Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul Elizaveta. Pentru că nu era căsătorit, tânărul a fost îmbrăcat în costum de mire, iar prietenii i-au fost vornicei.

Publicat

El e flăcău. Asta e ca nunta lui, alta nu va mai avea.

Mama băiatului spune că Vitalie Tataru, cel care i-a împușcat mortal fiul, merită cea mai crudă pedeapsă. Ea speră că angajatul Inspectoratului General de Carabinieri nu va ieși basma curată.

Să se gândească la copilul meu, să vadă ei cum e să-l crești 23 de ani și la urmă să dispară. Trebuia să se gândească, pedepsit pe viață! a spus Galina Botnari, mama victimei.


Unchii victimei spun că făptașul merită detenție pe viață și că familia ucigașului trebuie să plece din sat.

Pedeapsă pe viață, pe viață. M-au sunat și eu am alergat la fața locului. El stătea cu pistolul asupra lui și nu-mi dădea voie să pun mâna să-l astup, poate să opresc sângele.

Familia Tataru nu trebuie să trăiască în satul acesta. Să se ducă câte zile sunt în an. Așa rușine, cine face așa ceva? Noi suntem mulți frați, am muncit cinstit să avem tot al nostru, nu am făcut nimic grav, nu am pedepsit pe nimeni.


Martorii incidentului sunt încă șocați de cele întâmplate și nu înțeleg comportamentul agresorului.

Noi ne-am repezit și el ne-a respins. El a băgat mâna între noi și a tras un foc de armă în sus. Mi-a spus, „ce vreți să stați și voi lângă dânsul?.” S-a întors și s-a dus când a văzut că vin echipajele.

Oamenii au doar cuvinte de laudă despre Simion Botnari.


Un băiat foarte cuminte, foarte inteligent, ascultător, nu am cuvinte. Este o pierdere mare pentru sat, societate.

Iată, într-un moment dat, i-a luat viața unui băiat educat și frumos, care trebuia să aibă familie și copii.


Tot astăzi, la Judecătoria Sîngerei i-a fost prelungit mandatul de arest, pe un termen de 30 de zile, carabinierului care l-ar fi împușcat pe Simion Botnari. Vitalie Tătaru pledează nevinovat.

Măsura preventivă, arestarea preventivă pentru 30 de zile, calcularea termenului începând cu 13 ianuarie 2020.

— De ce ați tras în tânărul de 23 de ani? Vă recunoaște vina?

—Nu!

În cazul în care, se va stabili vinovăția inculpatului, pedeapsa conform Codului Penal este de la 10 la 15 ani, a declarat Natalia Bordei, Procuror în Procuratura mun. Bălți.

Vitalie Tataru este deținut în penitenciarul nr. 11 din Bălți. Acesta are un copil de nouă ani.

nordnews.md

Moldova

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Șoferul – cercetat penal

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Este isprava unui șofer de 42 de ani din nordul țării, pentru care va răspunde în fața legii.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Briceni, Svetlana Talpă, în data de 18 iunie, oamenii legii au documentat un accident rutier produs în localitatea Grimăncăuți.

În urma cercetărilor preliminare desfășurate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 42 de ani din raionul Briceni, conducând un autovehicul de marcă Opel Astra fără a deține permis de conducere, nu a respectat regulile de circulație, iar în rezultat ar fi pierdut controlul asupra volanului, distrugând gardul unei gospodării și ajungând cu mașina în peretele casei.

Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul Dräger pentru alcoolemie, rezultând o concentrație de 1,24 mg/l alcool în aerul expirat.


În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Atenție! Escrocherie pe rețelele de socializare – recomandări ale Poliției

Poliția avertizează despre multiplele forme de escrocherii bancare online. Răufăcătorii sparg conturi de socializare sau creează conturi false pe Facebook și Instagram, de unde trimit mesaje în care cer bani pentru presupuse situații urgente, folosind logourile bancare pentru a părea credibili.

Publicat

O altă metodă comună este folosirea anunțurilor de pe platforme precum 999.md. Escrocii contactează persoanele care vând bunuri, exprimând interesul pentru achiziție și trimit un link fraudulos ce solicită datele bancare sau personale.

Recomandări ale Poliției:

  • Nu accesați link-urile suspecte.
  • Nu răspundeți la mesaje dubioase.
  • Marcați mesajele suspecte ca SPAM.
  • Descărcați aplicații doar din surse oficiale.
  • Nu introduceți informații bancare pe site-uri neverificate.
  • Nu divulgați codul OTP primit de la bancă.


Citește mai departe

topul săptămânii