Rețele de socializare

Moldova

În doar o lună, două absolvente la Medicină au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și vor plăti câte 240.000 de lei.

Numai în luna octombrie Curtea Supremă de Justiție a emis trei încheieri irevocabile în privința a trei absolvente la buget care nu au respectat obligația de a se angaja pentru cel puțin 3 ani acolo unde Ministerul Sănătății le va repartiza. În consecință, două foste studente au pierdut procesul, deși una dintre ele a încercat să explice în instanță că suma de peste 230.000 de lei solicitată de la ea nu este complet justificată.

Publicat

Un medic, care a absolvit Universitatea de Medicină în 2016 s-a angajat în 2018. Autoritățile au vrut și de la el 230.000 de lei, chiar dacă s-a angajat în cele din urmă, însă el a fost cea care a câștigat procesul.

Cele trei dosare examinate de Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie surprind situații diferite, deși toate au în comun două elemente – studentele la Medicină, care au studiat pe banii statului, nu s-au dus să muncească acolo unde au fost repartizate, iar al doilea element este că Ministerul Sănătății nu a renunțat nici acum la pretențiile de a încasa sumele de la tinerii medici, până la ultimul bănuț.

Primul dosar: 251.000 de lei pentru refuzul de angajare la stat
Unul dintre dosare o vizează pe O.C., absolventă a USMF Nicolae Testemițanu la specialitatea dermatovenerologie. Tânăra a studiat din bani publici, iar după rezidențiat ar fi trebuit să se angajeze conform repartizării. Pentru că nu a respectat contractul, Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2017 și a cerut de la ea 235.000 de lei. Apoi, autoritatea și-a concretizat pretențiile față de aceasta și a cerut peste 251.000 de lei, sumă ce ar reprezenta instruirea acesteia. Tânăra a pierdut procesul în toate cele trei instanțe, în cele din urmă fiind obligată să plătească atât suma pentru instruire, cât și cheltuielile de judecată ale Ministerului Sănătății (detalii aici).


Dosarul 2: 94.000 de lei și 232.000 de lei
A.G. urma să se angajeze, conform repartizării, în anul 2016 la actuala Agenție Națională de Sănătate Publică, după rezidențiat. Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2018 și a cerut de la ea 232.000 de lei, în baza contractului încheiat cu ea, atunci când aceasta a intrat la studii. Avocatul tinerei a încercat să argumenteze că deși în contract era precizat că absolventa se obligă să lucreze cel puțin trei ani la stat, documentul nu prevede calcule sau sume care ar urma să fie restituite în caz de nerespectare a prevederilor contractului. De asemenea, avocatul a încercat să convingă judecătorii că tânăra avea doar 18 ani când a încheiat acel contract și nu a conștientizat în deplinătate prevederile lui și angajamentele pe care urma să și le asume.

Judecătorii au fost neînduplecați și în ceea ce privește bursa primită, întrucât autoritățile au solicitat restituirea cheltuielilor de studii, dar și a bursei de care a beneficiat fosta studentă a USMF. Totodată, apărarea a prezentat calcule de la Ministerul Sănătății, conform cărora instruirea ar fi costat 94.000 de lei, nu 232.000 de lei. O copie a recursului, conținând aceste argumente, a fost expediat și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 7 august 2019. Instituția însă a solicitat ca acesta să fie respins, menținându-și pretențiile față de tânăra specialistă. CSJ a emis o încheiere irevocabilă, prin care a respins argumentele apărării, urmând ca absolventa să restituie sumele cerute de Ministerul Sănătății.

Dosarul 3: Ministerul Sănătății a insistat să obțină banii chiar dacă medicul s-a angajat
În cel de-al treilea dosar, D.G. s-a obligat să se angajeze la Spitalul Municipal Bălți în calitate de medic în 2016. Pentru că tânăra nu a îndeplinit condițiile din contract, în aprilie 2018 Ministerul Sănătății a dat-o în judecată, solicitând 246.000 de lei, cheltuieli de instruire. (detalii aici) În instanță s-a aflat că de fapt, medicul s-a angajat la spitalul cu pricina în ianuarie 2018, adică cu două luni înainte ca autoritățile să înainteze acțiunea în instanță.


Prima instanță, precum și cea de Apel s-au pronunțat în favoarea medicului. Drept argumente au constituit diligența tinerei de a se angaja în cele din urmă la spitalul la care a fost repartizată, dar și faptul că nu era prevăzut expres în decizia Ministerului în ce interval de timp urma să se angajeze. În luna august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat recurs și a solicitat ca medicul să restituie totuși banii pentru instruire în totalitate.

Pe 30 octombrie CSJ a emis o încheiere irevocabilă prin care a respins recursul autorității.

sanatateinfo.md


Ediție TV

Au exploata o femeie cu dizabilități timp de 16 ani: Un bunic, un fiu și un nepot reținuți de polițiștii moldoveni și români

A fost exploatată timp de 16 ani. Polițiștii moldoveni, cu suportul colegilor din România au demascat activitatea a trei bărbați din Nisporeni, bunic, tată și nepot, care au impus începând cu anul 2008 și până în prezent, o femeie cu dizabilități să cerșească în diverse țări.

Publicat

Victima are 43 de ani, și așa cum avea doi copii de crescut, situația materială fiind extremă, bunicul, care are acum 63 de ani, a convins-o să meargă la cerșit în afara Moldovei. De-la lungul anilor, schema a fost preluată de feciorul acestuia, de 42 de ani, iar ulterior – de nepot în vârstă de 21 de ani.

Primul reținut a fost feciorul pe teritoriul județului Suceava din România. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. Ulterior, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni.

Cercetările arată că în toți acești ani victima a fost exploatată în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia.


Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu o pancartă pe care scria: „Oameni buni, ajutați-mă să adun bani pentru protezarea picioarelor.”

Ca să evite investigații pentru trafic de persoane, un membru de familie al bănuiților s-a căsătorit fictiv cu victima. Investigațiile continuă.

 


Citește mai departe

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

topul săptămânii