Rețele de socializare

Moldova

Proces penal pe numele traumatologului din Glodeni, acuzat că ar fi schilodit mai mulți pacienți

Un tânăr a rămas invalid de gradul trei din cauza neglijenței traumatologului

Publicat

În aprilie 2019 Jurnal de Chișinău a scris despre medicul traumatolog de la spitalul raional Glodeni, Valeriu Sîromeatnicov, de pe urma căruia ar fi avut de suferit zeci de pacienți iar Ion Guzun a rămas invalid de gradul trei. După numeroasele plângeri depuse de către familia Copacinschi în diferite instanțe, a cărui fiu risca să numai meargă din cauza traumatologului a fost pornit un proces penal la data de 2 ianuarie 2020.

Femeia de serviciu punea ghips la pacienți

Mai multe persoane din raionul Glodeni se plângeau în aprilie 2019 că au avut de suferit în urma asistenței medicale acordate de către traumatologul Valeriu Sîromeatnicov. Un pacient a fost nevoit să fugă din spital pentru a nu-și pierde piciorul, fiind salvat de către medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Câteva mame spuneau că medicul nici nu se uita la copil, nu examina trauma, dar pune infirmiera sau chiar femeia de serviciu să pună în ghips membrul fracturat, chiar dacă acest lucru nu este necesar.


Pe 11 martie, Cristi Copacinschi, un tânăr de 22 de ani, și-a fracturat piciorul și a fost internat în secția de traumatologie a Spitalului raional Glodeni. Tânărul menționa că era a treia oară când își fracturează același picior și era tratat de același medic. Piciorul nu a fost fixat corect, ligamentele erau rupte, avea o așchie pe care Sîromeatnicov n-o observase. Marți, 19 martie 2019, băiatul a fost operat la Chișinău, medicii din capitală menționau că risca să nu mai meargă deloc. Familia Copacinschi a depus plângeri la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție și la administrația Spitalului raional Glodeni.

„Medicul a falsificat istoria bolii lui Copacinschi”

Avocatul lui Cristi Copacinschi, Ion Rohac a declarat pentru jurnal.md că a fost pornit un proces penal pe numele traumatolugului Sîromeatnicov, la numeroasele insistențe și probe aduse de către această familie.


„Anul trecut Ministerul Sănătății a efectuat o expertiză corporativă din care a reeșit că medicul nu este vinovat. Eu lor le-am prezentat protocolul național care prevede ce obligațiuni are medicul traumatolog, el însă nu a întreprins nimic, doar a falsificat istoria bolii lui Copacinschi. M-am adresat repetat mai întâi la procuror că acest caz nu poate fi încheiat în așa mod, în special când mai mulți de 10 pacienți au avut de suferit și care s-au plâns și pe rețelele de socializare. Am un caz când un pacient s-a adresat la acest medic cu un braț fracturat și el i-a pus în ghips celălalt braț sănătos. Mă tem că în ziua de azi cum justiția e coruptă să nu avem finalitate, dar vom lupta în continuare”, susține avocatul.

Ion Guzun a rămas invalid

În luna mai 2018, Ion Guzun din satul Brânzeni, raionul Glodeni, a suferit un accident de motocicletă, fiind transportat de urgență la Spitalul raional Glodeni. Deoarece nu a primit îngrijirile necesare, familia tânărului și-a luat fiul și au fugit din spital, ajungând pe masa de operații la Institutul de Medicină Urgentă. „Sîromeatnicov nici nu dorea să ne dea trimitere, zicea că nu ne dă când vrem noi. Din cauza lui acum copilul meu este invalid de gradul 3”, ne spunea mama tânărului, Angela Guzun. Familia Guzun a depus plângere pe numele medicului și spune că va lupta mai departe pentru ca alți pacienți să nu sufere din cauza acestui medic.


După numeroase plângeri, scos basma curată

Șeful Secției ordine publică a Inspectoratului de Poliție Glodeni, Denis Gordilă, ne-a comunicat că în 2018 au fost depuse plângeri pe numele medicului traumatolog, iar șeful interimar al Serviciului Resurse Umane, Nicolae Băicean, a declarat că pe numele lui Valeriu Siromeatnicov a existat un dosar penal în anii 2005-2007, însă nu cunoaște finalitatea acestuia.


Am încercat să discutăm și cu medicul acuzat de foștii pacienți de neglijență în serviciu și în aprilie 2019 și astăzi, însă nu a răspuns la telefon.

jurnal.md

Advertisement

Moldova

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Șoferul – cercetat penal

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Este isprava unui șofer de 42 de ani din nordul țării, pentru care va răspunde în fața legii.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Briceni, Svetlana Talpă, în data de 18 iunie, oamenii legii au documentat un accident rutier produs în localitatea Grimăncăuți.

În urma cercetărilor preliminare desfășurate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 42 de ani din raionul Briceni, conducând un autovehicul de marcă Opel Astra fără a deține permis de conducere, nu a respectat regulile de circulație, iar în rezultat ar fi pierdut controlul asupra volanului, distrugând gardul unei gospodării și ajungând cu mașina în peretele casei.

Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul Dräger pentru alcoolemie, rezultând o concentrație de 1,24 mg/l alcool în aerul expirat.


În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

Atenție! Escrocherie pe rețelele de socializare – recomandări ale Poliției

Poliția avertizează despre multiplele forme de escrocherii bancare online. Răufăcătorii sparg conturi de socializare sau creează conturi false pe Facebook și Instagram, de unde trimit mesaje în care cer bani pentru presupuse situații urgente, folosind logourile bancare pentru a părea credibili.

Publicat

O altă metodă comună este folosirea anunțurilor de pe platforme precum 999.md. Escrocii contactează persoanele care vând bunuri, exprimând interesul pentru achiziție și trimit un link fraudulos ce solicită datele bancare sau personale.

Recomandări ale Poliției:

  • Nu accesați link-urile suspecte.
  • Nu răspundeți la mesaje dubioase.
  • Marcați mesajele suspecte ca SPAM.
  • Descărcați aplicații doar din surse oficiale.
  • Nu introduceți informații bancare pe site-uri neverificate.
  • Nu divulgați codul OTP primit de la bancă.


Citește mai departe

topul săptămânii