Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Explozia de la Bălțați: Celor doi copii răniți în urma deflagrației le-ar putea fi amputate unele membre

Un joc care putea să îi coste viaţa! Doi copii din raionul Ialoveni au fost grav răniţi în urma exploziei unui obuz, pe care l-au găsit în pădure. Se pare că adolescenţii au vrut să desfacă proiectilul, iar acesta a sărit în aer. Nu este pentru prima dată când sătenii din zonă au de suferit din cauza obiectelor explozive rămase din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Vă avertizam că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

Publicat

OLGA SARIVAN, reporter TVR MOLDOVA: „Totul s-a întâmplat aseară, lângă gara feroviară de la marginea satului Bălţaţi, raionul Ialoveni. Poliţia a fost alertată de o femeie din localitate, care i-a găsit pe băieţii de 13 şi 14 ani la pământ, plini de sânge. Din primele informaţii, se pare că micuţii au încercat să desfacă obuzul găsit”.

Un prieten al celor doi băieţi ne-a povestit că ei vroiau să ducă obuzul găsit la o firmă de colectare a materialelor refolosibile.

„-Ei au fost la pădure şi au găsit o bombă, dar mică, o ţineau în buzunar. Şi s-au mai întâlnit cu alţi doi băieţi. Băieţii le-au zis să o îngroape, numai nu o duceţi acasă. Ei au zis că o s-o ducă la fier vechi şi ei au început a bate cu o cheie în ea.
– Şi a explodat?
– Da”.


Explozia a fost atât de puternică încât s-a auzit în tot satul. În ajutorul celor doi adolescenţi a sărit chiar mătuşa unuia dintre ei, care locuieşte la câteva case distanţă de locul unde s-a produs tragedia.

LUDMILA BUGA, mătuşa unui băiat: „L-am văzut însângeraţi şi a venit poliţia şi ne-a alungat de acolo. Era un băiat liniştit. Nu fuma, nu bea, ce au făcut noi nu ştim. Mâna dreaptă el deloc de aici nu o are, o zis ca a zburat. Şi la cot o zis că e fărmată. Mai mult nu ştiu nimic că, cinci zile vor fi în reanimare”.

„Un băiat fără mâna dreapta era, a două 50% e fărmată. Şi celălat băiat picioarele de sus sunt distruse. Sunt în reanimare, în spital. A venit salvarea repede dar deja… două familii distruse”.


Grav răniţi în urma deflagraţiei, cei doi copii au fost duşi de urgenţă la spital în Chişinău. Medicii spun că băieţii au şanse să scape cu viaţă, dar vor rămâne cu sechele grave. E posibil, chiar, să le fie amputate membre.

MAXIM CAZACU, ofiţer de presă, Institutul Mamei şi Copilului: „La internare pacienţii prezentau mai multe traumatisme inferioare, superioare adică vorbim de braţe, picioare. Momentan sunt internaţi în secţia de reanimare, sunt conştienţi, dar vor necesita îngrijirea şi intervenţia mai multor medici specialişti până la amilioarea stării de sănătate”.

Potrivit poliţiştilor, proiectilul care a explodat este de pe timpul celui de-al II-lea Război Mondial.


SILVIA VETCU, ofiţer de presă, Inspectoratul de Poliţie Ialoveni: „În urma cercetăriler la faţa locului Serviciul Tehnic-Explozibil specializat preliminar a stabilit că obuzul care a explodat este de calibrul 47mm, produs în Germania, posibil să se fi aflat acolo din timpul răboiului al doilea mondial. Pe acest caz a fost iniţiat un proces penal, în cadrul căruia urmează să fie efectuate acţiuni de urmărire penală, pentri stabilirea tuturor circumstanţelor”.

Nu este pentru prima oară când o astfel de nenorocire se întâmplă în satul Bălţaţi. În 2002, un băiat de 14 ani şi tătal său au murit, iar mama a fost grav rănită, tot în urma exploziei unui proiectil. Băiatul a găsit obuzul la marginea satului şi l-a adus acasă, unde a sărit în aer.


 

tvr.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii