Rețele de socializare

Moldova

Polițiștii, angajații medicali, primarii şi vameșii, cei mai corupți funcționari din 2019

Ministerul Afacerilor Interne, cel al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi Serviciul Vamal sunt printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2019, potritvit raportului de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru anul trecut.

Publicat

Astfel, din numărul total de infracţiuni constatate, 56 au fost înregistrate în MAI, câte 26 în cadrul MSMPS şi în autorităţile publice locale, 21 în Serviciul Vamal, 17 în birourile de avocatură, 13 în Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, câte 5 în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi ANSA, 4 în organele justiţiei, transmite unimedia.info.

Mai puţine infracţiuni de corupţie au fost înregistrate în cadrul Ministerului Finanţelor (1), câte 2 la Ministerul Afacerilor Externe şi Intergării Europene, Ministerul Apărării, oficiile executorilor judecătoreşti şi 3 infracţiuni în Agenţia Serviciilor Publice.

Printre subiecţii actelor de corupţie, depistate în 2019, sunt 45 de inspectori de poliţie, 28 de şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor, 18 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat, 11 primari şi viceprimari, 5 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii, 4 inspectori vamali, 3 persoane din domeniul educației, 2 inspectori fiscali, 2 directori şi adjuncți de agenții naționale etc.


În sectorul privat şi liber-profesionist, subiecţi ai dosarelor CNA au fost 180 de persoane fizice, 24 de directori de întreprinderi și organizații din sectorul privat, 3 executori judecătoreşti şi 18 avocați.

După criteriul de gravitate, 474 de infracţiuni au fost calificate ca deosebit de grave şi grave, 134 de infracţiuni mai puţin grave şi 44 de infracţiuni uşoare. În raport mai sunt menţionate cele mai afectate de corupţie localităţi. Ca şi în anii precedenţi, în capul listei se află municipiul Chişinău (441), urmat de Bălţi cu 38 de infracţiuni depistate şi Cahul cu 19.

În total, în perioada de raport, ofiţerii de urmărire penală au avut în gestiune, 1891 de cauze penale, iar în cadrul acestora au fost reţinute 156 de persoane. Faţă de 50 din persoanele reţinute a fost aplicat arestul preventiv.


Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Flăcări și panică, la Bălți. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial.

Fum, flăcări și panică în municipiul Bălți, după ce un incendiu a izbucnit pe acoperișul unui centru comercial din oraș. Cazul s-a produs în data de 30 aprilie, la un mall situat pe strada Academicianul Nicolae Fillipp, iar în imaginile surprinse de presa locală se poate vedea că mai mulți pompieri și salvatori au intervenit la fața locului.

Publicat

Contactată pentru o reacție, ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a declarat că flăcările au cuprins inițial o scară de pe acoperișul centrului comercial, apoi s-a răspândit pe perete. Din fericire, incendiul a fost observat rapid, astfel că nu a reușit să se extindă.
Pentru a stinge vâlvătaia, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori. Pe lângă aceștia, au fost mobilizați polițiștii, o echipă medicală, dar și Serviciul Intervenție Gaze.
Flăcările au fost localizate și lichidate cu repeziciune și nu au provocat victime sau daune materiale considerabile.
La moment, specialiștii investighează cazul pentru a stabili cauza exactă a izbucnirii incendiului.


Citește mai departe

topul săptămânii