Rețele de socializare

Moldova

Polițiștii au identificat noi membri ai grupării infracționale internaționale specializate în spălare de bani

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, au identificat și neutralizat alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.

Publicat

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi din regiunea Transnistreană.

Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova, unul din membrii grupului, care era un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.

Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea fiind cunoscută pe piața spălării banilor din Europa.


În perioada anilor 2018-2020, în conturile bancare, deschise pe numele mai multor persoane în entitățile bancare din Republica Moldova au fost identificate tranzacții suspecte, manifestate prin recepționarea în aceste conturi a unor sume impunătoare din conturile din străinătate, care ulterior erau retrase prin intermediul bancomatelor din țările europene.

Astfel, au fost identificați mai mulți membri ai grupului infracțional organizat, care racolau persoane din Republica Moldova convingându-le să-și deschidă pe numele lor, mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate.

Titularii conturilor erau dintre persoanele fără posibilități financiare iar pentru deschiderea acestora primeau între 50 și 100 de euro, folosind acte de identitate reale sau false, oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori.


Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de circa 7 milioane de euro, care ulterior au fost ridicate în numerar, în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie, etc.

Ulterior, în cadrul unui grup comun de lucru cu autoritățile din România s-a stabilit, că mijloacele bănești parvenite pe conturile bancare deschise în entitățile din Republica Moldova, provin din activități infracționale de înșelăciune și fraude informatice de la victime din statele europene, în special din Spania.

De regulă victimele erau reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice sau instituțiilor de interes public. Modalitatea de săvârșire a înșelăciunii și a fraudei informatice era realizată prin inducerea în eroare a angajaților acestor instituții.


Astfel, membrii grupării contactau telefonic reprezentantul instituției și își atribuiau calitatea de angajat al unui furnizor, iar în cursul convorbirii, comunicau schimbarea conturilor bancare în care urmau a fi efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare. La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, instituția primea un mesaj pe e-mail, care conținea o adresă și datele de contact ale furnizorului și prin care se solicita efectuarea plăților într-un alt cont bancar, decât cel utilizat de obicei.

După recepționarea banilor în conturile bancare ale intermediarilor, un alt membru al grupării, redirecționa sumele de bani în alte conturi bancare, fiind mai apoi retrase în numerar de la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie și alte state europene.


Până în prezent au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală, totodată fiind aplicat sechestru pe mijloace bănești în sumă de 120 000 de euro.

În continuare, procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.

Conform legislației penale persoanele vinovate, riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Precizăm, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Moldova

O femeie a fost prinsă în flagrant, în timp ce primea 3000 de euro mită pentru un permis auto.

O femeie a fost prinsă în flagrant în timp ce primea câteva mii de euro mită în schimbul unui permis auto. Tentativa de a „vinde” documentul contra unei sume de 3000 de euro a fost dejucată de ofițerii anticorupție. Acum, suspecta este cercetată penal pentru trafic de influență.

Publicat

Mai exact, potrivit anchetatorilor, suspecta ar fi pretins bani de la o persoană în schimbul influențării unui angajat al Secției Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto din Chișinău. În schimbul sumei de 3000 de euro, aceasta ar fi promis că va aranja promovarea atât a probei teoretice, cât și a celei practice, cu eliberarea ulterioară a permisului de categoria „B”.
Transmiterea banilor a avut loc sub controlul CNA și al procurorilor, iar în urma flagrantului, autoritățile au efectuat percheziții la domiciliul femeii. Oamenii legii au ridicat mai multe probe care urmează să fie examinate în cadrul urmăririi penale.
Femeia și-a recunoscut vina și este cercetată în stare de libertate. Între timp, ancheta este în plină desfășurare, iar până la o decizie finală a instanței, suspecta beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

1 mai în siguranță: IGSU vine cu recomandări pentru a petrece în aer liber fără pericole.

În fiecare an, de 1 mai, mii de oameni aleg să petreacă această zi în natură. Pentru a preveni incidentele, pericolele, dar și incendiile, responsabilii din cadrul IGSU vin cu un șir de recomandări pentru moldovenii care preferă odihna la iarbă verde, picnicuri sau grătare. În acest context, specialiștii reamintesc oamenilor importanța respectării măsurilor de siguranță în zonele de agrement, precum și în timpul activităților desfășurate în aer liber.

Publicat

Oamenii sunt rugați să aprindă ruguri și focuri de tabără doar în locurile special amenajate, să utilizeze doar grătare metalice și să supravegheze continuu flăcările. În plus, cetățenii sunt îndemnați să nu utilizeze lichide ușor inflamabile la aprinderea focului și să nu arunce chibrite și mucuri de țigară nestinse în păduri, în apropierea vegetației uscate sau materialelor combustibilor.
Un alt aspect important îl reprezintă dotarea cu mijloace de stingere. Pentru a interveni rapid în caz de necesitate, oamenii sunt rugați să aibă la îndemână apă, nisip sau un stingător. La plecare, cetățenii trebuie să stingă complet focul.
Totodată, în cazul în care activitățile în aer liber se desfășoară pe malurile apelor din țară, salvatorii îndeamnă adulții să fie vigilenți și să supravegheze cu atenție copiii.


Citește mai departe

Moldova

Avocat, acuzat de escrocherie. Acesta ar fi adus daune considerabile clientului său.

Un avocat din capitală a fost acuzat de escrocherie, faptă ce ar fi adus daune considerabile clientului său. Potrivit Procuraturii Anticorupție, bărbatul a fost amendat cu 65 de mii de lei și privat de dreptul de a exercita activitatea de avocat pe un termen de 3 ani.

Publicat

Totodată, din contul inculpatului urmează a fi retrași peste 36 de mii de lei cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune și 10 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral.
Potrivit materialelor anchetei, avocatul ar fi încheiat un contract cu partea vătămată, privind reprezentarea acesteia într-un litigiu civil împotriva unei companii de construcții. Este vorba de rezilierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun imobil în valoare de aproape 798 mii de lei.
Pentru acest serviciu, avocatul ar fi încasat 20 de mii de lei, iar pentru a părea credibil, timp de mai bine de jumătate de an ar fi expediat clientului său fotografii cu pretinse citații emise de către Judecătoria municipiului Chișinău pentru ședințe de judecată în cadrul cererii de chemare în judecată a părții vătămate, în calitate de reclamant, împotriva unei companii de construcții. În realitate, însă, un asemenea litigiu civil nu a existat, iar citațiile respective nu au fost niciodată expediate. Suma de 20 000 de lei achitată de partea vătămată sub formă de onorariu ar fi fost sustrasă de către inculpat.
Pe tot parcursul procesului de judecată avocatul nu și-a recunoscut vinovăția. De menționat că, sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Centru în decurs de 15 zile.


Citește mai departe

topul săptămânii