Rețele de socializare

Moldova

Cum trebuie să acționezi atunci când simți miros de gaz în înăpere

Un incendiu puternic a avut loc pe 2 noiembrie 2019 în sectorul Botanica din mun. Chișinău. Focul a acoperit patru etaje ale unui bloc multietajat. Potrivit informațiilor preliminare, pompierii au evacuat 20 de persoane, inclusiv șapte minori.

Publicat

Cauzele incendiului nu se cunosc deocamdată, dar s-a identificat că blocul nu a fost încă conectat la încălzirea centralizată și mulți locuitori folosesc șemineuri electrice, ceea ce ar fi putut provoca un scurt circuit.

Serviciul intervenție gaze 904 al SRL „Chișinău-gaz” s-a deplasat imediat la fața locului și a deconectat alimentarea cu gaze a blocului pentru a preveni posibilele consecințe ale scurgerii de gaze.

SA „Moldovagaz” amintește tuturor consumatorilor săi despre faptul că în ultimii ani au avut loc mai multe tragedii din cauza nerespectării regulilor de securitate cu privire la utilizarea gazelor, principalul factor fiind cel uman.


În pragul sezonului de încălzire este important să amintim că trebuie să fie urmate doar câteva reguli simple, daca ați simțit miros de gaze:

  1. Închide imediat toate robinetele instalațiilor de gaze!
  2. Deschide ferestrele și ușile pentru a aerisi încăperea!
  3. Asigură evacuarea tuturor persoanelor din preajmă!
  4. Suna la 904!
  5. Nu aprinde focul!
  6. Nu fuma!
  7. Nu conecta sau deconecta aparatele electrice și nu aprinde lumina!
  8. Nu folosi soneriile electrice!

Pentru a preveni o tragedie trebuie să știi că:

  1. Este interzisă conectarea la rețeaua de gaze naturale în lipsa specialistului „Chișinău-gaz”!
  2. Este interzisă instalarea cazanului, aragazului sau altor utilaje de gaze de o persoană nelicențiată! Este interzisă, inclusiv, reparația sau modificarea utilajelor de gaze!
  3. În cazul unei defecțiuni tehnice, adresează-te la „Chișinău-gaz”!
  4. Este interzis să combini bucătăria cu camera de locuit!
  5. Este interzisă instalarea sau transferarea aparatele de gaze la balcon!
  6. În cazul sistării inopinate a alimentării cu gaze închide imediat toate robinetele arzătoarelor instalațiilor de gaze și suna la 904!
  7. Este interzisă blocarea sistemele de evacuare și ventilare! Dimpotrivă, trebuie să te asiguri de circulația libera a aerului prin acestea și să ai grija de întreținerea lor!
  8. Este interzisă folosirea aragazului fără să deschizi o fereastră, trebuie să te asiguri de fuxul liber al oxigenului în încăpere!
  9. Este interzisă deconectarea de unul singur sistemul de protecție și de reglare automată a instalației de gaz!
  10. Este interzisă părăsirea încăperii când folosești aragazul! Trebuie să te convingi că a fost închis corect aragazul, cît și robinetele de la utilaje!
  11. Este interzisă utilizarea aragazele pentru încălzirea încăperii!
  12. Este interzis ca oricine din persoane să doarmă în camera în care există instalații de gaze!
  13. Este interzis să legi funii sau cabluri de conductele de gaze!
  14. Este interzisă folosirea de către un copil și ca acesta să se joace în preajma instalației de gaze!
  15. Este interzis de a căuta sursa scurgerii de gaze cu ajutorul focului!
  16. Este interzisă utilizarea sobelor alimentate cu gaze dacă pe suprafața acestora au apărut fisuri!
  17. Permite accesul în încăpere a angajaților secției de dispecerat și intervenție a „Chișinău-gaz” la prezentarea legitimației de serviciu pentru examinarea și localizarea situației de avarie!

Pentru mai multe detalii accesați www.chisinaugaz.md, sunați la 904 sau urmați instructajul regulilor de securitate la oficiul „Chișinău-gaz” din str. Alexandru cel Bun, 93.


Moldova

Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.

A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Publicat

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.


Citește mai departe

Moldova

Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.

Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Publicat

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.




Citește mai departe

Moldova

Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.

Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Publicat

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.


Citește mai departe

topul săptămânii