Rețele de socializare

Moldova

Lecțiile online au fost perturbate de străini indecenți în cel puțin trei școli

Ies la iveală tot mai multe cazuri, în care persoane necunoscute înjură profesorii și copiii și chiar își expun organele genitale, la cameră, în timpul lecțiilor online.

Publicat

imagine simbol

Responsabilii de la Direcția Educație ne-au spus că, cel puțin în trei școli din Capitală, au avut loc mai multe situații de acest fel. Iar oamenii legii declară că au înregistrat, oficial, doar un caz, întrucât în celelalte nu ar exista suficiente probe pentru pornirea investigațiilor. Acum jumătate de an, un scandal similar a avut loc și în România, acolo unde o grupare, numită Clanul Leilor, intra la orele virtuale și hărțuia verbal ori prin poze obscene profesorii și elevii, transmite Tv8.MD.

Deranjați la maximum de cazurile din ultimele zile, când indivizi anonimi se infiltrau la lecțiile online ale copiilor lor, mai mulți părinți au organizat, aseară, o ședință la o școală primară din Chișinău. Fiind în căutarea soluțiilor, aceștia au declarat că se vor adresa la Poliție, pentru a opri dezmățul virtual. Printre ei este și acest bărbat, care spune că a observat lucrurile stranii, ieri, în timp ce copilul său din clasa a treia făcea lecții online.

„Am văzut, am oprit microfonul cât de repede am putut. Dar mai departe eu nu permit copiilor mei să frecventeze lecțiile online. Ne vom strădui, eu, mama să-i ajutăm. Nu am nicio garanție că peste 10 ani aceste imagini nu vor apărea undeva. Sunt mulți infractori”.


Bărbatul povestește că s-a adresat de mai multe ori organelor de drept, Ministerului Educației și SIS, însă fără niciun rezultat. Videoul în care copilul său este înjosit și înjurat de un anonim și acum este disponibil pe internet.

„Acum, pe Youtube tot acest video circulă. Nu a fost îngrădit de nimeni, nu a fost făcut niciun pas din partea organelor autoritare”.

Contactată de TV8, ofițera de presă a Inspectoratului General de Poliție ne-a spus că a fost înregistrat un singur caz de acest gen, întrucât, în alte situații nu ar exista suficiente probe. Iar administrația Direcției Educație din Capitală susține că, de fapt, au avut loc mai multe cazuri similare, în cel puțin trei școli din Chișinău. Responsabilii au consultat specialiștii din domeniul IT.


„Cazurile, de regulă, apar în momentul în care linkul de acces pentru oră este transferat către alte persoane”, a explicat Andrei Păvăloi, șeful interimar al Direcției Educație.

Totuși, o soluție clară pentru ca astfel de nereguli să nu se mai întâmple, nu a fost găsită deocamdată.

„Noi vom încerca în continuare să instruim cadrele manageriale, profesorii, cum să reacționeze în atsfel de situații”, a mai menționat Păvăloi.


Potrivit poliției, dacă vor fi prinși, făptașii riscă până la 7 ani de închisoare, conform Codului Penal. Anterior, cazuri similare au fost raportate și în România. Un trol sau un grup de troli, care activează pe internet sub denumirea de „Clanul Leilor”, pătrundeau pe aplicațiile pe care se desfășoară orele online ale elevilor și postau mesaje obscene. Poliția a deschis o anchetă, atunci, iar la scurt timp, gruparea și-a sters videoclipurile din internet.

Moldova

/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.

Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Publicat

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.



Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii