Rețele de socializare

Moldova

Frizerii, farmacii și unități de comerț, închise pentru nerespectarea normelor sanitare

În urma controalelor efectuate pe parcursul ultimei săptămâni, autoritățile au decis să sisteze activitatea a 16 frizerii și a șapte farmacii.

Publicat

De asemenea, au fost închise patru instituții medicale private, printre care și o stomatologie. A fost impusă sistarea activității și a cinci unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata. Aceasta după ce specialiștii în sănătate publică au identificat diverse încălcări ale normelor impuse pentru prevenirea noului tip de coronavirus.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în total au fost supuse verificărilor aproape 500 de unități, care prestează diverse servicii.

S-a constatat că de cele mai multe ori nu s-a respectat obligativitatea de a verifica starea de sănătate a angajaților la începutul zilei de muncă. Unii angajați au fost surprinși lucrând fără mănuși, măști sau viziere. În unele unități de comerț s-a constatat aglomerare, care este strict interzisă.


El a menționat că, de asemenea, au fost întocmite 12 procese verbale de contravenție, suma amenzilor aplicate fiind de peste o sută de mii de lei.

Vladislav Cotici, director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că inspectorii au efectuat peste 1580 de controale în unități din domeniul alimentației, fiind constatate peste 460 de neconformități. Au fost documentate și remise către poliție peste 40 de cazuri grave.

Totodată, din 15 iunie, de când și-a reluat activitatea sectorul HoReCa, inspectorii au verificat 95 de unități, fiind depistate 17 neconformități, dintre care două cazuri grave.


Secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne, Sergiu Golovaci, a menționat că au fost mobilizați circa zece mii de angajați, inclusiv militari. Aceștia sunt prezenți în orele de vârf în stațiile de așteptare a transportului public pentru a asigura evitarea aglomerațiilor în trasnport.

De asemenea, ei au grijă să nu permită intrarea în transport fără măști de protecție. În afara orelor de vârf, aceștia patrulează locurile publice. Potrivit lui, alte locuri problematice sunt piețele, deoarece nu toate persoanele dau dovadă de responsabilitate.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, s-a referit la unele interpretări eronate cu privire la activitatea sectorului HoReCa. El a precizat că sunt în vigoare restricțiile cu privire la activitatea zonelor de agrement și activitățile de agrement. De asemenea, este interzisă organizarea ceremoniilor.


Numărul total de persoane infectate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 12 732, după ce marți, 17 iunie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat un număr record de cazuri confirmate – 478. Totodată, au decedat 10 persoane.

hotnews.md


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Procurorii au arestat averile membrilor unui grup infracțional. Sechestre de 23,5 milioane de lei.

Sechestre de peste 23,5 milioane de lei. Procurorii PCCOCS, în colaborare cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA au aplicat arest pe case, apartamente, terenuri și mașini de lux ce aparțineau membrilor unui grup criminal organizat din Chișinău și Cahul.

Publicat

Unele bunuri erau înregistrate pe numele unor rude apropiate ale suspecților. Potrivit procurorilor, cei 15 membri ai grupării, cu vârste între 24 și 64 de ani, inclusiv trei femei, sunt învinuiți de contrabandă și spălare de bani. Începând cu 2017, aceștia ar fi comis spargeri în locuințe și magazine de bijuterii din mai multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca și Suedia. Ulterior, bijuteriile, ceasurile de lux, armele, bicicletele și alte bunuri de valoare furate erau ulterior introduse ilegal în Republica Moldova și vândute pe piața neagră. Banii erau ulterior spălați prin achiziția de imobile și mașini de lux, unele cu valoare de peste 2,5 milioane de lei. Dacă dosarul ajunge în instanță, bunurile sechestrate ar putea fi confiscate. Urmărirea penală este în desfășurare.


Citește mai departe

Moldova

Incendiu în centrul capitalei. Un local din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost cuprins de flăcări.

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit, fiind activat nivelul sporit de intervenție.

Publicat

Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi izbucnit într-un local situat în parc.
La fața locului au intervenit de urgență primele echipe de salvatori. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că localul ardea cu flacără deschisă, cu riscul extinderii incendiului către clădirile vecine.
Pentru gestionarea situației, au intervenit nouă echipe de pompieri și salvatori, fiind creat statul major pentru coordonarea intervenției.
În prezent, salvatorii lucrează la fața locului pentru localizarea și lichidarea incendiului. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.
IGSU va reveni cu detalii.



Citește mai departe

Moldova

Carabinier, prins cu șpagă. Acesta a fost reținut în flagrant cu mită de 450 de euro.

Un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri din nordul țării a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce primea o mită de 450 de euro. Omul legii a ajuns pe mâna CNA în urma unui denunț. Potrivit acestuia, carabinierul ar fi pretins banii pentru soluționarea unui caz contravențional aflat în gestiunea poliției.

Publicat

Mai exact, este vorba de un proces în cadrul căruia urma a fi aplicată o amendă pentru parcarea interzisă a unui automobil pe care bănuitul ar fi promis să o diminueze la valoarea minimă. În schimbul a 450 de euro, acesta ar mai fi susținut că poate influența inspectorii de patrulare să elibereze automobilul plasat la parcarea specială, să achite amenda, taxa pentru evacuare și să rețină pentru sine o parte pentru serviciile de intermediere. Planul a eșuat însă, în data de 2 mai, ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant carabinierul în momentul primirii banilor, suma de 450 de euro fiind depistată asupra sa. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii din Bălți. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii