Rețele de socializare

Moldova

Răsturnare de situație! Dosarul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omor intenţionat la Elizaveta, reexaminat

Publicat

Răsturnare de situaţie în cazul carabinierului Vitalie Tătaru, acuzat de omorul unui tânăr din satul Elizaveta. Pentru că l-a ameninţat cu moartea pe unchiul victimei, Curtea de Apel Bălţi l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, de trei ori mai mult decât a dictat iniţial Judecătoria Bălţi, scrie Canal2.

Acum Curtea reexaminează dosarul lui Tătaru pentru omor intenţionat.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat public injuriile fostului primar de Bălţi la adresa magistraţilor.


Renato Usatîi i-a ameninţat pe judecători, pentru greşeli de procedură, care au permis eliberarea lui Tătaru, după un an de arest preventiv.
Totuşi, potrivit membrilor CSM, Usatîi are dreptul la liberă exprimare.

„La toţi care au fost implicaţi în acest proces, le-au rămas zile numărate. Eu vreau să vă spun, stimaţi judecători, că eu voi deveni cel mai mare duşman al vostru. Voi sunteţi „bespridelishishi” şi credeţi numai în bancnote şi „kuliok”. Pentru voi, nenorociţilor şi nemernicilor, eu voi fi cel mai mare duşman.”

Renato Usatîi a făcut aceste declaraţii în ziua de 6 iulie 2021, când Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia de condamnare a lui Vitalie Tătaru la 17 ani de închisoare, pentru asasinarea tânărului Simion Botnari, şi a trimis dosarul la reexaminare la Judecătoria Bălţi, pe motiv că prima instanţă a schimbat membrii completului de judecată în timpul procesului, ceea ce contravine legii. În consecinţă, s-a reluat examinarea dosarului de la zero, chiar dacă din momentul săvârşirii omorului trecuse aproape un an şi jumătate. Mai mult, inculpatul nu putea fi ţinut în continuare în arest preventiv şi a fost eliberat în noaptea de 22 iulie.


După 18 ore de libertate, timp în care a fost păzit de poliţişti la domiciliu, Vitalie Tataru a ajuns din nou după gratii, aşa cum procurorii au obţinut o sentinţă de condamnare în dosarul pentru ameninţarea cu moartea. Atunci el a fost încătuşat chiar în sala de judecată.

Trei dintre judecătorii care au făcut parte din completul de judecată au depus o sesizare la CSM, prin care au reclamat limbajul folosit de Usatîi şi au cerut să se ia atitudine. În timp ce Inspecţia judiciară a cerut sesizarea organelor de drept în privinţa ameninţărilor lansate de politician, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat inadmisibilă cererea celor trei magistraţi. Chiar dacă a condamnat public limbajul licențios folosit la adresa judecătorilor, CSM a constatat că Renato Usatîi are dreptul la libera exprimare. Informaţia ne-a fost confirmată de preşedintele interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă.

Anterior, Procuratura Generală s-a sesizat în cazul magistraţilor care ar fi admis acele încălcări de procedură judiciară, iar procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a înaintat la CSM proceduri disciplinare în privința a opt judecători, care au examinat dosarul lui Vitalie Tataru. Este vorba despre cinci magistraţi de la Judecătoria Bălţi şi trei de la Curtea de Apel Bălţi. Atunci Procuratura Generală anunţa că urmează să fie verificată şi legalitatea acţiunilor procurorilor în cadrul unor proceduri disciplinare. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, ne-a spus că nu există o finalitate în privinţa sesizărilor lui Stoianoglo, care continuă să fie examinată de către Inspecţia judiciară. Potrivit ofiţerului de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, în urma verificărilor s-a constatat că judecătorii sunt cei care au dus la tergiversarea acestui dosar. Iar preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, ne-a declarat că CSP nu a înregistrat abateri disciplinare pe numele procurorilor.


Între timp, avocatul familiei victimei ne-a spus că dosarul în care Tătaru este acuzat de omor intenţionat se află abia la etapa de audiere repetată a martorilor la Judecătoria Bălţi. Surse din cadrul sistemului judecătoresc ne-au explicat că, în cazul în care Curtea de Apel Bălţi nu accepta argumentele Procuraturii de circumscripţie Bălţi privind necesitatea înăspririi sentinţei pentru ameninţarea cu moartea, exista riscul ca Vitalie Tătaru să fie pus din nou în libertate la 21 decembrie, când urma să-şi ispăşească pedeapsa de 5 luni de puşcărie, stabilită iniţial de prima instanţă. Potrivit aceloraşi surse, există puţine şanse ca până la sfârşitul anului Judecătoria Bălţi să reuşească să emită o sentinţă repetată de condamnare pentru omor, iar autorităţile nu ar mai fi avut bază legală să-l ţină pe inculpat după gratii. L-am contactat pentru o reacţie în acest sens pe judecătorul de instrucţie responsabil de relaţii cu mass-media din cadrul Judecătoriei Bălţi, Stanislav Sorbalo, iar acesta ne-a spus că nu se poate expune dacă până la finele anului va fi sau nu o sentinţă pentru inculpat.

„La etapa actuală, când dosarul se află în examinare nu pot să mă expun despre acţiunile instanţei de judecată, aşteptăm sentinţa.”


În ceea ce priveşte completul de magistraţi care ar fi admis încălcări de procedură care au permis ulterior eliberarea lui Tătaru, Sorbalo a declarat că hotărârea care îi vizează pe magistraţi va fi examinată în data de 5 noiembrie, în cadrul Colegiului disciplinar al CSM.

„Deja Colegiul disciplinar urmează să se stabilească toate circumstanţele, de către cine a fost modificată componenţa, de câte ori, nu am dreptul acum să vin cu unele calificative.”

Ofiţerul Inspectoratului General de Carabinieri, Vitalie Tătaru, l-a împuşcat mortal pe Simion Botnari, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi. Tragedia s-a produs în noaptea de 13 ianuarie 2020. Victima ar fi încercat să intervină într-un conflict apărut între vărul său şi atacator. Vitalie Tataru şi-a recunoscut anterior vina în comiterea asasinatului, dar s-a declarat nevinovat în dosarul de ameninţare cu moartea a unchiului victimei.


Moldova

/FOTO/ 16 tentative de trafic ilicit de mărfuri au fost înregistrate la punctele vamale din țară în ultimile 48 de ore

În ultimele 48 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit 16 tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Publicat

Inspectorii de la postul vamal Leușeni au înregistrat 9 dintre cazuri. Printre bunurile nedeclarate, depistate în urma controlului vamal, enumerăm: piese auto uzate, stații de alimentare pentru autoturisme electrice, articole vestimentare, produse cosmetice ș.a.

Alte trei tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. La stoparea și efectuarea controlului vamal al mărfurilor transportate pe teritoriul țării, pe traseele Chișinău-Anenii Noi, Chișinău-Leușeni și în raionul Briceni, ofițerii vamali au depistat instrumente electrice, articole vestimentare, piese auto, anvelope uzate și legume proaspete în cantități comerciale. Pentru toate aceste bunuri, șoferii nu au putut prezenta actele de proveniență legală.

De asemenea, la intrarea în țară prin postul vamal Palanca, inspectorii vamali au depistat, în urma controlului de specialitate, un lot comercial de caviar, transportat de doi pasageri ai unui autocar care se deplasa din Odesa în Republica Moldova.


Articole vestimentare, genți cu marcajele unor branduri renumite, dar și alte bunuri nedeclarate, au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Costești și Aeroportul Internațional Chișinău.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

Menționăm că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.


c

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Tragedie rutieră, în nordul țării

Tragedie rutieră, în nordul țării. O femeie a decedat după ce mașina în care se afla ca pasageră s-a tamponat într-un copac. Șoferul a ajuns la spital.

Publicat

Totul a avut loc în amiaza de 08 decembrie, în jurul orei 12.30, la ieșirea din satul Alexăndreni, raionul Edineț.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Edineț, Svetlana Talpă, la volanul mașinii de afla un bărbat în vârstă de 47 de ani. Pe bancheta pasagerului era o femeie de aceeași vârstă, originară din satul Bădragii-Vechi. Preliminar, coliziunea s-a produs din cauza că automobilistul nu ar fi ținut cont de situația rutieră și nu a adaptat viteza la condițiile de drum. Astfel, mașina pe care o conducea a derapat de pe carosabil, s-a tamponat într-un copac, apoi a fost proiectată în șanțul de la marginea drumului.

Din nefericire, pasagera din mașină, a decedat imediat după impact, nemaiputând fi salvată. Șoferul a fost preluat de urgență de medicii de pe ambulanță și transportat la Spitalul Raional Edineț.


Este de menționat că automobilistul nu consumase alcool înainte de a urca la volan.

Cazul este cercetat de poliția din Edineț.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

O bătrână a ajuns la spital după ce a fost lovită de un automobil în centrul orașului Bălți

O bătrână a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină în centrul orașului Bălți.

Publicat

Contactată de Știri.md, ofițerul de presă al IP Bălți, Eugenia Molceanov, ne-a spus că accidentul s-a produs în această dimineață, în jurul orei 06:10 pe strada Ștefan cel Mare 31.

„La fața locului polițiștii au stabilit că șoferul unui automobil de model Skoda Octavia, în vârstă de 64 de ani, a tamponat cu partea din față un pieton de gen feminin, în vârstă de 74 de ani, care traversa strada neregulamentar”, a explicat Molceanov.

Potrivit poliției, în urma accidentului rutier pietonul s-a ales cu leziuni corporale și a fost transportat la Spitalul Clinic Bălți.


Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager unde s-a constatat 0,00 mg/l în aerul expirat.

La moment oamenii legii stabilesc toate circumstanțele.


Citește mai departe

topul săptămânii