Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ 40 de şoferi din raionul Nisporeni au fost amendaţi în cadrul acţiunii, demarată de IGP

40 de şoferi din raionul Nisporeni au fost sancţionaţi de poliţişti pentru nerespectarea circulaţiei rutiere. Totodată, în ultimele zile, au avut loc 4 accidente rutiere, iar doi şoferi au fost documentaţi pentru că conduceau maşina în stare de ebrietate. Acestea sunt totalurile primelor 6 zile în cadrul acțiunii: ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”, demarată de către ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP.

Publicat

În această perioadă, mai multe echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Nisporeni sunt cu ochii pe şoferi. Astfel, au loc verificări intensive ale conducătorilor auto din toate localităţile raionului Nisporeni. Sute de şoferi sunt traşi pe dreapta, fiind controlaţi cât de disciplinaţi sunt în trafic.

“- Motivul pentru care dvs aţi fost stopat este faptul că pe perioada dată, timp de 10 zile, se desfăşoară operaţiunea specială de combatere şi prevenire a accidentelor rutiere. Vă rog frumos, să nu depăşiţi regimul de viteză şi să respectaţi regulamentul circulaţiei rutiere.

Mulţumesc!”


În faţa camerei de luat vederi, unii şoferi se jură că nu încalcă nicidecum regulamentul circulaţiei rutiere.

„Nu am încălcat nimic, totul este în regulă. Ne străduim să nu încălcăm, să fim disciplinaţi în trafic. Este binevenită această acţiune.”

“Eu nu mă tem de dânşii că ei tot sunt oameni. Sunt la serviciu oamenii. Aşa maşină pe care o am eu, nu poate să meargă cu viteză mare. „


Alţi şoferi, însă au recunoscut că au mai călcat strâmb.

“ – În toţi aceşti 20 de ani de când conduceţi mijloace de transport, aţi încălct vreodată ?

Să zic, nu, sunt încălcări, dar într-o anumită măsură. Eu cred că este binevenită, e normal.”
“Viteza se încalcă cel mai des şi deja neatenţia depinde de persoană, de şoferi. Acei care au maşini mai scumpe şi se cred regi la drumuri, să putem zice aşa.”


În operaţiunea poliţiştilor, la care a participat şi echipa noastră de filmare, nu prea au fost găsiţi şoferi nedisciplinaţi.

“Vă rog frumos, să conduceţi atent şi să nu depăşiţi regimul de viteză. O zi bună!”


Totuşi, de la demararea acțiunii ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”, poliţiştii au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale. Cele mai frecvente încălcări depistate de oamenii legii au fost: conducerea mijlocului de transport în lipsa permisului, dar şi necuplarea centurii de siguranţă. Totodată, din 22 mai, de când a fost demarată această campanie naţională, oamenii legii au prins doi şoferi din Nisporeni, care conduceau băuţi la volan.

SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE A IP NISPORENI: “De către Inspectoratul General de Poliţie a fost lansată Campania ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”. Astfel, de către Inspectoratul de Poliţie Nisporeni au fost efectuate razii pe întreg raionul Nisporeni. În rezultatul acţiunilor poliţiştilor au fost stabilite două stări de ebrietate la volan şi alte 40 de contravenţii din domeniul circulaţiei rutiere. Principalele contravenţii sunt: conducerea fără permis de conducere, parcarea neregulamentară, conducerea mijlocului de transport fără cască de protecţie şi centura necuplată. În perioda nominalizată, pe teritoriul raionului Nisporeni s-au produs 4 accidente rutiere neînsemnate.”

Operaţiunea dată are loc pentru a preveni încălcările Regulamentului circulației rutiere și reducerea numărului accidentelor, precum și sporirea nivelului de disciplină al tuturor participanților la trafic.

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “În contextul desfăşurării acţiunii “10 zile de activități împotriva accidentelor rutiere” de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au fost desfăşurate şi continuă desfăşurarea activităţilor de prevenire primară. Activităţile de prevenire primară, desfăşurate de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au ca scop sensibilizarea comunităţii asupra necesităţii de a conduce mijlocul de transport responsabil, de a nu admite urcarea la volan în stare de ebrietate, de a ne educa copiii despre necesitatea de a fi un pieton corect şi importanţa respectării regulilor de circulaţie rutieră.”

Totodată, în cadrul acestor razii, ofiţerii de poliţie au distribuit pliante informative privind siguranţa în trafic.

“ – Vă recomandăm să citiţi pliantul şi să vă informaţi despre accidentele produse şi despre situaţia din R.Moldova.

Bine, o să ne informăm cu toate datele de aici.”

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Conform planului activităţii, în locaţiile cu un flux sporit social, la fel, au fost desfăşurate activităţi de informare a comunităţii, cu distribuirea pliantelor informative, care au un conţinut foarte util pentru comunitate. În contextul declarării stării de urgenţă în sănătate publică, angajaţii IP Nisporeni vin cu un şir de recomandări utile şi pe paginile, pe reţelele de socializare ale Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, pentru ca persoanele care se află acasă: minorii, bătrânii, la fel, să poată lua cunoştinţă cu toate aceste recomandări pentru a nu admite a fi victimă a unui accident rutier. “

Precizăm că de la începutul anului current, în raionul Nisporeni s-au produs 12 accidente rutiere, în urma cărora 14 persoane au fost traumatizate.

Amintim că campania „Zece zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier” a fost lansată de Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliţie în data de 22 mai. În cadrul acesteia, poliţiştii se află pe drumurile naţionale din toată ţara, zi şi noapte, pentru a impune disciplina. Acţiunea se va încheia pe data de 31 mai.

albasat.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii