Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Mită și consum de droguri la frontieră: Mai multe ilegalități, depistate în punctul de trecere Cahul

Un caz de corupere activă, denunțat de polițiștii de frontieră și alte patru incidente privind deținerea actelor falsificate sunt rezultatele activității în 24 de ore, consemnate în punctul de trecere a frontierei Cahul.

Publicat

Un șofer de microbuz, fără documentul ce-i permite transportarea coletelor, a încercat să corupă un polițist de frontieră, ca ultimul să-și îndeplinească necorespunzător obligațiunile de serviciu. În cadrul controlului trecerii frontierei de stat acesta a înmânat actele de călătorie, dar și bani. Angajatul Poliției de Frontieră a exclus orice tentativă de a lua mită, raportând cazul pentru a fi luate măsurile legale ce se impun. Documentat este un cetățean moldovean, care urma să ajungă în Finlanda.

La alți patru conaționali au fost ridicate o carte de identitate românească, două permise de conducere românești și un certificat al testului RT-PCR Covid-19, pe motiv că prezentau semne clare de falsificare.

Într-un caz este cercetat șoferul unui autocar de pe ruta Moldova-Italia. În timpul controlului suplimentar, efectuat în baza analizei de risc, bărbatul a prezentat un plic numerotat, declarând că l-ar fi preluat de la centrul de colectare a firmei transportatoare. La analiza conținutului, polițiștii de frontieră au depistat o carte de identitate, care ar fi eliberată de autoritățile române pe numele unei persoane străine. În cadrul verificării amânunțite s-a confirmat prezența indicilor de falsificare.


Un locuitor al raionului Cahul, în vârstă de 36 de ani este documentat după ce a prezentat certificatul testului RT PCR Covid-19 falsificat. Acesta era în calitate de pasager al autocarului R.Moldova-Franța. Audiat, tânărul a recunoscut că prin intermediul unei persoane a făcut rost de document, achitând o sumă de 500 de lei.

În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au supus unui control mai amănunțit un alt pasager din același autocar, un moldovean de 31 de ani, originar din raionul Ialoveni. În portmoneul personal al bărbatului a fost descoperit un permis de conducere românesc, emis cu datele de identitate ale posesorului, care la fel prezenta semne de falsificare. Tânărul a declarat că ar fi obținut permisul peste hotare și pentru care ar fi achitat suma de 200 de euro. Totodată, la verificarea bagajelor personale, polițiștii de frontieră au găsit, ascuns printre lucruri, un dispozitiv artizanal utilizat pentru consumul de substanțe narcotice sau psihotrope. În acest sens, a fost inițiat și un proces penal, conform art. 217, al.2 Cod Penal al RM.

Încheie șirul ilegalităților un tânăr din raionul Ștefan-Vodă, prezentat în PTF Cahul ca pasager al unui autocar cu ruta Moldova – Marea Britanie. Asupra acestuia, polițiștii de frontieră au depistat un permis de conducere românesc, cu indici de falsificare. Și de această dată, în portmoneul pasagerului de 27 de ani a fost depistat documentul. Tânărul a mărturisit că și-ar fi perfectat actul acum doi ani în Franța. Pentru a face rost de un act ce corespunde cerințelor europene, ca ulterior ușor să se angajeze la muncă, tânărul ar fi apelat la serviciile unui intermediar, ultimul i-a perfectat actul contra sumei de 200 de euro.


În toate cazurile, actele cu indici de falsificare au fost ridicate, iar în dependență de rezultatul expertizei vor fi luate măsurile legale ce se impun.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii