Moldova
Unul dintre cei mai temuți interlopi de la Chișinau, eliberat de justiția din Romania. Procurorii cereau 14 ani de pușcărie
Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, Ioan Gușan, zis Nicu Patron, a fost declarat nevinovat, luni, de Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată cu apel la Înalta Curte.

Nicu Patron, care deține titlul de „Hoț în lege” acordat mafioților din fostul spațiu sovietic, a fost trimis în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a înființat două fabrici clandestine de țigări. El fusese condamnat inițial, în noiembrie 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.
Potrivit Curții de Apel București, din 14 septembrie 2020, Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București deoarece „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. După cum arătam, sentința poate fi atacată cu apel.
Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest caz, în cazul complicilor lui Nicu Patron, dar și câteva condamnări.
Acuzațiile DIICOT
În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, Nicu Patron este acuzat că și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.
Ion Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Brașov și Clinceni (Ilfov) și a angajat personal calificat.
Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele două fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în 4 ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.
A angajat un asasin pentru uciderea unui milionar rus
Procurorii DIICOT au explicat că Nicu Patron a fost încoronat „hoț în lege”, titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.
El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și „judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidentă și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.
Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem”. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunțov.
Potrivit unui articol „Rise Project”, la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost „botezat” drept „vor v zakone” – ceea ce în rusă înseamnă „hoț în lege”.
Gruparea „Patron” este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit „obceac”, în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. „Hoții în lege” se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.
Teritoriul tradițional al grupării „Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.
Fiul unei judecătoare, implicat
În gruparea lui Nicu Patron a fost cooptat Daniel Trandafirescu fost polițist, în prezent avocat, fiul judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova. Cooptarea a fost făcută de interlopul moldovean Valeriu Gori, omul de încredere al lui Ion Gușan.
Procurorii DIICOT au explicat că Trandafirescu avea rolul de a asigura „protecția” pe zona județului Prahova, „în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităților de poliție sau control referitor la posibila identificare a locației fabricii clandestine”.
Iată o parte din minuta judecătorilor:
Achita pe inculpatul Guțan Ion sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 90 alin. 1 lit. a si b, alin. 2 lit. a si alin. 3 din Lg. 84/1998 modific. si republicata, în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de folosire, deținere și punere în circulație, cu știință, de timbre utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 7 alin. 2 din Lg. 241/2005 modific., în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de marcare cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcării, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 lit. h din Lg. 571/2003 cu modific. și complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. d din Legea nr. 227/2015), in forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. b din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fară a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. l din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. h din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– spălare de bani, prev. de art. 29 lit. b din Legea 656/2002 modificata, in forma continuata (in prezent art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019), cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.,
– instigare la săvârșirea infracțiunii de contrabandă, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 270 alin. 2 lit. a si alin. 3, rap. la art. 274 din Legea 86/2006, in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, – toate in concurs real si formal, prev. de si art. 38 alin. 1 si 2 C.pen., si cu aplicarea art. 5 C.pen., referitor la aplicarea legii penale mai favorabile.
„Constată că inculpatul a fost reținut, arestat și arestat la domiciliu de la data de 21.09.2013 la data de 04.05.2015,” se arată în minuta instanței.
Moldova
Explozie de gaz la Sireți: Un bărbat, grav rănit, după ce casa i-a fost zguduită de o deflagrație puternică.
Dimineață de coșmar într-o gospodărie din raionul Strășeni! O locuință din satul Sireți a fost zguduită de o explozie provocată de o scurgere de gaz natural, iar proprietarul a ajuns la spital cu arsuri pe o mare parte a corpului. Deflagrația s-a produs la începutul zilei de 8 iulie, chiar în timp ce bărbatul se afla în casă.

Panica a cuprins vecinii, care au sunat imediat la 112. La fața locului au intervenit pompierii și salvatorii din Strășeni, dar și echipajele medicale. Din fericire, flăcările nu au izbucnit, însă suflul exploziei a distrus geamurile și a afectat un perete al casei.
Victima, un bărbat în vârstă, a suferit arsuri de gradul doi și trei și a fost transportată de urgență la spitalul raional pentru îngrijiri medicale.
Potrivit datelor preliminare, deflagrația s-ar fi produs din cauza unei improvizații periculoase. Proprietarul ar fi conectat ilegal o conductă de gaz la aragaz, fără a respecta normele tehnice de siguranță.
Specialiștii IGSU trag un semnal de alarmă: instalațiile de gaz trebuie montate doar de persoane autorizate, iar orice scurgere sau defecțiune trebuie raportată imediat.
Salvatorii reamintesc că buteliile de gaz nu trebuie păstrate în interiorul locuințelor și nici conectate cu furtunuri uzate sau deteriorate. Acestea trebuie amplasate în cutii metalice, afară, la cel puțin cinci metri de locuință.
Moldova
/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.
Volanul, alcoolul și lipsa permisului – o triadă periculoasă pe care unii șoferi au ales să o testeze. În doar 24 de ore, polițiștii din Orhei au intervenit în mai multe cazuri grave de încălcare a legislației rutiere.

Unul dintre cele mai alarmante cazuri a fost înregistrat în satul Pohrebeni, unde o femeie de 29 de ani, fără permis de conducere, a fost prinsă conducând un ATV neînmatriculat, având în brațe un copil de doar trei ani. Mai mult, pentru a evita sancțiunile, aceasta a încercat să mituiască polițiștii cu 1000 de lei. Tentativa de corupere a fost imediat documentată, iar femeia este cercetată penal.
Alte cazuri grave au fost înregistrate în zonă: un bărbat de 41 de ani a fost depistat conducând sub influența alcoolului, cu o concentrație de 0,68 mg/l în aerul expirat, iar un alt șofer a fost prins cu o concentrație și mai mare – 0,86 mg/l.
Seria incidentelor a continuat în satul Podgoreni. Acolo, un tânăr de 23 de ani, aflat în stare de ebrietate, a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un magazin local, după care a părăsit locul accidentului.
Autoritățile au fost nevoite să intervină și în satele Sirota și Trebujeni, unde motocicliștii fie circulau cu vehicule neînmatriculate, fie au refuzat să oprească la somația poliției, fugind și abandonând vehiculele în locuri dificile.
Toate autoturismele implicate au fost ridicate, iar șoferii vor fi trași la răspundere conform legii.
De la începutul anului, Inspectoratul de Poliție Orhei a deschis 77 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și a aplicat 61 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost înregistrate 13 cazuri de tentativă de mită către polițiști.
Poliția reamintește că astfel de acțiuni vor continua, iar încălcările vor fi sancționate conform prevederilor legale.
Moldova
/VIDEO/Tâlhărie în toiul zilei: Trei indivizi au atacat un tânăr și l-au deposedat de bani și telefon.
Au atacat, au amenințat cu un obiect ascuțit și au fugit cu banii și telefonul victimei. Trei bărbați din capitală, cu vârste de 28, 49 și 55 de ani, au fost reținuți de polițiștii din sectorul Rîșcani, după ce ar fi comis o tâlhărie într-o fâșie forestieră.

Potrivit oamenilor legii, indivizii s-ar fi apropiat de un tânăr de 19 ani, l-au îmbrâncit și l-au amenințat, apoi l-au deposedat de aproape 8.000 de lei și de telefonul mobil. După atac,
cei trei au dispărut în grabă, sperând că nu vor fi prinși.
Dar intervenția rapidă a poliției a dus la identificarea și reținerea suspecților în scurt timp. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore, iar bunurile furate au fost recuperate integral și restituite victimei.
Cei trei sunt cercetați penal pentru tâlhărie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 10 ani de închisoare.
Poliția continuă ancheta pentru a stabili toate detaliile acestui caz.
-
Moldova5 zile în urmă
Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.
-
Moldova2 zile în urmă
Tânăr spulberat pe zebră, în capitală: Șoferul a abandonat victima și a dispărut.
-
Moldova6 zile în urmă
Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.
-
Moldova22 de ore în urmă
/VIDEO/ Haos pe drumurile din Orhei: Șoferi băuți, minori la volan și tentative de mituire a polițiștilor.
-
Moldova7 zile în urmă
Șofer prins beat, cu mită la pachet: Un bărbat, condamnat la un an și 3 luni de pușcărie și 200 mii lei amendă.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Mașină făcută zob, copil rănit: Accident cu momente de groază pe șoseaua Balcani din Capitală.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Asigura piața drogurilor din Căușeni: Un bărbat de 40 de ani, reținut de polițiști cu narcotice asupra sa.
-
Moldova2 zile în urmă
Incendiu într-un bloc nefinalizat din capitală: Flăcările au cuprins un apartament plin cu materiale de construcție.