Rețele de socializare

Moldova

Rezultatele perchezițiilor din Penitenciarul nr. 6 – Soroca: 18 deținuți transferați în alte pușcării

Drept rezultat al perchezițiilor de astăzi, 11 martie 2021, în sectoarele Penitenciarului nr. 6 – Soroca, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu angajați ai DDS „Pantera” al ANP, Inspectoratului Național de Investigații și BPDS „Fulger” a IGP, au depistat și ridicat obiecte interzise, iar 18 deținuți, la solicitarea procurorilor, au fost transferați în alte instituții de detenție.

Publicat

Perchezițiile au fost efectuate cu autorizarea magistraților, cu titlu de continuare a acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara instituțiilor penitenciare.

Deși prevederile legale interzic aflarea în instituțiile penitenciare a dispozitivelor electronice de stocare a informației, oamenii legii au depistat și ridicat un număr de aproximativ 60 de astfel de obiecte interzise.

De asemenea, au fost ridicate peste 50 de cartele de reîncărcare pentru convorbiri telefonice, 10 încărcătoare pentru telefon, precum și un telefon camuflat într-o nișă din peretele unei celule de detenție. Acestea urmează a fi supuse expertizării, pentru stabilirea și analiza conținutului.


Totodată, oamenii legii au ridicat circa 50 de seringi ce conțin substanțe lichide necunoscute, precum și câteva pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice.

În cadrul perchezițiilor au mai fost ridicate fise pentru jocuri de noroc și seturi de cărți pentru poker; 40 de pastile de etiologie necunoscută, ce nu fuseseră prescrise de medici, care, de asemenea vor fi supuse expertizării, precum și 33 de cuțite confecționate artizanal, cu privire la care expertiza urmează să stabilească dacă se atribuie la arme albe.

Este de menționat faptul că, la sosirea echipelor de percheziționare, oamenii legii au remarcat faptul că deținuții nu erau prezenți la apelul matinal. La somarea, pentru a se alinia, cinci deținuți au manifestat violență ceea ce a făcut necesară intervenția în forță a angajaților Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera” al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Prin urmare, deținuții vizați urmează a fi supuși sancțiunilor disciplinare.


Datorită activității profesioniste a tuturor reprezentanților organelor de forță implicate, această măsură s-a desfășurat în strictă conformitate cu prevederile actelor normative ce reglementează asemenea activități.

Investigațiile exercitate de procurorii PCCOCS în privința membrilor documentați ai organizației criminale vizate vor continua.


Moldova

Un individ va sta după gratii, după ce și-a bătut mama imobilizată în scaun cu rotile.

Și-a bătut mama imobilizată în scaun cu rotile, iar pentru fapta comisă va sta după gratii. Magistrații Judecătoriei Chișinău au pronunțat recent sentința de condamnare a unui bărbat de 33 de ani pentru comiterea infracțiunii de violență în familie, care s-a soldat cu vătămarea medie a integrității corporale a victimei.

Publicat

Inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă 2 ani de închisoare. Conform actului de învinuire, în ziua de 2 ianuarie 2023, inculpatul se afla la domiciliul mamei sale din capitală. După un conflict cu femeia, care avea grad de dizabilitate fizică și se deplasa în scaun cu rotile, i-ar fi aplicat acesteia multiple lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, cauzându-i conform raportului de expertiză judiciară – vătămare corporală medie. Deși inculpatul a pledat nevinovat, victima a relatat că agresiunile fizice și verbale erau frecvente, generate de consumul excesiv de alcool și droguri de către fiul său. Actualmente, sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel, timp în care inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În contextul numeroaselor crime violente comise sub influența alcoolului, autoritățile competente îndeamnă cetățenii să consume băuturi alcoolice în mod responsabil și să evite situațiile care ar putea degenera în comportamente periculoase sau ilegale. Totodată, victimele violenței domestice sunt îndemnate să raporteze orice formă de abuz, pentru ca autoritățile să poată interveni prompt și eficient.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu într-un bloc de locuit din Chișinău. Doi soți, evacuați în ultima clipă din apartamentul cuprins de flăcări

O familie din sectorul Rîșcani al capitalei a trăit clipe de groază în seara zilei de 1 mai. Și asta după ce apartamentul lor a fost cuprins de flăcări, când ambii soți se aflau în interior.

Publicat

Incendiul s-a produs în seara de 1 mai, pe strada Matei Basarab din sectorul Rîșcani. Potrivit primelor informații, focul a izbucnit la balconul locuinței.

Patru echipaje de pompieri au intervenit prompt pentru a stinge incendiul și pentru a evacua în siguranță cele două persoane aflate în apartament — un bărbat de 67 de ani și soția acestuia, în vârstă de 66 de ani. Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, cuplul nu a suferit răni, ci doar o sperietură zdravănă. Ambii au fost examinați de un echipaj medical la fața locului.


Grație intervenției rapide a salvatorilor, flăcările au fost localizate și lichidate înainte să se răspândească în întreaga locuință.

Specialiștii IGSU urmează să stabilească circumstanțele și cauza exactă a izbucnirii incendiului.


Citește mai departe

Moldova

Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA

Escrocherie la nivelul Administrației Publice Locale. Ex-primarul unui sat din raionul Cahul, dar și un om de afaceri riscă să compară în fața legii după ce ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 630 000 de lei.

Publicat

Potrivit ofițerilor anticorupție, care instrumentează cazul, cei doi sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de obținere ilegală a subvențiilor destinate fermierilor afectați de secetă.

Mai exact, administratorul unei companii agricole, cu sprijinul fostului edil al satului Taraclia de Salcie, ar fi falsificat acte privind pagubele provocate de seceta din anii 2022–2023 pentru terenuri agricole pe care, în realitate, nu le administra.

Documentele fictive au fost prezentate Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, iar în baza acestora, compania a obținut subvenții în valoare de peste 630 000 de lei.


Pentru a documenta întreaga rețea implicată, ofițerii CNA și procurorii din Cahul au descins cu percheziții la domiciliile și în automobilele suspecților, după care ambii au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Ancheta continuă sub conducerea Procuraturii Cahul, iar suspecții beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii