Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Ciuperci periculoase, vândute pe marginea drumului. Zece cazuri de otrăvire, înregistrate într-o săptămână

Cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morții. Oamenii se pot intoxica, inclusiv de la consumul celor care, aparent, sunt bune. Și asta pentru că sporii periculoși se depun și pe ciupercile comestibile.

Publicat

Iată de ce specialiștii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate și doar dacă sunt însoțite de certificate. Iar, dacă începem să ne simțim rău după ce am mâncat ciuperci, suntem obligați să ne adresăm de urgență după ajutor medical.Imediat ce au observat camera de filmare, acești doi soți au urcat în mașină și se pregăteau să plece. Nu le păsa nici de căldările cu ciuperci, pe care le abandonaseră în drum. Au crezut că suntem de la poliție. Domnul Pavel ne-a spus că inspectorii îi alungă de pe traseu, iar ultima dată l-a avertizat că-l amendează.

PAVEL, PENSIONAR: Avem două ceasuri și nu am vândut nimic; 30 de lei căldărușa. De nevoie o dăm, măcar cât de cât.

Iar domnul Mihai vine în fiecare zi cu noaptea în cap dintr-un sat din apropiere pentru a strânge ciupercile și a le vinde. Spune că pensia de 800 de lei nu îi ajunge, mai ales că vin frigurile.


MIHAI, PENSIONAR: Au căzut frunzele și greu le găsești. Trebuie să umbli cu bețișorul să răscolești pe la rădăcină. 50 de lei. –Așa de scump? Peste drum cu 20 de lei se vinde. –Cumpărați de acolo.

Bărbații se arată convinși să ciupercile pe care le culeg sunt bune și că au învățat să le deosebească de cele otrăvitoare.

MIHAI, PENSIONAR:De mititei, cu bunelul am mers, cu tata, eu și iaca și băieții merg. Noi știm 100% că sunt bune. Sub pădure trăim deja de câți ani… Știm care sunt bune și care nu. După pălărie și după picioruș. Și după miros. Cea otrăvitoare are miros rău.


De cealaltă parte, specialiștii ne recomandă să le procurăm doar din locuri autorizate și, mai ales, pe cele care sunt însoțite de certificate de calitate. Iar, în caz de intoxicație, este obligatoriu să ne adresăm după ajutor.

STELA BRADU, MEDIC IGIENIST ANSP:

Primele șase ore sunt foarte importante. Simptome cum ar fi cefalee, vomă, greață, trebuie rapid să apelăm la urgență. Complicațiile sunt destul de grave.


Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, cel mai grav caz de otrăvire cu ciuperci din această toamnă a fost înregistrat acum șase zile la Cantemir. Cinci persoane s-au otrăvit după ce au consumat ciupercile culese și preparate acasă, dintre care patru oameni au avut nevoie de spitalizare.

tv8.md


Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii