Rețele de socializare

Moldova

Un an de la prăbușirea blocului de la Otaci. La ce etapă a ajuns ancheta penală

La aproape un an de la prăbușirea blocului din orașul Otaci, urmărirea penală, inițiată în iunie 2019, încă mai continuă. Expertizele efectuate între timp au arătat că printre cauzele care au dus la prăbușirea blocului au fost prezența apei la nivelul pardoselii subsolului generată de diverși factori naturali, umiditatea excesivă a terenului de fundare. S-a mai constatat că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat; lipsa întreținerii în exploatare; multiple intervenții în structura de rezistentă etc.

Publicat

Contactată de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat că urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată de Inspectoratul de poliție Ocnița pe 20 iunie 2019 pe faptul executării necalitative a construcțiilor, soldată cu distrugerea parțială a construcției, cu cauzarea daunelor materiale în proporții mari.

Investigarea acestui caz a fost dispusă unui grup de urmărire penală, care a efectuat o serie de acțiuni procesuale: audieri, ridicări de acte, expertize etc. Concomitent, fiind interpelate de procurori, Arhiva Națională, Camera Înregistrării de Stat, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Consiliul raionul Ocnița, Primăria Otaci, Ministerului Economiei și Infrastructurii au informat că nu dețin documente care ar confirma existența actelor cu privire la proiectarea, construcția și darea în exploatare a respectivului bloc locativ.

Concomitent, Procuratura raionului Ocnița a obținut raportul preventiv de expertiză privind starea tehnică a blocului avariat, precum și raportul de expertiză tehnică a clădirii de locuit care a fost ulterior demolată. Concluziile arată că umiditatea excesivă a terenului de fundare și a spațiului subsolului au generat dezagregarea și cedarea materialelor componente ale elementelor portante ale pereților subsolului. Pe lângă faptul că proiectul construcției s-a realizat fără centuri de legătură din beton armat, s-a mai constatat lipsa întreținerii în exploatare, precum și multiple intervenții în structura de rezistentă.


„În prezent, urmărire penală continuă, Procuratura urmând a informa periodic persoanele interesate și societatea civilă despre măsurile întreprinse și soluțiile adoptate în consecință”, a mai menționat Maria Vieru.

Primarul de atunci al orașului Otaci, Vasile Traghira, a declarat pentru IPN că celor 35 de familii din blocul prăbușit le-au fost acordate compensații pentru procurarea locuințelor, dar și pentru procurarea celor necesare pentru casă. Era vorba de sume cuprinse între 12 și 22 de mii de dolari, în funcție de suprafața apartamentului. De asemenea, Guvernul a acordat compensații pentru alte 35 de familii din cel de-al doilea bloc locativ, alăturat celui în care, pe 19 iunie, s-a prăbușit o scară și, în consecință a fost demolat. Aceasta după ce raportul de expertiză tehnică a constatat că exploatarea și celui de-al doilea bloc nu este posibilă.

Fostul primar a mai spus că, după demolare, acel loc este în paragină. Potrivit lui, în timp ce se afla în funcție, a fost semnat un acord pentru construcția a altor case, însă nu este clar la ce etapă se află acesta actualmente.


Pe 19 iunie 2019, o scară dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbușit. Victime nu au fost înregistrate. Ulterior, blocul a fost demolat.

Advertisement

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

topul săptămânii