Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Parcările gratuite ale MAI: cum funcționează și de ce unii șoferi continuă să parcheze neregulamentar

Două terenuri din Chișinău, din subordinea Ministerului de Interne, au fost transformate recent în parcări publice gratuite. Acestea oferă 250 și, respectiv, 150 de locuri de parcare. Totuși, unii șoferi continuă să parcheze în locuri interzise, motivând că… nu au știut de existența parcărilor.

Publicat

Parcarea publică din apropierea Spitalului Republican are o capacitate de 250 de locuri. Deschisă la început de octombrie, servește zilnic în jur de 140 de mașini. La intrare, un carabinier duce evidența mașinilor care intră și ies. Aici am surprins doar 42 de mașini.

Asta în timp ce, 20 de metri mai sus, stau parcate mai multe automobile. Vizavi, un alt șofer și-a lăsat mașina sub indicatorul de „oprire interzisă”. 50 de metri mai jos, alte două mașini au urcat pe trotuar, iar peste încă 100 de metri, pe strada Nicolae Testemițanu, mașinile parcate blochează două benzi de circulație, favorizând crearea ambuteiajelor. Alături, câțiva șoferi și-au lăsat mașinile într-un loc interzis.

Cei parcați neregulamentar nu cunosc despre existența noii parcări publice. Se întâmplă chiar dacă inaugurarea parcării a fost anunțată în presă, polițiștii au împărțit pliante șoferilor, iar la intrare există un semn de circulație.


Totuși, indicatoare care anunță din timp prezența parcării publice gratuite… nu există.

„Indicatoarele sunt instalate de autoritatea publică locală, dar noi putem să intervenim cu un demers către ei, ca să fie amplasate aceste indicatoare rutiere”, ne-a spus ministrul interimar de Interne, Ianuș Erhan.

Pietonii se arată deranjați de traficul îngreunat din zona Spitalului Republican și de la intersecția străzilor Nicolae Testemițanu și Constantin Vârnav.


„Să vedeți pe Vârnav câte mașini sunt și nicio autoritate nu se expune în privința la asta. E imposibil să intri în ogradă. În caz de un pacient sau, doamne ferește, de un pojar, arzi acolo. Nimeni absolut n-are o reacție”, spune o femeie.

„O lună în urmă Ministerul de Interne a deschis o parcare sus. Cred că oamenii poate nu cunosc despre asta, sau sunt indiferenți”, crede un bărbat.

„Mulți nu cunosc că mai sunt și parcări libere: una în deal, și asta mare de aici”, spune un trecător.


„Parcarea este, dar cine știe despre asta? Am ajuns adineaori cu mașina, cu un prieten. Am văzut că acolo stă poliția. N-am avut unde parca. Am mers acolo, am parcat și a venit poliția peste 10 minute. El repede a plecat și de acolo”, ne-a mărturisit un bărbat.

Inspectorii INP de la fața locului ne-au spus că șoferii care parchează în locuri interzise nu sunt amendați, ci îndemnați să meargă la parcarea publică. Totuși, un pieton spune altceva: „Eu de exemplu am văzut trei polițiști și nimeni nu anunță. Doar interzic: luați-vă mașinile de aici”.


Aceleași metehne le-am găsit și pe strada Armenească. Mai jos de strada București, se află intrarea în cea de-a doua parcare publică, cu o capacitate de 150 de locuri. Aici, unii șoferi au lăsat mașina chiar alături, iar alții au ocupat o bandă de circulație de pe strada București, cu 30 de metri mai sus de parcare.

Unul dintre ei spune că nu știe despre existența acesteia. „Nu, nu cunosc. Dar voi căuta, dacă spuneți că este parcare, și e gratis”, spune unul dintre șoferii parcați pe strada București.

Nici aici șoferii nu sunt anunțați din timp despre prezența în zonă a unei parcări gratuite, ci doar la intrare.

„Iaca semnul ăsta, se putea de pus pe acel stâlp, dar nu aici. Aici e la dos, mulți nu observă”, consideră un trecător.

În această parcare am găsit doar 40 de mașini. Zilnic, pe aici trec în jur de 160.

Parcările sunt deschise de luni până vineri, de la ora 7 la 19.

agora.md

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii