Rețele de socializare

Moldova

Interpol: Țările din care mașinile furate ajung în Moldova

În ultimii trei ani, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 159 de autovehicule furate din alte state.

Publicat

În cele mai multe cazuri, este vorba de Italia, Germania și Marea Britanie. În unele cazuri, mașinile furate sunt depistate după ce au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova pe numele a patru-cinci proprietari.

Viorica P. din Glodeni și-a cumpărat o mașină de la o persoană care avea voie să vândă autovehiculul prin procură. După asta a trecut regulamentar automobilul de pe persoana cu procură pe soțul ei. Astfel, bărbatul ei a devenit al patrulea proprietar al autovehiculului trecut prin instituțiile de înregistrare a automobilelor. Apoi, peste vreo trei ani, după ce au plătit conștiincios toate taxele și asigurările, au decis să vândă mașina.

„Am mers cu persoana care voia să o cumpere la instituția abilitată cu înmatriculările și am semnat un contract de vânzare-cumpărare. După vreo patru luni, noul proprietar a mers peste hotare și, la controlul de la frontieră, a fost anunțat că automobilul este în urmărire.”


„După asta, noul proprietar s-a întors în Moldova și ne-a spus că mașina pe care i-am vândut-o este cu probleme. Am fost de acord să mergem unde este nevoie ca să rezolvăm această problemă. E clar că omul a avut cheltuieli mari și nu trebuia să rămână cu pierderi”, spune femeia, acceptând orice modalitate pentru a rezolva problema.

Mașina cu probleme, la al cincilea proprietar

În cele din urmă, omul care a cumpărat mașina i-a dat în judecată. Ei însă au continuat să lupte, considerând că nu au făcut nicio ilegalitate.


„Înainte de judecată, am mers la Chișinău și am cerut un certificat pentru automobil de la instituția de înmatriculare a automobilelor. Ni s-a dat o adeverință că autovehiculul nu are nicio interdicție și poate să iasă de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Având acest certificat și știind că nu au fost implicați în lucruri ilegale, oamenii au mers la judecată și au prezentat certificatul spunând că nu sunt vinovați.

„Cu toate acestea, fără avocat, s-a decis că noi trebuie să îi întoarcem noului proprietar banii pe care i-a pierdut. Am început să ne apărăm, am trecut toate procedurile de judecată și nu am obținut nimic”, relatează femeia.


Au fost obligați să plătească 80.000 de lei, anul trecut, înainte de revelion.

ok„Am avut cheltuieli destule, pe unde am bonuri, pe unde nu. Aș vrea să fac publică situația mea, am răspunsuri de la multe instituții de stat, răspunsuri care se bat cap în cap. Am constatat că instituțiile nu colaborează una cu alta. Am scris la Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne”, constată doamna cu lehamite.


Buni de plată, înainte de Revelion

Spune că a încercat să obțină un certificat de la Interpol, are jumătate de an de când se chinuie să primească adeverința, însă instituția nu emite documente pentru persoane fizice. „Am mers la un avocat, ca să pornesc altă procedură de judecată, trebuie să am un temei concret. Eu nu am acest certificat din Moldova, doar din Ucraina”, a precizat femeia.

Între timp, au aflat că mașina este în urmărire din 2005, dar ea a fost înregistrată între timp în Republica Moldova pe cinci persoane. „Persoana de la care am cumpărat-o noi nu era proprietar, nu a fost înregistrată pe el, dar a avut voie să o vândă. Am mers pe teritoriul Republicii Moldova trei ani, am plătit taxa pentru drumuri. Și abia după asta au stabilit că este în urmărire.”

„Până la noi, alte trei persoane sunt trecute ca proprietari prin instituția de înregistrare a automobilelor”, spune femeia indignată, adăugând: „Lumea nu are nicio asigurare, am plătit taxe, iar acum nu pot să obțin un certificat că mașina mea este în urmărire”.

De unde sunt furate cele mai multe mașini

Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a oferit pentru JURNAL de Chișinău date statistice despre autovehiculele depistate pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2016–2018 ca fiind sustrase conform bazei centrale de date a Interpol (The International Criminal Police Organization).

Cele mai multe mașini furate, depistate pe teritoriul Republicii Moldova, în cei trei ani, au fost din Italia (39), Germania (26), Marea Britanie (20). Astfel, potrivit sursei citate, cele mai multe vehicule anunțate ca furate au fost înregistrate în 2016 – 50, în 2017 – 69, în 2018 – 40. În general, aceste mașini fac parte din clasa medie, potrivit lui Anatol Corotaș, angajat al Inspectoratului Național de Investigații, Direcția nr. 1.

„Odată ce s-a stabilit că față de un anumit autovehicul sunt interdicții, organul polițienesc care gestionează cazul informează care este problema: fie că e furat, fie că este vorba de o fraudă financiară, fie de un leasing bancar etc. Există o serie de motive care ar putea sta la baza dării în urmărire a unui automobil”, a menționat omul legii, precizând că nu este vorba doar de furturi din stradă.

Cum să eviți problema

Potrivit acestuia, o mare parte din autovehicule sunt depistate la intrarea în Republica Moldova de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. În cazurile în care informațiile ajung cu întârziere la autoritățile moldovenești din partea solicitantului, mașinile declarate drept furate sunt reținute și documentate în interiorul statului de către subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției sau la ieșirea din Republica Moldova, în funcție de termenul în care semnalează inițiatorul.

Aceasta presupune riscul, admite Anatol Corotaș, ca până ajunge semnalul în Republica Moldova, autovehiculul poate să fie înmatriculat pe teritoriul Republicii Moldova și ar putea chiar să fie făcute tranzacții de vânzare-cumpărare prin două-trei persoane, ca în cazul enunțat mai sus.

Pentru a evita asemenea situații, omul legii recomandă celor care intenționează să cumpere o mașină la mâna a doua să verifice până la semnarea actului de vânzare-cumpărare dacă la bunul respectiv nu pretinde o altă persoană fizică sau o instituție bancară. Să consulte toate instituțiile abilitate, în funcție de situație, pentru a se convinge că bunul tranzacționat îi aparține celui care îl vinde și, în cazul unui eventual litigiu, să aibă o clauză care îi va permite să își recupereze banii plătiți.

jurnal.md

Moldova

Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.

Accident de groază în raionul Soroca: un tânăr de 19 ani, beat criță, a urcat la volan și a provocat un incident rutier fatal, în urma căruia un bărbat a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Publicat

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 30 iunie, în satul Bădiceni. Șoferul de 19 ani, aflat la volanul unui autoturism, a pierdut controlul asupra mașinii și s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului.

În autoturism se aflau, pe lângă șofer, doi pasageri, bărbați în vârstă de 22, respectiv 37 de ani. Din nefericire, pasagerul în vârstă de 37 de ani a decedat la fața locului, din cauza rănilor incompatibile cu viața, înainte ca echipele de intervenție să ajungă.

Celălalt pasager a fost transportat de urgență la spital, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme. Starea lui este în continuare monitorizată de medici.


Primele cercetări ale poliției au relevat aspecte grave: tânărul șofer nu deținea permis de conducere și a fost depistat conducând sub influența alcoolului. Testul alcoolscopic efectuat cu aparatul Drager a arătat o concentrație de 0,90 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

În urma incidentului, șoferul a fost reținut, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate și producerea unui accident rutier soldat cu deces.
Poliția continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la această tragedie.


Citește mai departe

Moldova

A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău

A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două, reușind să părăsească carosabilul și să ajungă într-o fâșie forestieră. Este traseul haotic al unui șofer de 65 de ani implicat într-un accident rutier produs în dimineața de 1 iulie la intersecția străzilor Milescu Spătaru și Vadul lui Vodă din Capitală. În total, cinci mașini au fost avariate, iar doi pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență.

Publicat

 

Potrivit poliției, inițial un șofer de 65 de ani a intrat în coliziune cu un alt autoturism, în circumstanțe care urmează a fi clarificate de anchetatori. Impactul a generat o reacție în lanț: mașina condusă de bărbatul de 65 de ani a ricoșat într-un al treilea vehicul, după care a părăsit carosabilul și a trecut printr-o fâșie forestieră din apropiere.


La ieșirea din acea zonă, autoturismul scăpat de sub control a lovit un alt automobil aflat pe strada Vadul lui Vodă, iar acesta, la rândul lui, a fost împins într-o a cincea mașină.

În urma acestor coliziuni succesive, doi pasageri din unul dintre vehicule au suferit leziuni și au fost transportați la Institutul de Medicină Urgentă pentru investigații și tratament.

Echipajele de poliție au intervenit rapid pentru a securiza zona și a fluidiza traficul, care a fost temporar îngreunat. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului.


Autoritățile fac apel la șoferi să circule cu maximă atenție, mai ales în intersecțiile aglomerate din oraș, pentru a preveni astfel de evenimente nedorite.

echipa.md

Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Șantaj cu 10.000 de euro: o femeie, reținută în timp ce încasa banii pentru un video defăimător.

Șantaj finalizat cu dosar penal. O femeie de 32 de ani a fost reținută de polițiștii din Chișinău, după ce ar fi șantajat un bărbat de 45 de ani cu un video compromițător. Complicele ei, un bărbat de 33 de ani, este cercetat penal în libertate.

Publicat

Cei doi ar fi cerut victimei 10.000 de euro, amenințând că, în caz contrar, imaginile vor fi făcute publice.

Femeia a fost prinsă în flagrant în momentul în care primea o tranșă parțială de 5.000 de euro. Reținerea a avut loc în urma unei acțiuni coordonate de Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și procurorii din cadrul Procuraturii Chișinău.

Ulterior, instanța a decis plasarea femeii în arest la domiciliu. Complicele ei este cercetat în continuare, dar în stare de libertate.


Potrivit legii, șantajul în proporții considerabile se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare. Ancheta continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea altor persoane implicate.


Citește mai departe

topul săptămânii