Rețele de socializare

Moldova

Teste false la COVID-19 vândute ilegal: A fost inițiată o anchetă

Testele cu rezultate false la COVID-19 eliberate, chipurile, de o clinică privată de la noi din ţară, au ajuns în atenţia oamenilor legii.

Publicat

După stabilirea tuturor circumstanțelor, anchetatorii vor decide dacă vor deschide sau nu un dosar penal. Informaţia a fost confirmată de ofiţerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Irina Gavrilov, transmite Știri.md.

Între timp, reprezentanţii clinicii vizate au declarat, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV, că ei au fost cei care au descoperit falsurile și că vor colabora cu anchetatorii.

“A ajuns la noi un buletin de rezultate care ni s-a părut suspect şi atunci când l-am verificat în baza noastră de date conform codului intern nu a corespuns şi imediat am atenţionat atât pacienţii, cât şi am introdus modificări în formularele noastre pentru a opri acest fenomen”, a spus Silvia Morgoci, director medical al clinicii private.


Din câte se pare, ar fi vorba despre mai multe rezultate falsificate, însă, deocamdată, reprezentanţii clinicii evită să dea mai multe detalii, pentru a nu prejudicia ancheta.

“Din câte am înţeles, mai multor persoane li s-au propus asemenea servicii, datorită faptului că diferenţa de preţ dintre analiza făcută în laborator la noi şi analiza falsificată care era propusă era de patru ori mai mică”, a declarat Silvia Morgoci.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, condamnă aceste ilegalităţi şi susţine că cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere. Nicolae Furtună nu exlude că şi testele la COVID-19 ale altor laboratoare, inclusiv al celui de stat, ar putea fi falsificate.


“Dacă a fost scopul de a face escrocherie şi bani e rău, dacă a fost scopul de a face dintr-un rezultat negativ în unul pozitiv e rău, pentru că scopul este de a beneficia de o indemnizaţie din partea statului. Dacă e invers e şi mai rău, pentru că el din rezultat pozitiv face negativ şi se duce la locul de muncă şi infectează colegii”, a menţionat Nicolae Furtuna, director ANSP

Specialiştii atenţionează oamenii că testul la COVID-19, în format electronic, are caracter informativ pentru persoana vizată. Însă, pentru prezentarea rezultatului unei instituţii, acesta trebuie să fie pe hârtie, să aibă ştampila laboratorului, dar şi semnătura specialistului. În ţara noastră, patru clinici private sunt autorizate pentru efectuarea testelor la COVID-19.

Știri.md


Advertisement

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii