mai multe ore. Autocisterna, înregistrată în Republica Moldova, transporta etanol când s-a răsturnat pe carosabil.


Echipajele de urgență au intervenit imediat și l-au descarcerat pe șofer dintre fiarele contorsionate ale cabinei. Din nefericire, medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul acestuia.

Totodată, la locul tragediei au intervenit și patru echipaje de salvatori care spălat traseul de combustibilul care s-a revărsat în urma impactului.

Circumstanțele tragediei urmează a fi stabilite.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

O copilă de 5 ani, dusă de urgență la spital, după ce a căzut în gard. Cum se simte acum

O fetiță de 5 ani a ajuns în stare gravă la spital, după a căzut în gardul unei biserici, iar o suliță metalică i s-a înfipt în gât.

Publicat

Potrivit ministrei Sănătății, micuța a fost adusă de ambulanță în sala de operații, cu tot cu bucata de gard tăiată, scrie TV8.MD.

Copila se simte acum mai bine, fiind transferată de la terapie intensivă în salon. Atenție! Urmează imagini cu puternic impact emoțional!

Într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco scrie că fetița de 5 ani a fost transferată la Chișinău dintr-un raion, pentru că „era imposibil de intervenit în afara unei săli specializate de operații și echipe de medici”.


Operația a decurs cu succes, a mai spus ministra, indignată de situație:

„Întrebarea mea – cu ce sunt de ajutor sulițele acestea ascuțite la un gard de biserică? Cui este necesar așa design la turnarea unui gard metalic care este frecvent întâlnit în satele noastre? Când gardurile vor fi mai mult simbolice și la noi? Când ne vom iubi ca societate copiii și vom avea cu adevărat grijă de ei?

Și vă rog, stimați cetățeni, nu mai blamați atâta medicii. Avem niște medici minunați. Da, sistemul de sănătate are neajunsuri, le-am tot creat zeci de ani, acum corectăm, dar majoritatea medicilor, să știți, sunt profesioniști de mare calitate. Să avem grijă de cei mici!”


Citește mai departe

Moldova

Iresponsabilitate maximă: O femeie este căutată de inspectorii mediului după ce a aruncat mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru

Iresponsabilitate maximă. De asta a dat dovadă o femeie surprinsă cum aruncă mai mulți saci cu gunoi pe un câmp din orășelul Codru.

Publicat

Aceasta a fost surprinsă de un trecător care a filmat totul cu telefonul său mobil. În imagini poate fi observată o femeie care închide portbagajul mașinii sale după ce a aruncat cel puțin 3 saci cu gunoi.

Văzând că este filmată, și-a scos și ea telefonul mobil făcând video, însă nu a spus niciun cuvânt atunci când a fost întrebată dacă nu i-i rușine pentru gestul său.

Femeia a urcat în mașina sa și a plecat de la fața locului de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Contactat pentru mai multe detalii, șeful IPM, Ion Bulmaga, a declarat că instituția pe care o conduce s-a autosesizat pe acest caz, iar în prezent se întreprind măsuri pentru a identifica și a trage la răspundere femeia.


Conform legii încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 1.200 de lei sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.


Citește mai departe

topul săptămânii