Rețele de socializare

Moldova

Unul dintre cei mai temuți interlopi de la Chișinau, eliberat de justiția din Romania. Procurorii cereau 14 ani de pușcărie

Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, Ioan Gușan, zis Nicu Patron, a fost declarat nevinovat, luni, de Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată cu apel la Înalta Curte.

Publicat

Nicu Patron, care deține titlul de „Hoț în lege” acordat mafioților din fostul spațiu sovietic, a fost trimis în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a înființat două fabrici clandestine de țigări. El fusese condamnat inițial, în noiembrie 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.

Potrivit Curții de Apel București, din 14 septembrie 2020, Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București deoarece „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. După cum arătam, sentința poate fi atacată cu apel.

Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest caz, în cazul complicilor lui Nicu Patron, dar și câteva condamnări.


Acuzațiile DIICOT

În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, Nicu Patron este acuzat că și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.

Ion Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Brașov și Clinceni (Ilfov) și a angajat personal calificat.


Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele două fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în 4 ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.

A angajat un asasin pentru uciderea unui milionar rus

Procurorii DIICOT au explicat că Nicu Patron a fost încoronat „hoț în lege”, titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.


El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și „judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidentă și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.

Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem”. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunțov.


Potrivit unui articol „Rise Project”, la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost „botezat” drept „vor v zakone” – ceea ce în rusă înseamnă „hoț în lege”.

Gruparea „Patron” este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit „obceac”, în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. „Hoții în lege” se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.

Teritoriul tradițional al grupării „Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.

Fiul unei judecătoare, implicat

În gruparea lui Nicu Patron a fost cooptat Daniel Trandafirescu fost polițist, în prezent avocat, fiul judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova. Cooptarea a fost făcută de interlopul moldovean Valeriu Gori, omul de încredere al lui Ion Gușan.

Procurorii DIICOT au explicat că Trandafirescu avea rolul de a asigura „protecția” pe zona județului Prahova, „în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităților de poliție sau control referitor la posibila identificare a locației fabricii clandestine”.

Iată o parte din minuta judecătorilor:

Achita pe inculpatul Guțan Ion sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 90 alin. 1 lit. a si b, alin. 2 lit. a si alin. 3 din Lg. 84/1998 modific. si republicata, în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de folosire, deținere și punere în circulație, cu știință, de timbre utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 7 alin. 2 din Lg. 241/2005 modific., în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de marcare cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcării, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 lit. h din Lg. 571/2003 cu modific. și complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. d din Legea nr. 227/2015), in forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. b din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fară a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. l din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. h din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– spălare de bani, prev. de art. 29 lit. b din Legea 656/2002 modificata, in forma continuata (in prezent art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019), cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.,
– instigare la săvârșirea infracțiunii de contrabandă, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 270 alin. 2 lit. a si alin. 3, rap. la art. 274 din Legea 86/2006, in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, – toate in concurs real si formal, prev. de si art. 38 alin. 1 si 2 C.pen., si cu aplicarea art. 5 C.pen., referitor la aplicarea legii penale mai favorabile.
„Constată că inculpatul a fost reținut, arestat și arestat la domiciliu de la data de 21.09.2013 la data de 04.05.2015,” se arată în minuta instanței.

ziare.com

Moldova

Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.

Un bărbat de 52 de ani din Fălești a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a bătut până la moarte consăteanul mamei sale. Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Bălți.

Publicat

Potrivit Procuraturii Generale, cazul s-a produs pe 15 octombrie 2022 într-o localitate din Fălești, când condamnatul a fost contactat de mama sa care i-a comunicat că un consătean a pătruns în gospodăria ei și a furat mai multe bunuri. Astfel, individul a venit în sat și a mers acasă la victimă.

În cadrul discuției, între cei doi s-a iscat un conflict care a degenerat în bătaie. În urma traumelor primite, victima a decedat la scurt timp.

Deși, bărbatul nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptelor imputate, vinovăția acestuia a fost dovedită de procurori în primă instanță.


Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Nord.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.

Alexei Cotorobai, fratele fostului polițist Gheorghe Cotorobai condamnat la detenție pe viață pentru omorul tinerei însărcinate din Orhei, a fost trimis în judecată pentru că ar fi omorât un bebeluș de 10 luni, acum 15 ani în raionul Telenești. Mai multe detalii în acest dosar au fost făcute de către procurorul de caz, Roman Eremciuc.

Publicat

ROMAN EREMCIUC, PROCUROR DE CAZ: „Cazul constituie un precedent fără echivalent în practica recentă a justiției penale din Republica Moldova, fiind redeschis în mod excepțional din inițiativa Procuraturii Generale, ca urmare a apariției unor probe noi care au justificat necesitatea revizuirii dosarului încheiat în anul 2011 prin condamnarea mamei copilului.”

În anul 2024, în urma unei investigații jurnalistice, Procuratura Generală s-a autosesizat și a solicitat revizuirea sentinței irevocabile prin care mama copilului fusese anterior condamnată pentru lăsare în primejdie. În urma reexaminării, la 31 ianuarie 2025, instanța a dispus achitarea acesteia, stabilind că fapta nu a fost comisă de inculpată.

ROMAN EREMCIUC, PROCUROR DE CAZ: „Noua investigație, desfășurată de Procuratura Generală în colaborare cu Procuratura raionului Telenești și cu suportul Inspectoratului Național de Investigații, a inclus un spectru amplu de acțiuni de urmărire penală, inclusiv în afara teritoriului Republicii Moldova.”


La moment, Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta se află în continuare în arest preventiv.
Cazul a avut loc acum 15 ani. Atunci, bunica bebelușului decedat, l-a acuzat pe Cotorobai că ar fi fost cel care ar fi omorât copilul. În schimb, atunci în acest dosar a fost condamnată mama micuțului.
Fratele lui Alexei Cotorobai, Gheorghe Cotorobai a fost condamnat la detenție pe viață, după ce acum un an ar fi omorât o tânără însărcinată din Orhei.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Nimic nu-i mai sperie. Doi tineri ar fi jefuit o femeie de 72 de ani, ziua în amiaza mare.

Atacată ziua în amiaza mare, chiar în fața unui bloc de locuit. O femeie de 72 de ani a devenit ținta unui jaf pus la cale de doi tineri de 24 și 25 de ani, originari din raionul Călărași.

Publicat

Incidentul a avut loc în dimineața de 23 aprilie, în timp ce femeia se întorcea de la piață și s-a oprit în fața blocului în care locuiește. Fără a avea vreun dubiu, femeia și-a lăsat geanta în care avea actele, telefonul și 320 de lei, pe o bancă și s-a îndepărtat pentru câteva clipe pentru a îngriji florile din curtea blocului. De acest moment a profitat, însă, unul dintre suspecți, care a sustras geanta și a fugit. Femeia a alertat imediat polițiștii, care au stabilit că aceasta fusese urmărită de cei doi încă din piața central din Orhei. Câteva ore mai târziu, tinerii au fost localizați în raionul Rezina și au fost escortați la sediul Inspectoratului din Orhei, unde și-au recunoscut fapta. Pe numele lor a fost deschis un dosar penal pentru jaf. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore și riscă între 5 și 7 ani de închisoare. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.


Citește mai departe

topul săptămânii