Rețele de socializare

Moldova

„Laboratorul” de permise auto de la Târgu Frumos. Super-ofertă pentru 1.000 de euro

Un act măsluit costa 1000 de euro. Fericitului posesor i se făcea poză şi semna pe tabletă. După o lună îşi ridica permisul de conducere pentru Republica Moldova, la pachet cu un permis de şedere de câteva luni peste Prut.

Publicat

Un banal control în traficul rutier rural a scos la suprafaţă o adevărată afacere vizând falsificarea permiselor de conducere. Micul „întreprinzător” din Târgu Frumos cerea câte 1.000 de euro la fiecare permis falsificat, dar furniza şi acte suplimentare, care să adoarmă eventualele bănuieli ale poliţiştilor, scrie Ziuadeazi.RO.

Unul dintre beneficiarii serviciilor de falsificare a fost Vasile Radu, un bărbat între două vârste din comuna Ion Neculce. În octombrie 2020, acesta a fost oprit pe raza satului Brăeşti de un echipaj de poliţie aflat în patrulare. A prezentat pentru control un permis de conducere moldovenesc, eliberat chipurile pe numele lui în aprilie 2018, dar şi un permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini, care atesta că începând cu decembrie 2017 locuise şi lucrase în raionul Floreşti din apropierea municipiului Bălţi. Poliţiştii au verificat totuşi în baza de date electronică, constatând că permisul era fals. Radu a explicat că ar fi obţinut permisul în Floreşti, contra sumei de 300 de euro. Afacerea ar fi fost intermediată de un coleg de serviciu, căruia îi cunoştea doar prenumele. Nici aşa nu a reuşit să-i convingă pe poliţişti. Aceştia au făcut verificări în continuare, autorităţile moldovene comunicând că Radu nici măcar nu intrase niciodată în Republica Moldova. Atât permisul de conducere, cât şi cel de şedere în Moldova erau false.

Audiat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani în calitate de suspenct şi de inculpat, Radu a prezentat în cele din urmă adevărul. Auzise de la nişte cunoştinţe că un cetăţean din Târgu Frumos se ocupa cu fabricarea de permise de conducere false. S-a întâlnit cu acesta în cursul lunii martie 2018. I s-a făcut o fotografie cu un aparat foto, a semnat pe o tabletă, s-a făcut o copie după cartea sa de identitate, iar o lună mai târziu avea permisul de conducere şi cel de şedere, contra sumei de 1.000 de euro. Permisele falsificate nu erau însă de o calitate prea bună, procurorii din Paşcani, dar şi poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos efectuând cercetări în alte patru cazuri similare.


Vasile Radu a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals, fiind găsit vinovat pentru ambele fapte. Regretele manifestate de inculpat în instanţă, ca şi lipsa antecedentelor penale i-au adus totuşi o pedeapsă uşoară. Şoferul a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Paşcani la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu a fost însă pe placul procurorilor, care au declarat apel împotriva acesteia. Curtea de Apel va studia dosarul la începutul lunii martie.


Moldova

Tragedie la Bălți: O fetiță de 12 ani, găsită strangulată într-o fâșie forestieră

O fetiță de 12 ani a fost găsită strangulată într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți. Cazul a avut loc pe data de 13 aprilie, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele acestei tragedii.

Publicat

„Pe data de 13 aprilie, poliția din Bălți a fost sesizată despre depistarea unei minore de 12 ani, strangulată, într-o fâșie forestieră din proximitatea municipiului Bălți.

La examinarea de către medici, pe corpul neînsuflețit al minorei nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Cazul a fost înregistrat, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în cadrul unui proces penal.


Totodată, cadavrul minorei a fost îndreptat pentru efectuarea expertizei medico-legale”, informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Bălți, Ina Banari.


Citește mai departe

Moldova

„De vină este imprudența”. IGSU anunță cea mai probabilă cauză a izbucnirii incendiului la Liceul „Liviu Deleanu”

Incendiul de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției.

Publicat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că cea mai probabilă cauză a incendiului ar fi încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Asta întrucât cu puțin timp înainte de izbucnirea flăcărilor, la demisolul instituției au fost efectuate lucrări de reparație a sistemului de ventilație.

Potrivit pompierilor, în urma procesului de sudură electrică se formează particule incandescente la o distanță mare de la punctul de lucru, iar temperatura acestora atinge valori care cu ușurință pot aprinde materialele combustibile.

În același timp, celelalte versiuni precum suprasolicitarea rețelei electrice, sau imprudența în timpul fumatului, au fost excluse de către specialiști.
Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Este vorba despre schimbarea tavanului cantinei, reparația podului și a pereților, schimbarea teracotei, ușilor și a geamurilor mistuite de flăcări.


Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” s-a produs în amiaza zilei de 5 aprilie, curent, la demisol. În acel moment, în instituție se aflau aproximativ 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire. La fața locului au intervenit 60 de pompieri cu zece unități de tehnică, iar flăcările au fost localizate și ulterior mistuite după aproximativ două ore. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.


Citește mai departe

Moldova

Erau aproape de comă alcoolică: Un căruțaș și o motociclistă, prinși beți criță pe trasee

Aproape de comă alcoolică: Un căruțaș, dar și o motociclistă au fost prinși în stare avansată de ebrietate pe trasee.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în apropiere de satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Oamenii legii care monitorizau circulația rutieră în zonă au oprit un căruțaș pentru un control, iar în timpul discuțiilor, au simțit un miros de alcool insuportabil.

Prin urmare, bărbatul în vârstă de 37 de ani, care locuiește în satul Antonești, nu departe de locul de a fost oprit, a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul aparatului Drager a arătat o concentrație de alcool în aerul expirat de 1.99 mg/l. Menționăm că concentrația maximă permisă de lege este 0.15 mg/l, prin urmare, căruțașul a întrecut norma de peste 13 ori. Iar din punct de vedere medical, această concentrație este considerată ca stare de comă alcoolică.

Iar în satul Calfa din Anenii Noi, un alt echipaj de patrulare a depistat o localnică în stare de ebrietate, care ghida o motoretă. Femeia de 43 de ani a fost testată alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1.17 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Motoreta a fost dusă la parcarea specială, iar materialele pe cazul dat vor fi examinate de judecători.


Poliția menționează că în total, în weekend, a înlăturat 41 de șoferi în stare de ebrietate, și, de asemenea, a amendat în total circa 4.000 de conducători auto.

Cei mai mulți au fost sancționați pentru depășirea limitei de viteză, parcarea în locuri interzise și neacordarea priorității pentru pietoni.

De asemenea, unii s-au ales cu amenzi pentru că nu aveau cuplate centurile de siguranță, sau conduceau vehiculele fără a avea revizia tehnică și asigurarea auto obligatorie.


Citește mai departe

topul săptămânii