Rețele de socializare

Moldova

Un vânător din raionul Ialoveni, diagnosticat cu TULAREMIE

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre depistarea și diagnosticul unui caz de tularemie la un bărbat din raionul Ialoveni, spitalizat la SCBI “Toma Ciorba”.

Publicat

Ancheta epidemiologică denotă că pacientul, în vârstă de 56 de ani, vânător amator, s-a molipsit, posibil, accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de câmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.

Potrivit anchetei epidemiologice, carnea de iepure n-a fost folosită în alimentație și alte persoane nu au avut contact cu sursa posibilă de infecție. Starea sănătății membrilor familiei și a pacientului, la moment, este satisfăcătoare.

Despre înregistrarea cazului de tularemie au fost informate autorităţile publice locale și raionul Ialoveni, subdiviziunea teritorială ANSA, Societatea raională a vânătorilor și pescarilor. De asemenea, sunt organizate activități de propagare a măsurilor de profilaxie a tularemiei.


Menționăm că pe teritoriul republicii se mențin focare naturale reziduale, unde, periodic, este determinată circulația agentului cauzal al tularemiei la populațiile diferitor specii de rozătoare. În anii 1996, 2009, 2014, 2015, 2017 au depistate cazuri de boală la oameni în rezultatul contactului direct cu sursele de infecție sau la folosirea apei, produselor alimentate contaminate de rozătoare. În 2017, au fost înregistrate cazuri de tularemie la 2 persoane (pescari amatori), din raionul Cahul, molipsindu-se pe cale de contact.

Informaţie privind tularemia

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile. Este sensibilă la concentraţiile uzuale de dezinfectanţi.


Perioada de incubaţie – până la 21 zile. Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.

Molipsirea de tularemia se realizează pe câteva căi:

contact direct (transcutanat) – cu rozătoarele şi produsele lor (piei, blănuri, carne, urină, fecale);
calea digestivă – îngerarea apei, alimentelor contaminate;
calea respiratorie – inhalarea prafului impurificat;
contaminarea prin vectori – înţepătura insectelor hematofage;
De la om la om boala nu se transmite!


Profilaxia îmbolnăvirilor prin tularemie se efectuează, mai ales, prin realizarea măsurilor de combatere a rozătoarelor: măsuri agrotehnice – recoltarea la timp a roadei, aratul, asigurarea păstrării produselor alimentare în lipsa accesului rozătoarelor, atât în colectivităţile agricole, cât şi în gospodăriile private.

Se va evita folosirea apei de băut din izvoarele de câmp, fântâni părăsite, cât şi înţepăturile de căpuşe.


Adresarea la timp la medic, în caz de îmbolnăvire, asigură tratamentul efectiv şi însănătoşirea deplină a pacienţilor!

publika.md

Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii