Rețele de socializare

Moldova

Statistica accidentelor: 185 de persoane au decedat, iar alte 2.194 au fost rănite în acest an.

În primele nouă luni ale anului curent, în Moldova s-au înregistrat 1.862 accidente rutiere, în care 185 de persoane au decedat, iar altele 2.194 au fost traumatizate. Situația este, totuși, mai bună decât în perioada similară a anului 2018, potrivit informaţiei din Sistemul informaţional automatizat ”Registru accidente rutiere”.

Publicat

Viteza neadecvată condiţiilor și situaţiei rutiere rămâne principala cauză care a dus la decesul a 59 de persoane şi traumatizarea a alte 563. Totodată, în creştere sunt alte cauze, precum neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni şi starea de ebrietate și adormire la volan.

Totuși, comparând datele cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se atestă o descreştere atât a numărului de accidente produse (cu 2,56%), cât și a celui de persoane decedate (cu 9,76 %) și a celor traumatizate (cu 6,68%).

Cea mai mare descreştere a numărului de persoane decedate a fost înregistrată la Ocniţa, Cahul, Făleşti, Orhei, Ştefan Vodă şi Sângerei.


Totuși, un număr mai mare de accidente comparativ cu perioada similară a anului trecut s-a înregistrat în Anenii Noi, Călăraşi, Drochia, Edineţ, Rezina, Râşcani și Ungheni. Principale și cele mai riscante cauze ale accidentelor în aceste raioane au fost viteza neadecvată condiţiilor rutiere şi starea de ebrietate alcoolică.

La nivel republican, cele mai multe accidente s-au întâmplat din următoarelor cauze: viteza neadecvată condiţiilor, situaţiei rutiere (59 persoane decedate și 563 traumatizate), neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni, condusul în stare de ebrietate și adormirea la volan.

La nivel de localități, municipiul Chișinău este lider la numărul de accidente produse, urmat de Orhei, Ialoveni, Bălţi, Criuleni, Edineţ, Teleneşti și Floreşti.


Totodată, șoferii sunt cei mai neatenți în zilele de duminică (289 cazuri), provocând un număr mai mare de accidente față de alte zile ale săptămânii, precum și în intervalul orelor 16:00 -18:00 şi 18:00-20:00. Gravitatea acestora, în dependenţă de persoane decedate, este majoră în intervalele: 20:00-22:00 şi 00:00-06:00.

De asemenea, potrivit datelor statistice extrase din Registrul accidentelor rutiere, cele mai multe persoane au decedat în urma accidentelor cu implicarea unui singur autovehicul. Comparativ cu anul 2018 se atestă o descreştere substanţială a ratei mortalităţii în urma accidentelor cu participarea mai multor vehicule şi o uşoară scădere în rândul accidentelor cu implicarea pietonilor.

Referitor la tipul accidentului, cele mai multe au fost comise în urma ciocniri laterale. Urmează tamponarea pietonilor aflaţi pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, marcaje, insule, etc.), precum și a celor care au traversat neregulamentar sau au staţionat pe partea carosabilă a drumului.


Cât despre vârsta persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, s-a constatat că 50,2% din numărul total aveau între 31 – 64 ani, iar alte 11,8% – peste 65 ani. Cele mai multe persoane traumatizate grav sau uşor aveau între 31 și 64 de ani. Numărul minorilor constituie 15,89% din numărul total al persoanelor care au avut de suferit, iar 40 la sută din aceștia au decedat.

Din vina minorilor, în perioada de referință s-au produs 72 de accidente, numărul fiind în creștere față de anul 2018.


unimedia.info

Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii