Moldova
Atenție, posesori de arme! Informație importantă privind vizarea permiselor de armă
Inspectoratul General al Poliţiei, în condiţiile impuse de starea de urgenţă provocată de răspândirea infecţiei COVID-19, comunică posesorilor de arme unele aspecte privind procedura de vizare a permiselor de arme.

În acest context consemnăm că, prin Hotărârea Parlamentului nr.55 din 17.03.2020 a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020. În dependenţă de eradicarea sau extinderea tendinţei de evoluţie şi răspândire a infecţiei, autoritatea legislativă a statului poate reduce sau extinde această perioadă a stării de urgenţă.
Conform pct.67 al Regulamentului cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.293/2014, persoanele care fac dovada cu acte autentice că în perioada stabilită pentru vizarea permisului de armă s-au aflat în imposibilitatea de a se prezenta la organul de poliţie competent din motive obiective beneficiază de dreptul de vizare a permisului de armă, dar cel târziu peste 30 de zile de la data încetării motivelor respective.
Subsecvent, în legătură cu emiterea codului de alertă la nivel naţional şi în scopul asigurării protecţiei şi prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19, conform pct.5 subpct.4) al Ordinului Inspectoratului General al Poliţiei nr.80 din 12.03.2020, audierea cetăţenilor este sistată, iar potrivit pct.1) subpct.5) al Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr.144 din 16.03.2020 serviciile prestate populaţiei sunt limitate până la ridicarea stării de urgenţă prin hotărâre a Parlamentului.
Subsidiar, posesorii de arme, care în perioada menţionată supra, au obligația de a viza permisele de armă, după finalizarea stării de urgență, vor avea la dispoziție un termen 30 de zile calendaristice pentru a viza permisele de armă conform prevederilor legale, specificate la Capitolul VII al Hotărârii Guvernului nr.293/2014 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă”, cu adresarea ulterioară la Direcţia generală securitate publică a Inspectoratului General al Poliţiei (mun. Chişinău, str. Aleea Gării 38) – pentru armele cu ţeava ghintuită şi la organul de poliție de competență teritorială – pentru armele cu ţeava lisă şi pistoalele cu bile de cauciuc, având asupra lor:
– permisul de armă (copia și originalul);
– actul de identitate al posesorului de arme (copia și originalul);
– certificatul de examinare tehnică periodică pentru armele cu drept de port şi de folosire, efectuată în ultimele 12 luni;
– documentul care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi a folosi arma respectivă;
– certificatul medical (concluzie narcologică şi psihiatrică);
– raport de la ofiţerul de sector privind condiţiile de păstrare.
Menţionăm că, perioada situaţiei de urgenţă constituie dovada autentică precum că posesorii de arme s-au aflat în imposibilitatea de a se prezenta la organul de poliţie competent din motive obiective şi astfel vor fi absolviţi de răspundere contravenţională pentru încălcarea termenului de vizare a permiselor de armă în perioada dată (17 martie – 15 mai 2020, dar aceasta poate fi eradicată sau extinsă în dependenţă de situaţia pandemică).
Astfel, Direcția generală securitate publică a IGP vine cu recomandarea „staţi acasă!” și asigurați-vă cu măsuri de protecție personală în perioada stării de urgență.
Pentru informaţii suplimentare apelaţi la numărul de telefon: 079411881.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova6 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă