Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ „Câinii nu sunt agresivi, ei se pot afla în atmosferă agresivă”. Experți despre importanța educației corecte a patrupezilor

Incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute, din parcul Valea Morilor a zguduit întreaga societate. Agresivitatea exagerată a Pitt bulului, dar și gestul proprietarul celorlalți doi cățeluși uciși au stârnit o mulțime de critici atât în adresa proprietarului Pitt bulului, cât și celui care a împușcat.

Publicat

Chiar dacă părerile despre caz sunt maximal diferite, toți au ajuns la aceași concluzie, proprietarii câinilor trebuie nu doar să-i asigure cu hrană, dar și să-i educe, pentru a evita astfel de incidente tragice.

Voluntara Anastasia Slacfenco ne-a povestit că cel mai des, câinii agresivi ajung în aziluri sau chiar în necropole. Aceștia sunt plasați în cuști separate și rar cine se încumetă să-i adopte.

Despre educația câinilor am discutat și cu experții chinologi din cadrul IGPS. Ghenadie Rotaru ne-a explicat că fiecare câine trăiește și se orientează după instincte, dar totți indiferent de vârstă, ei pot fi educați și dresați după placul proprietarului. Aceștia pot ataca alte persoane, în cazul în care simt că proprietarul lor este în pericol. Alte cauze ale agresivității câinelui pot izbucni atunci când stăpânul își pierde autoritatea în fața patrupedului.


Persoanele atacate de câini, spune Ghenadie Rotaru, pot scăpa nevătămate dacă nu intră în panică și acționează atent, fără a provoca și mai mult patrupedul.

Ghenadie propune ca, pentru ca persoanele care au câini de rasă, mai ales de talie mare, să fie creată o școală, ce va trebui trecută obligatoriu de proprietari. Până va fi creată această instituție, Ghenadie a scris o carte despre educarea și dresarea corectă a câinilor, pe care o recomandă tuturor proprietarilor.

De menționat că după incidentul din parcul Valea Morilor, o asociație obștească a trimis o petiție către Parlament și Ministerul Justiției în care solicită să fie făcute mai multe schimbări în legislație, inclusiv introducerea posibilității de a confisca animalele de la proprietari în cazuri de cruzime și pericolului vieții animalului. Totodată, ei cer să fie majorate amenzile pentru cruzime față de animale.Advertisement

Moldova

/FOTO/ Moldovean prins la frontiera ucraineană cu ceasuri elvețiene de contrabandă

Un moldovean ce se întorcea de la Moscova și a fost prins la frontiera ucraineană cu ceasuri elvețiene de contrabandă.

Publicat

Totul a avut loc la punctul de trecere ruso-ucrainean Sumî. Moldoveanul se afla în calitatea de pasager într-un microbuz ce se îndrepta spre Republica Moldova. În timpul verificării bagajelor, cu ajutorul detectorului de metal, grănicerii au depistat ceva suspect. În total au fost depistate opt ceasuri cu inscripțiile unor brand-uri elvețiene renumite în toată lumea.

Moldoveanul de 46 de ani, a cui era bagajul ar fi declarat că geanta i-a fost dată de un necunoscut pentru a o transporta spre Moldova, însă habar nu avea de colecția de ceasuri din ea. Ceasurile depistate au fost îndreptate spre expertize, iar grănicerii ucraineni continuă cercetările.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Consumă alcool, depășesc viteza și nu cedează trecerea pietonilor. Peste 2.800 de șoferi prinși de INSP, încălcând RCR

Consumă alcool, depășesc viteza și nu cedează trecerea pietonilor. Peste 2.800 de șoferi prinși de INSP, încălcând RCR.

Publicat

În acest weekend, circa 2800 de șoferi au încălcat RCR, dintre care cele mai grave:

  • depășirea limitei de viteză – 1041;
  • nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră – peste 620;
  •  încălcarea regulilor de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor – peste 161;
  •  traversarea străzii în locuri interzise de către pietoni – 183 de pietoni amendați;
  • necuplarea centurii de siguranță – 115 șoferi sancționați.
  •  47 conducători auto fost depistați și înlăturați de la conducerea unității de transport de către ofițerii de patrulare pe teritoriul țării, cei mai mulți dintre aceștia erau în stare avansată.

Inspectorii de patrulare au intervenit în 169 de cazuri, parvenite de la numărul unic 112.

Poliția îndeamnă atât conducătorii auto, cât și pietonii să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră și modul de comportare în trafic.


Citește mai departe

Moldova

Tânăra din Comrat care și-ar fi omorât mama și i-a scos inima din piept nu va face pușcărie. Decizia instanței

Tânăra de 22 de ani din Comrat care și-ar fi omorât mama cu o deosebită cruzime nu va face pușcărie.

Publicat

În data de 29 noiembrie, judecătorii au declarat „demonstrat” faptul că omorul a fost comis de bănuită, însă, aceasta nu va fi trasă la răspundere penală. Magistrații au decis ca ea să fie supusă tratamentului obligatoriu într-un spital psihiatric, sub supravegherea medicilor.

Decizia vine după ce, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii au dispus efectuarea expertizei psihiatrice a inculpatei, comisia de specialitate recunoscând-o iresponsabilă de acțiunile sale.

Amintim că crima terifiantă a avut loc în data de11 decembrie 2020 în oraşul Comrat. Femeia de 40 de ani ar fi fost omorâtă chiar de fiica ei. Tânăra, care atunci avea 21 de ani şi-ar fi spintecat mama şi i-ar fi scos inima din piept.


Inculpata ducea un mod de viață antisocial, făcând abuz de alcool și droguri.

 


Citește mai departe

topul săptămânii