Moldova
Mai mulți pușcăriași au obținut, prin escrocherie, bani de la sute de cetățeni
În rezultatul investigațiilor efectuate de către ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, Direcției de Poliție a mun. Chișinău și Inspectoratelor de Poliție Rîșcani și Ciocana ale IGP a fost documentată activitatea infracțională a trei grupări create din persoane deținute care, în complicitate cu persoane recent eliberate din instituțiile penitenciare, precum și rude ale acestora, au clonat mai multe profiluri de pe rețelele de socializare „Odnoklassniki” și ”Facebook”, cu date de identitate, fotografii şi alte informații ale altor persoane, după care expediau contactelor profilului fals, mesaje electronice ce aveau conținut înșelător, cu solicitarea sumelor bănești de la 3000 lei până la 1.500 de euro sau dolari.

De menționat faptul că persoanele deținute contactau șoferii serviciilor de maxi-taxi în vederea recepționării de către aceștia a mijloacelor bănești de la victime, chiar daca deținerea telefoanelor mobile este interzisă în instituțiile penitenciare.
Totodată, pe lângă solicitările de mijloace bănești sub diferite pretexte ascunse, deținuții au clonat mai multe profiluri a mesageriilor instantanee menționate mai sus și analizând locul de baștină a persoanelor din lista de contacte a profilului clonat, solicitau transferarea mijloacelor bănești pe cardurile bancare ale victimelor, pentru ca ultimii să transmită banii rudelor apropiate ale persoanelor a căror fotografie și date de identitate erau folosite de deținuți.
La fel, o alta schemă a deținuților menționați constă în faptul că ultimii contactează diferite persoane care au plasat anunțuri de comercializare a bunurilor pe diferite platforme de anunțuri, precum și pe rețelele de socializare, menționând că la moment se află peste hotarele Republicii Moldova sau într-un oraș mai îndepărtat, solicitând de la victime datele cardului bancar pentru a transmite un avans pentru cumpărarea bunului.
Odată ce victimele ofereau datele cardului și anume doar numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, și parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, toate mijloacele bănești erau expediate pe cardurile complicilor aflați la libertate.
Pentru săvârșirea faptelor menționate, persoanele suspecte riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 15 ani.
În acest context, poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:
• Nu divulgaţi nimănui informaţiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, inclusiv codul de securitate primit prin SMS;
• nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;
• nu transmiteţi nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute;
• contactați direct persoana care Vă solicită să le transferați careva mijloace bănești sub diferite pretexte;
• solicitați ajutorul Poliției când aveți suspecții în legătură cu activitatea unei persoane.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova2 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă