Rețele de socializare

Moldova

„Laboratorul” de permise auto de la Târgu Frumos. Super-ofertă pentru 1.000 de euro

Un act măsluit costa 1000 de euro. Fericitului posesor i se făcea poză şi semna pe tabletă. După o lună îşi ridica permisul de conducere pentru Republica Moldova, la pachet cu un permis de şedere de câteva luni peste Prut.

Publicat

Un banal control în traficul rutier rural a scos la suprafaţă o adevărată afacere vizând falsificarea permiselor de conducere. Micul „întreprinzător” din Târgu Frumos cerea câte 1.000 de euro la fiecare permis falsificat, dar furniza şi acte suplimentare, care să adoarmă eventualele bănuieli ale poliţiştilor, scrie Ziuadeazi.RO.

Unul dintre beneficiarii serviciilor de falsificare a fost Vasile Radu, un bărbat între două vârste din comuna Ion Neculce. În octombrie 2020, acesta a fost oprit pe raza satului Brăeşti de un echipaj de poliţie aflat în patrulare. A prezentat pentru control un permis de conducere moldovenesc, eliberat chipurile pe numele lui în aprilie 2018, dar şi un permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini, care atesta că începând cu decembrie 2017 locuise şi lucrase în raionul Floreşti din apropierea municipiului Bălţi. Poliţiştii au verificat totuşi în baza de date electronică, constatând că permisul era fals. Radu a explicat că ar fi obţinut permisul în Floreşti, contra sumei de 300 de euro. Afacerea ar fi fost intermediată de un coleg de serviciu, căruia îi cunoştea doar prenumele. Nici aşa nu a reuşit să-i convingă pe poliţişti. Aceştia au făcut verificări în continuare, autorităţile moldovene comunicând că Radu nici măcar nu intrase niciodată în Republica Moldova. Atât permisul de conducere, cât şi cel de şedere în Moldova erau false.

Audiat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani în calitate de suspenct şi de inculpat, Radu a prezentat în cele din urmă adevărul. Auzise de la nişte cunoştinţe că un cetăţean din Târgu Frumos se ocupa cu fabricarea de permise de conducere false. S-a întâlnit cu acesta în cursul lunii martie 2018. I s-a făcut o fotografie cu un aparat foto, a semnat pe o tabletă, s-a făcut o copie după cartea sa de identitate, iar o lună mai târziu avea permisul de conducere şi cel de şedere, contra sumei de 1.000 de euro. Permisele falsificate nu erau însă de o calitate prea bună, procurorii din Paşcani, dar şi poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos efectuând cercetări în alte patru cazuri similare.


Vasile Radu a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals, fiind găsit vinovat pentru ambele fapte. Regretele manifestate de inculpat în instanţă, ca şi lipsa antecedentelor penale i-au adus totuşi o pedeapsă uşoară. Şoferul a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Paşcani la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu a fost însă pe placul procurorilor, care au declarat apel împotriva acesteia. Curtea de Apel va studia dosarul la începutul lunii martie.


Moldova

/VIDEO/ Descinderi cu mascați, la Chișinău: Grup infracțional internațional destructurat, milioane de euro „spălate”.

Percheziții în forță la Chișinău! Oamenii legii au descins într-un dosar care vizează un grup infracțional internațional, specializat în fraude informatice și spălare de bani prin criptomonede. În total, prejudiciul se ridică la aproape două milioane de euro, iar victimele sunt peste 30 la număr – persoane fizice și firme din România, dar și din alte state europene.

Publicat

Operațiunea a fost coordonată de Eurojust, împreună cu procurorii din Moldova și România. Au avut loc peste 12 percheziții în Chișinău, la șase persoane suspectate că făceau parte din veriga finală a rețelei – cea care transforma banii furați în criptomonede, pentru a li se pierde urma.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupării racolau persoane din afara rețelei, cărora le cereau să deschidă conturi bancare. Acestea primeau telefoane și carduri, dar nu știau că, în realitate, erau parte dintr-o schemă de spălare de bani. După ce primeau acces la conturi, suspecții transferau sume importante de bani – rezultate din escrocherii online – și le converteau rapid în criptomonede.
Fraudele erau comise prin tehnici de phishing, interceptări de emailuri între firme sau înșelătorii pe site-uri de shopping. Banii ajungeau mai întâi în conturile unor companii fantomă, înființate în Spania, Italia și Germania cu acte false. De acolo, erau trimiși mai departe și schimbați în monede virtuale.
Rețeaua era bine pusă la punct și avea ramificații în mai multe țări din Uniunea Europeană și Marea Britanie.
De menționat că, în activitatea infracțională, atât pentru înființarea companiilor destinate colectării sumelor de bani, cât și pentru crearea de conturi bancare, au fost utilizate și documente false.
Cei șase suspecți moldoveni urmează să fie audiați de procurori, iar investigațiile continuă. Toți cei vizați beneficiază, deocamdată, de prezumția de nevinovăție.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Antirecord pe șosele: În doar 24 de ore, poliția a depistat 15 șoferi băuți.

Antirecord pe șosele. În doar 24 de ore poliția a depistat 15 conducători auto care se aflau sub influența alcoolului. Toți au fost testați cu aparatul Drager, iar în mai multe cazuri oamenii legii au inițiat dosare penale.

Publicat

La Ștefan Vodă, polițiștii au oprit pentru control un șofer de 39 de ani, care conducea haotic prin oraș. Testul a indicat o alcoolemie de 1,09 mg/l.
În același timp, un tânăr de 24 de ani a fost prins în localitatea Ghelăuza din raionul Strășeni în timp ce conducea cu o alcoolemie de 0,98 mg/l.
Totodată, în localitatea Fîrlădeni, din Hîncești, un bărbat de 31 de ani care conducea un triciclu electric a fost oprit pentru control. Testul Drager a arătat o concentrație de alcool în sânge de 1,41 mg/l, aproape de nouă ori peste limita legală admisă.
Poliția recomandă responsabilitate și atenție la volan. Conducerea sub influența alcoolului este extrem de periculoasă și poate duce la consecințe tragice.


Citește mai departe

Moldova

Tavan cu dublu rol: ce au găsit vameșii într-un microbuz ce se îndrepta spre Franța

Un tânăr de 26 de ani, cetățean al Republicii Moldova, a încercat să treacă frontiera cu muniție ascunsă ingenios în tavanul microbuzului pe care îl conducea.

Publicat

Incidentul a avut loc la postul vamal Cahul, pe sensul de ieșire din țară, unde funcționarii vamali au supus microbuzul Mercedes Sprinter unui control fizic detaliat. Deși șoferul a declarat că nu transportă nimic interzis, verificările au dus la descoperirea unei cutii bine camuflate în tavanul vehiculului, în care se aflau 20 de cartușe pentru carabină.

Cartușele au fost ridicate, iar cazul este investigat pentru a stabili circumstanțele și a aplica măsurile legale.


Citește mai departe

topul săptămânii