Rețele de socializare

Moldova

Șoferul băut, care a accidentat mortal un copil la Briceni, eliberat din arest preventiv

Bărbatul care în seara de Crăciun a urcat beat la volan și a lovit un copil de 12 ani, care a murit peste o săptămână la spital, se află în libertate.

Publicat

Zilele trecute, pe adresa redacţiei a venit un mesaj de la un cetăţean din Caracuşenii Vechi, Briceni, care s-a arătat revoltat că bărbatul care a provocat un accident pe 25 decembrie 2019, soldat cu moartea unui copil, se află în libertate, fiind eliberat de Judecătoria Briceni.

Pe 16 februarie curent, Cătălin Colibnic din satul Constantinovca, Edineţ, ar fi împlinit 13 ani. Pe 25 decembrie, băiatul a mers în vizită la bunelul său, Vasile, originar din satul vecin, Caracuşenii Vechi. Seara a mers cu colindatul împreună cu alţi copii pe la rude prin sat.

Potrivit poliției, copilul mergea pe marginea carosabilului în seara zilei de 25 decembrie când a fost tamponat de un automobil. La volanul mașinii se afla un bărbat de 54 de ani, în stare de ebrietate. Testul cu alcoolscopul a arătat o concentrație de 0,61 mg/l.


Familia Colibnic este o familie vulnerabilă, aflată la evidenţa asistentului social din cadrul primăriei Constantinovca. Soţii Colibnic mai au doi copii, de 15 şi 17 ani.

Solicitată de Jurnal.md, mama băiatului, Elena, ne-a spus că au fost contactaţi de familia şoferului atunci când erau în spital. Şoferul s-a oferit să acopere cheltuielile pentru tratament, iar ulterior – pentru funeralii. Totodată, a oferit o anumită sumă de bani familiei.

„Am stat timp de opt zile alături de Cătălin la spital. Medicii ne-au informat că i-a fost afectat creierul. Nu şi-a revenit din comă. Nu am schimbat niciun cuvânt cât timp a zăcut. Mi se rupea inima. Nu aveam nici bani de înmormântare. M-am sfătuit cu ceilalţi doi copii. Mi-au zis că nu-l mai putem întoarce pe Cătălin, să acceptăm ajutorul. Şoferul a acoperit cheltuielile, în total – vreo 100 de mii de lei… Am mers la avocatul lui şi am semnat un document că ne-a dat această sumă”, ne spune mama copilul.


La rândul său, Viorel, tatăl băiatului, a spus că ştie că şoferul e în arest la domiciliu. „Noi l-am iertat, ce ne rămâne să facem? Pe copil, din păcate, nu-l putem întoarce”, ne-a spus tatăl băiatului.

Responsabilii de la Judecătoria Briceni au precizat, pentru Jurnal.md, că după expirarea termenului de arest preventiv, instanţa a decis plasarea în arest la domiciliu a şoferului. Decizia a fost luată de judecătoarea Aurelia Procopişina.

Filaret Ganaş este întreprinzător local, administrator şi fondator al unei întreprinderi individuale „Doina Ganaş”. Potrivit reprezentanţilor primăriei, acesta deţine un magazin alimentar în satul Caracuşenii Vechi.


Adrian Cojocaru, avocatul lui Filaret Ganaş, a declarat că clientul său este în arest preventiv şi că au existat mai mulţi factori care au contribuit la luarea acestei decizii, printre care faptul că nu a avut antecedente penale, îşi recunoaşte vina şi s-a oferit să compenseze o parte din daunele morale şi materiale ale familiei copilului decedat.

Pentru fapta sa, şoferul este cercetat penal şi riscă de la 4 până la 8 ani de închisoare. Totodată, i-a fost luat permisul de conducere şi riscă să fie privat de dreptul de a mai conduce mijloace de transport.


jurnal.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii