Rețele de socializare

Moldova

Contrabandist moldovean, cu imaginație: Transporta țigări de contrabandă cu o maşină de împrumut

Basarabeanul Mihail R. (45 de ani) era convins că a găsit o metodă infailibilă pentru a face contrabandă cu ţigări. Folosea un autoturism cu podea dublă, aparţinând unui anume Nicolae V., cetăţean român din Drobeta Turnu Severin. Acesta din urmă cedase maşina spre folosinţă, printr-un contract de comodat, altui basarabean, Alexandru V.

Publicat

Trecea cam de două ori pe lună în România, având mereu alături pe soţie şi cei doi copii minori, socotind că aşa nu bate deloc la ochi. Nu se grăbea să vândă ţigările imediat după intrarea în ţară, ci colinda toate judeţele Moldovei. A fost prins din pură întâmplare, în vara lui 2018, tocmai la Răcăciuni, în sudul judeţului Bacău, scrie Ziarulevenimentul.ro.

Nu de poliţia de frontieră, ci de cei de la Rutieră. Aceştia l-au tras pe dreapta pentru o banală verificare a actelor.

Li s-a părut bizară combinaţia. Maşină cu număr de Mehedinţi, cedată lui Alexandru şi condusă de Mihail. Aşa că au trecut la o verificare sistematică a autovehiculului, a descoperit podeaua dublă şi, în ea, aproape 9.000 pachete de ţigări fără timbru de acciză.


Marfa de contrabandă a fost ridicată în vederea confiscării, maşina a ajuns sub sechestru, în curtea I.P.J.Bacău, iar lui Mihail i s-a deschis dosar penal, fiind trimis apoi în judecată. Basarabeanul n-a recunoscut fapta, susţinând că a împrumutat maşina şi că nu ştia nici de fundul dublu, nici de existenţa ţigărilor. Alibiul său nu i-a convins deloc pe judecători, din două motive. În primul rând pentru că „apare ca nefiresc ca o persoana să împrumute o maşina în care a introdus cantitatea de 8.733 pachete ţigarete fără timbru de acciză, unei alte persoane pentru a se deplasa pe teritoriul altei ţări, cu riscul de a pierde bunurile respective sau contravaloarea acestora”. Al doilea motiv pentru care magistraţii nu au crezut explicaţiile lui Mihail a fost acela că bărbatul trecuse de multe ori graniţa şi de fiecare dată a fost la volanul aceleiaşi maşini. „Bunurile interzise nu puteau fi introduse fără ştirea sa, maşina aflându-se în posesia acestuia şi astfel ascunderea unui număr atât de mare de pachete cu ţigarete, nu se putea realiza într-un timp scurt şi fără ştiinta inculpatului, fiind necesara manipularea bunurilor, aşezarea acestora în compartiment, dezasamblarea si asamblarea unor componente ale maşinii”, au conchis judecătorii, care, prin pronunţarea dată în martie anul trecut, au dispus confiscarea ţigărilor şi a autoturismului, trei ani cu suspendare pentru Mihail şi obligarea acestuia la plata sumei de 99.000 lei către ANAF.

Sentinţa a fost atacată de toate părţile. Procurorii pentru că instanţa a omis să interzică unele drepturi condamnatului, ANAF pentru că n-au fost menţionate penalităţile de întârziere, iar condamnatul pentru că fapta sa n-ar fi prevăzută de legea penală. Că pentru a fi infracţiune, era necesar ca valoarea ţigărilor să fie de peste 20.000 euro în vamă ori ele făceau doar 7.400 lei. N-a mai spus că nu ştia de existenţa lor şi de podeaua dublă a maşinii. Curtea de Apel a dat dreptate ANAF şi Parchetului, respingând apelul lui Mihail. Sentinţa dată chiar de Bobotează e definitivă. În afara celor 99.000 lei, ineditul traficant mai trebuie să plătească dobânda legală şi penalităţile de întârziereMoldova

/FOTO/ Captură impresionantă de substanțe interzise la Penitenciarul nr.18-Brănești

Angajații sistemului penitenciar se confruntă zilnic cu diverse metode de introducere a obiectelor și substanțelor interzise în penitenciare.

Publicat

Pe parcursul ultimelor zile, angajaţii serviciilor abilitate din cadrul Penitenciarului nr.18-Brănești au dat dovadă de vigilență sporită la capitolul contracarării și depistării obiectelor și substanțelor interzise în penitenciare, curmând mai multe tentative de introducere a obiectelor interzise în instituție.

Astfel, la finele săptămânii trecute, la mina de extragere a pietrei de calcar, unde deținuții sunt încadrați în câmpul muncii, pe bază de contract, în movila de rămășițe de calcar au fost depistate 11 sticle cu drojdie uscată, iar astăzi, din ascunziș într-o movilă de rămășițe de calcar au fost depistate încă 28 de sticle cu drojdie uscată.

Tot la Penitenciarul nr.18-Brănești într-un colet cu provizii, destinat unui deținut, în urma unei verificări minuțioase, într-o brichetă a fost depistată o substanță de culoare albastră, presupusă a fi droguri. Prin urmare, eforturile persoanei civile de a introduce obiecte interzise în penitenciar, s-au dovedit a fi fără succes.


Toate cazurile au fost documentate pe faptul transmiterii obiectelor și substanțelor interzise în penitenciar și transmise organelor de poliție.

Menționăm că, activitățile de contracarare a pătrunderii în locurile de detenţie a substanțelor și obiectelor interzise, dar şi combaterea păstrării acestora de către deţinuţi sunt acţiuni de specialitate desfăşurate zilnic în toate penitenciarele din ţară.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Impact frontal, în Găgăuzia: Doi șoferi au ajuns la spital

Accident violent în sudul țării. Doi șoferi au ajuns la spital după ce vehiculele pe care e conduceau s-au tamponat frontal.

Publicat

Totul a avut loc în seara de 23 ianuarie, în comuna Svetlîi din municipiul Comrat.

Potrivit datelor oferite de oamenii legii, la volanul microbuzului se afla un bărbat de 55 de ani, iar automobilul era ghidat de un șofer de 70 de ani. Preliminar, coliziunea s-ar fi produs după ce, în timp ce se deplasa pe strada central din localitate, șoferul mașinii ar fi pierdut controlul asupra volanului.

În rezultat, automobilul său a ieșit pe contrasens și s-a tamponat în plin cu microbuzul ce se deplasa regulamentar. În rezultatul coliziunii, ambii șoferi au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportați la spitalul Raional Comrat. Oamenii legii au mai stabilit că niciunul dintre ei nu urcase băut la volan.


Investigațiile circumstanțelor accidentului continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Bătută și jefuită în drum spre casă: O tânără s-a ales cu vânătăi și a rămas fără telefonul mobil. Suspectul este reținut

Un tânăr în vârstă de 24 de ani, originar din raionul Drochia, a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind suspectat de săvârşirea unui jaf.

Publicat

În seara zilei de 23 ianuarie, în jurul orei 22:50, o femeie de 33 ani, deplasându-se spre domiciliul său, pe stradă din orașul Drochia, a fost agresată fizic de un bărbat, care în mod deschis i-a sustras telefonul mobil de model XIAOMI Redmi Note 9S, cauzând victimei un prejudiciu material în sumă de 7000 de lei.

La scurt timp, ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Drochia, suspectul în comiterea infracţiunii a fost reţinut. În urma audierilor, bărbatul şi-a recunoscut vina integral.

Totodată, poliţiştii au stabilit că bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracţiuni analogice, iar în luna noiembrie 2021, a fost eliberat din locurile de detenţie.


Tânărul este cercetat penal pentru jaf, iar pentru fapta comisă riscă închisoare de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

topul săptămânii