Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un contrabandist cu anabolizante, căutat de Interpol, a încercat să mituiască ofițerii SIS cu mii de euro

Un tânăr, anunțat în căutare internațională de mai mult timp, a vrut să scape basma curată și a încercat să-i mituiască cu mii de euro pe ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, după ce aceștia l-au încătușat.

Publicat

Tânărul ar fi membru activ al unei grupări specializate în contrabandă cu țigări și anabolizante prin Aeroportul Internațional Chișinău și din care anterior au făcut parte și polițiști de frontieră. Gruparea a fost destructurată de SIS în vara anului 2017, transmite deschide.md

Joi, 4 februarie, în cartierul Telecentru al capitalei, în cadrul unei operațiuni, ofițerii SIS au încătușat un tânăr în vârstă de 27 de ani, originar din Călărași, care era condamnat pentru că ar fi organizat mai multe filiere internaționae de contrabandă cu țigări și anabolizante.

Individul, înainte de a fi emisă sentința, în baza unor acte false a reușit să dea bir cu fugiții din țară, iar peste câțiva ani, cu alte acte care la fel erau false, a revenit acasă, asta deși era anunțat atât în căutare națională cât și în căutare internațională prin intermediul Interpol.


Ofițerii SIS au stabilit locul aflării acestuia și au tăbărât pest el, însă pentru libertatea sa, tânărul le-a propus mită în mărime de 3000 de euro. Ofițerii au refuzat banii și au făcut un denunț pentru tentativă de corupere, iar ulterior l-au transmis pe tânăr în custodia organelor de drept.

Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din R.Moldova, ne-a comunicat că acțiunea de reținere a persoanei a fost un rezultat al cooperării dintre Interpol și SIS.

Daniela Mînzatu, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat cazul pentru Deschide.MD, inclusiv informația că acesta ar fi încercat să-i mituiască pe ofițerii SIS, dar și a precizat că activitatea de prevenire și combatere a corupției este un obiectiv prioritar în cadrul SIS.


„Instituția, după cum am declarat la începutul anului curent, și-a asumat mai multe sarcini pe acest palier, inclusiv pe plan intern. Acțiunea colegilor noștri, de fapt trebuie să prezinte o normalitate, însă nu ceva senzațional, dar oricum apreciem și suntem mândri de acțiunile lor. Reiterăm că orice manifestare contrar normelor legale și a Codului de etică și deontologie a ofițerului de informații va fi minuțios investigată și aplicate măsuri în conformitate cu legislația în vigoare. Angajații SIS, de nenumărate ori, au fost instruiți și informați privind infracțiunile de corupție și formele asociate acesteia, precum și care sunt consecințele implicării în asemenea ilegalități”, spune Mînzat.

Reprezentantul SIS a ținut să specifice că factorii de decizie ai SIS au apreciat comportamentul și acțiunile subalternilor, caracteristice și demne de statutul unui ofițer, și se arată convinși că ei vor servi un exemplu forte pentru funcționarii publici cu statut special, dar nu în ultimul rând și pentru societate.

Tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior urmează să-și ispășească pedeapsa în una dintre instituțiile de detenție din țară.


Aici este de menționat că individul făcea parte din una dintre cele mai mari rețeli specializată în producerea, comercializarea și traficul ilicit de produse steroide – anabolizante, care a fost destructurată de SIS în vara anului 2017.

Într-un comunicat remis presei, SIS-ul anunța că potrivit datelor acumulate, materia primă destinată contrafacerii anabolicelor era introdusă ilegal din China, ulterior într-un depozit clandestin echipat cu utilaj performant, erau produse în cantități deosebit de mari de anabolizante. Produsul finit era comercializat atât pe piața internă, cât și transportat prin contrabandă în spațiul UE. În scopul camuflării activității infracționale membrii grupării utilizau ilegal echipamente și tehnică specială: de bruiaj, de colectare ascunsă a informațiilor, drone și aparate de criptare a datelor.


Atunci, ofițerii SIS au descins cu percheziții la 16 adrese din mun. Chișinău, fiind depistate: liniile clandestine de producere, produse steroide cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, mijloace financiare provenite din activitate infracțională în sumă de peste 100 mii euro, peste 50 carduri bancare, înscrisuri de ciornă, purtătoare de informații electronice, calculatoare, peste 30 telefoane mobile, arme și muniții deținute ilegal.

La unul din liderii grupării a fost depistată tehnică specială performantă, destinată contracarării măsurilor tehnice de investigații a organelor de drept.

Moldova

Explozie într-un apartament din Chișinău. Proprietarul, în vârstă de 72 de ani a suferit arsuri

O persoană a primit arsuri după producerea unei deflagrații în urma scurgerii de gaz într-un bloc de locuit de pe strada Maria Drăgan 8/1 din municipiul Chișinău.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:30. Potrivit informațiilor recepționate, locatarii blocului au auzit sunetul exploziei și au apelat serviciile de urgență.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și specialiștii Centrului Republican de Intervenții Operative al IGSU, care au stabilit că explozia s-a produs în urma scurgerii de gaz de tip propan-butan de la o butelie defectă. Incendiul în locuința nu s-a produs, iar în urma incidentului a fost deteriorat geamul și peretele din interiorul apartamentului. Totodată, angajații IGSU au evacuat prin geam de la etajul cinci proprietarul apartamentului, un bărbat de 72 de ani.

Acesta a primit diverse arsuri de gradul I și II pe suprafața corpului. Bărbatul în stare de șoc a fost preluat de urgență la spital pentru îngrijiri necesare.


Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest sens, IGSU repetat îndeamnă cetățenii să evite utilizare buteliilor de gaz în blocuri locative și gospodării particulare. Persoanele , care optează pentru exploatarea buteliilor sunt rugate să le păstreze în exteriorul locuințelor și să le alimenteze doar cu combustibil pentru care sunt destinate.

În cazul utilizării instalațiilor alimentate la gaze naturale, oamenii sunt rugați să respecte cu prudența maximă regulile de siguranță.


Mai mult, instalațiile conectate la gaze naturale și buteliile de gaz trebuie să fie verificate sistematic, iar în cazul depistării unor defecțiuni cetățenii trebuie să solicite ajutorul specialiștilor.


Citește mai departe

Moldova

Clipe de groază pentru un copil de 13 ani. O mașină a dat peste el în timp ce se plimba cu bicicleta

Clipe de groază pentru un copil de 13 ani. O mașină a dat peste el în timp ce se plimba cu bicicleta.

Publicat

Accidentul rutier a avut loc în seara de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, în apropierea localității Țîpala din raionul Ialoveni.

La fața locului au intervenit de urgență polițiști, dar și o echipă de medici cu ambulanța, care l-au transportat pe copil la spital.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Ialoveni, Mariana Didenco, la volanul automobilului se afla un tânăr de 20 de ani.


Acesta se deplasa în aceeași direcție cu biciclistul, iar la un moment dat, din spusele șoferului, copilul a virat brusc spre stânga, iar el nu a reușit să frâneze pentru a evita impactul.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au demonstrat că tânărul nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Adrenalină cu iz penal: Un tânăr din raionul Hîncești ar fi furat două mașini, într-o singură zi. Uneia i-a dat foc

Adrenalină cu iz penal: Un tânăr din raionul Hîncești a ajuns pe mâna poliției după ce ar fi furat două mașini, într-o singură zi.

Publicat

Mai mult, uneia i-ar fi dat foc. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani, care a fost reținut de poliție și este suspectat de răpirea a două automobile, la doar câteva ore distanță.

Tânărul ar fi furat întâi o mașină din localitatea Cărpineni, după care a dus vehiculul pe un câmp unde l-ar fi incendiat.

La câteva ore distanță, suspectul s-ar fi încumetat să răpească un microbuz, de această dată din localitatea Pereni, pe care l-a abandonat ulterior în raionul Călărași.


În ambele cazuri autoturismele erau parcate la porțile proprietarilor și aveau cheile în contact.

Bărbatul s-a dovedit a fi recidivist, iar dacă va fi găsit vinovat în acest caz riscă până la patru ani de pușcărie.


Citește mai departe

topul săptămânii