Moldova
Avocat: Camera de bord i-ar putea ajuta pe șoferi să nu cadă în plasa escrocilor
O cameră de bord i-ar putea ajuta pe șoferi să nu cadă în plasa escrocilor care intenționat provoacă accidente rutiere pentru a estorca mai apoi bani de la conducătorul auto. O spune Andrei Berescu, avocat şi membru al Biroului Asociat de Avocați „Protecția Drepturilor Omului”.

Avocatul a precizat pentru IPN că, din punct de vedere legal, fapta cu privire la încălcarea regulilor de circulație de către pietoni se sancționează conform Codului Contravențional.
„În cazul constatării unor asemenea abuzuri, pietonul poate fi sancționat cu amendă de până la 600 de lei. De asemenea, dacă va fi constată vinovăția pietonului în săvârșirea accidentului rutier, șoferul căruia i-a fost deteriorat automobilul, are dreptul să solicite repararea prejudiciului material prin înaintarea unei cereri în instanța de judecată. Recomand șoferilor care cad în plasa unor asemenea persoane, în cazul când li se solicită sume de bani cu scopul neadresării la organele de poliție și aplanării conflictului la fața locului, să reclame imediat abuzurile pretinselor victime prin adresarea unei plângeri penale cu solicitarea de a fi pornită urmărirea penală pe faptul comiterii infracțiunii prevăzute la art. 190 Cod Penal (escrocherie)”, a explicat Andrei Berescu, magistru în Drept Penal.
Andrei Berescu mai spune că în cazul producerii unui accident rutier, atunci când victima a suferit vătămări corporale neînsemnate sau ușoare, urmează să alerteze organele de poliție pentru a fi constatată fapta. După, urmează să se prezinte medicului legist pentru constatarea gradului leziunilor suferite. În cazul în care va fi probată vinovăția șoferului în comiterea accidentului rutier, victima are dreptul să adreseze instanței de judecată cu cerere privind repararea prejudiciului moral, fizic sau material. De asemenea, șoferul vinovat va fi sancționat în conformitate cu prevederile Codului Contravențional, riscând aplicarea unei amenzi de până la 1200 de lei și cinci puncte de penalizare în cazul vătămărilor corporale neînsemnate sau amendă de până la 1500 lei și şase puncte de penalizare în cazul vătămărilor corporale ușoare. „Pentru a evita ulterioare neînțelegeri, în cazul în care victima accidentului rutier nu are pretenții față de șoferul vinovat, ar fi cazul să semneze o declarație la fața locului, că nu are pretenții materiale sau morale”, a sugerat Andrei Berescu.
Andrei Berescu a adăugat că lista de drepturi ale victimei în cazul unui accident rutier este destul de lungă. În cazul constatării săvârșirii infracțiunii sau contravenției, victima are dreptul să pretindă la repararea prejudiciului moral, fizic sau material ce i-a fost cauzat. Din punct de vedere al legii, statutul de victimă îi poate fi atribuit oricărei persoane căreia, prin infracţiune/contravenţie i-au fost aduse daune sau i-au fost cauzate prejudicii morale, fizice sau materiale.
Avocatul a îndemnat toți participanții la trafic să nu rămână indiferenți dacă devin martori ai unor accidente sau întâmplări de escrocherie la traseu, „fiindcă de astfel de situații nu este asigurat nimeni”. Dacă pot proba, cu imagini video, comiterea unor abuzuri, să o facă neîntârziat.
Moldova
/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.
Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.
Moldova
Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.
Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.
Moldova
Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.
Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
-
În căutare3 zile în urmă
Un moldovean de 27 de ani, dispărut de cinci zile, în Franța: Era șofer de camion și s-ar fi oprit să facă un popas
-
Moldova6 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar
-
Moldova3 zile în urmă
Scandal în plin trafic, la Botanica, după un accident rutier. Momentul impactului surprins de o cameră de bord
-
Moldova6 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova3 zile în urmă
Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA