Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Gheața subțire – un risc sporit de înecuri: Pompierii au demonstrat cum se intervine corect la salvarea sinistraților

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat pe 19 ianuarie Campania de prevenire a prăbușirii sub gheață fragilă a bazinelor acvatice.

Publicat

Activitatea a fost desfășurată la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău. Pentru informarea cetățenilor, salvatorii au improvizat o situație de risc cu implicarea a mai multor persoane care se aflau pe gheața lacului. Angajații IGSU au realizat o situație precum că două persoane care se aflau la pescuit s-au prăbușit sub gheață, iar salvatorii au efectuat lucrări de salvare. Specialiștii au demonstrat care sunt acțiunile corecte pentru salvarea sinistraților și cum trebuie acordat primul ajutor în caz de hipotermie.

Mai mult, salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie foarte atenți și să evite pescuitul la copcă, sau mersul pe gheața fragilă a bazinelor acvatice. Conform ultimelor măsurări a gheții pe lacuri, grosimea acesteia nu depășește 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă. Pentru ca mersul pe lacurile înghețate să nu reprezinte un pericol, grosimea podului de gheață trebuie să depășească 8 -10 cm O atenție deosebită este acordată minorilor.

Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri. Campania de prevenire a riscurilor de prăbușire sub gheața fragilă se va desfășura în toată țară, iar angajații IGSU vor informa oamenii despre pericole și cum le pot evita. Tot astăzi, pentru a evita situațiile de risc în sărbătoarea de Bobotează marcată tradițional pe 19 ianuarie, salvatorii au venit și cu unele recomandări față de cei care aleg să intre în apele reci.


Potrivit IGSU scăldatul se poate face doar în locuri special amenajate cu această ocazie. Intrarea în apa rece se poate realiza în grupuri mici, pentru a evita deteriorarea gheții, dar și a cazurilor de prăbușire. Oamenii sunt îndemnați să fie foarte prudenți și să intre sub apă, doar dacă au o condiție fizică bună.

Pe parcursul zilei, în preajma bazinelor acvatice, la solicitare, mai multe echipe de salvatori ar putea monitoriza situația. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să nu ezite și să apeleze Serviciul 112.

echipa.md


Moldova

Incendiu într-un bloc de locuit din Chișinău. Doi soți, evacuați în ultima clipă din apartamentul cuprins de flăcări

O familie din sectorul Rîșcani al capitalei a trăit clipe de groază în seara zilei de 1 mai. Și asta după ce apartamentul lor a fost cuprins de flăcări, când ambii soți se aflau în interior.

Publicat

Incendiul s-a produs în seara de 1 mai, pe strada Matei Basarab din sectorul Rîșcani. Potrivit primelor informații, focul a izbucnit la balconul locuinței.

Patru echipaje de pompieri au intervenit prompt pentru a stinge incendiul și pentru a evacua în siguranță cele două persoane aflate în apartament — un bărbat de 67 de ani și soția acestuia, în vârstă de 66 de ani. Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, cuplul nu a suferit răni, ci doar o sperietură zdravănă. Ambii au fost examinați de un echipaj medical la fața locului.


Grație intervenției rapide a salvatorilor, flăcările au fost localizate și lichidate înainte să se răspândească în întreaga locuință.

Specialiștii IGSU urmează să stabilească circumstanțele și cauza exactă a izbucnirii incendiului.


Citește mai departe

Moldova

Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA

Escrocherie la nivelul Administrației Publice Locale. Ex-primarul unui sat din raionul Cahul, dar și un om de afaceri riscă să compară în fața legii după ce ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 630 000 de lei.

Publicat

Potrivit ofițerilor anticorupție, care instrumentează cazul, cei doi sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de obținere ilegală a subvențiilor destinate fermierilor afectați de secetă.

Mai exact, administratorul unei companii agricole, cu sprijinul fostului edil al satului Taraclia de Salcie, ar fi falsificat acte privind pagubele provocate de seceta din anii 2022–2023 pentru terenuri agricole pe care, în realitate, nu le administra.

Documentele fictive au fost prezentate Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, iar în baza acestora, compania a obținut subvenții în valoare de peste 630 000 de lei.


Pentru a documenta întreaga rețea implicată, ofițerii CNA și procurorii din Cahul au descins cu percheziții la domiciliile și în automobilele suspecților, după care ambii au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Ancheta continuă sub conducerea Procuraturii Cahul, iar suspecții beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar

Accident fatal în orașul Ialoveni. Un BMW condus de un tânăr de 18 de ani, care se deplasa din direcția Ialoveni spre Chișinău, a tamponat un bărbat de 67 de ani, în momentul în care acesta traversa neregulamentar partea carosabilǎ.

Publicat

În urma traumelor primite, bărbatul a decedat pe loc.

Șoferul, care deține permis de conducere, a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul indicând lipsa alcoolului.


Acesta a fost reținut pentru 72 ore, iar Poliția documentează cazul.


Citește mai departe

topul săptămânii