Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Detalii în cazul tânărului din Bălți, împușcat mortal în timp ce umbla cu uratul. A vrut să-și apere un prieten

Durere fără margini în satul Elizaveta din municipiul Bălți. Un tânăr de 23 de ani a fost împușcat mortal într-o încăierare de către un ofițer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Publicat

Totul s-a întâmplat în Ajun de Sfântul Vasile, aproape de miezul nopții.

„Au început să-l bată și noi când am auzit, am fugit spre ei. El a ieșit și a împușcat, nu a întrebat nimic”.

„Doi erau aici, m-au bătut. – Care a fost motivul? – Că l-am bătut pe feciorul lui, dar eu nici nu m-am atins de el, deloc. A venit din urmă și a tras vreo două focuri în el, după care a căzut jos dintr-odată”.


„Pistolul noi l-am luat, l-am dat jos, el nu s-a opus”, au spus martorii.

Potrivit unor martori, carabinierul, împreună cu soția sa și alte două rude au mers să ceară socoteală unor tineri, care l-ar fi bătut pe nepotul său în vârstă de 16 ani. Adolescentul s-ar fi adresat la ei, poreclindu-i. Militarul ar fi scos pistolul fără somație și a tras în direcția tinerilor.

„El era beat, el circula cu mașina spre linia de tren și înapoi. Băiatul m-a sunat și mi-a zis să venim înapoi, că pe Simion al lui badea Colea l-au împușcat, chiar în fața lui. A scos un sunet și a murit. El a împușcat de trei sau patru ori, făptașul a fugit după băiatul meu pe arătură”.


Mama băiatului spune că fiul ei ar fi încercat să-și apere un prieten, însă a fost împușcat.

„Azi trebuia să se ducă la lecție, la sesiune. El a vrut să apere pe alt băiat și i-a spus să se oprească. Mergea la pas, dar l-a împușcat. A venit băiatul să-l ia, dar el a împușcat în sus pentru ca nimeni să nu se apropie, cumnatul a venit și a vrut să se apropie pentru a opri sângele, dar el i-a răspuns că dacă te apropii, te împușc și pe tine. Asta e normal?”, a spus mama băiatului.

Rudele sunt șocate de cele întâmplate.


„Îl așteptam. El o muscă nu a obijduit-o. Dar, i-au luat zilele un păgân. Of!”

„Un student, un băiat foarte cumsecade, azi trebuia să de-a sesia în oraș aici. Soțul e plecat, sunt duși frații să-l aducă de la vamă. El era plecat în cursă lungă și vine, e pe drum”.


Martorii spun că polițiștii care au intervenit la fața locului au avut un comportament grosolan și nu au întreprins toate măsurile necesare. Mai mult, polițiștii de serviciu ar fi consumat băuturi alcoolice.

„Aseară când m-am dus la Inspectorat toți erau beți. Toți beți erau. Au zis că de la mine miroase a alcool. Le-am răspuns că am băut, la care ei mi-au spus „noi ce am făcut?”. Erau toți beți și stăteau cu fundurile pe scaun”, a adăugat un martor.

Angajatul Unității Militare 1003 se afla în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, iar arma personală era deținută legal. Militarul a fost reținut pentru 72 de ore.

„Un bărbat în vârstă de 37 de ani, având un conflict cu un grup de persoane, la un moment dat, a scos un pistol de model Baikal și a efectuat o împușcătură care a fost fatală pentru un tânăr de 23 de ani. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală, care urmează să fie gestionată de Procuratura Municipiului Bălți”, a declarat Eugenia Molceanov, ofițer de presă al IP Bălți.

În urma incidentului, la spital au fost transportate două persoane.

„În jurul orei 03:00 au fost transportați doi pacienți, un bărbat de 42 de ani, cu fracturi de coaste, contuzia organelor toracice și abdominale și un tânăr de 16 ani cu comoție cerebrală”, a spus Vitalie Cușmir, șeful Departamentului Primiri Urgente, SC Bălți.

Polițiștii au demarat controale în satul Elizaveta pentru a stabili persoanele care dețin arme.

„Cred că până acum nu s-au implicat, dar acum după ce s-a întâmplat totul au început să muncească”, a declarat Simion Magnet, primarul satului Elizaveta

Dacă va fi găsit vinovat pentru omor, militarul riscă ani grei de pușcărie.

nordnews.md

Moldova

Tragedie la Șoldănești: Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața după ce a fost implicat în două accidente rutiere succesive

Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața după ce a fost implicat în două accidente rutiere succesive. Prima coliziune a avut loc în jurul orelor 08:10 în apropierea satului Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.

Publicat

Conform informațiilor preliminare furnizate de poliție, șoferul unui Mercedes Sprinter, în vârstă de 35 de ani, a pierdut controlul vehiculului și s-a izbit de un Ford, condus de bărbatul de 64 de ani din satul Recești. În Ford se afla și o pasageră, o femeie de 65 de ani.

Ambii șoferi și pasagera au avut nevoie de îngrijiri medicale urgente și au fost transportați de un echipaj de medici cu ambulanța către spitalul raional din Șoldănești.

În drumul spre spital, ambulanța a fost implicată într-un al doilea accident, fiind lovită de un BMW condus de un tânăr de 24 de ani, care, conform investigațiilor preliminare, nu a acordat prioritate ambulanței.


În urma acestui al doilea accident, felcerul din ambulanță a necesitat și el îngrijiri medicale, iar pacientul din Ford, bărbatul de 64 de ani, a decedat.

Toți conducătorii auto implicați în accidente au fost supuși testării alcoolscopice, rezultatele fiind negative. Autoritățile au deschis procese penale pentru a stabili toate circumstanțele acestor evenimente tragice.


Citește mai departe

Moldova

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Șoferul – cercetat penal

A urcat beat criță la volan și a intrat cu mașina în gradul și peretele unei case. Este isprava unui șofer de 42 de ani din nordul țării, pentru care va răspunde în fața legii.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Briceni, Svetlana Talpă, în data de 18 iunie, oamenii legii au documentat un accident rutier produs în localitatea Grimăncăuți.

În urma cercetărilor preliminare desfășurate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 42 de ani din raionul Briceni, conducând un autovehicul de marcă Opel Astra fără a deține permis de conducere, nu a respectat regulile de circulație, iar în rezultat ar fi pierdut controlul asupra volanului, distrugând gardul unei gospodării și ajungând cu mașina în peretele casei.

Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul Dräger pentru alcoolemie, rezultând o concentrație de 1,24 mg/l alcool în aerul expirat.


În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii