Rețele de socializare

Moldova

În curând, intră în vigoare legea cu privire la constatarea amiabilă a accidentelor rutiere

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) aduce la cunoștința publicului că, începând cu 8 septembrie 2019, va fi pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, în baza căreia conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul ”Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la poliţie.

Publicat

Formularul de constatare amiabilă de accident reprezintă un formular de format A4, compus din două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică. Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul R. Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei (10 000 lei).

Astfel, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident” potrivit normelor imprimate pe verso-ul formularului. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.


Se recomandă conducătorilor auto, odată cu obținerea formularului ”Constatare amiabilă de accident”, să studieze atât formularul, cât și normele de completare a acestuia, imprimate pe verso.

De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

Se atrage atenția că formularul ”Constatare amiabilă de accident” se prezintă asigurătorului persoanei vinovate, în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, completat și semnat de către ambii conducători auto implicați în accident.


CNPF își exprimă încrederea că formularul va facilita colectarea rapidă a tuturor informațiilor necesare și soluționarea cererilor de despăgubire, fiind distribuit asiguraților de către asigurători la perfectarea contractelor de asigurare sau la cerere.

Este de notat, că din septembrie 2019 procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura va fi posibilă de la începutul anului 2020.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.


Moldova

/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.

Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față, chiar în timpul misiunii de serviciu. Totul s-a întâmplat în seara de 25 aprilie, în timp ce ambulanța intervenise pentru a acorda asistență medicală unei femei care se simțea. Momentul agresiunii au fost publicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Publicat

Protagonistul scenei șocante este chiar stăpânul gospodăriei, care în acel moment era beat criță. Deși echipa medicală fusese solicitată pentru a acorda ajutor soției individului, acesta i-ar fi huiduit pe angajații medicali și i-ar fi impus să îi monitorizeze pulsul.
În cele din urmă, la fața locului a intervenit poliția. Urmează ca oamenii legii să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs cazul.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un șofer beat, prins pe o stradă din Chișinău. Acesta a întrecut norma de nouă ori.

A întrecut orice limită, iar pentru asta ar putea plăti „o avere” și mai mult, ar putea petrece următorii trei ani după gratii. Este vorba despre un șofer de 46 de ani care a fost prins de polițiștii de patrulare conducând haotic pe strada Grigore Alexandrescu din Chișinău.

Publicat

Oamenii legii au stopat imediat vehiculul, iar după un scurt schimb de replici cu șoferul, și-au dat seama că acesta este sub influența alcoolului. Presupunerile agenților de patrulare au fost confirmate de rezultatele testului Drager, care a indicat o concentrație de 1,32 mg/l alcool în aerul expirat — o valoare ce depășește de aproape nouă ori limita legală admisă. Prin urmare, autoturismul bărbatului a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal.
Conform legii, bărbatul riscă amendă de la 75 000 la 125 000 de lei sau până la 3 ani de detenție, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Un grup infracțional s-ar fi specializat în escrocherii cu carduri bancare. Un membru al acestuia- prins de poliție.

Escrocherie cu carduri bancare dată peste cap de poliție. Un tânăr de 20 de ani din Bălți riscă pușcărie, după ce ar fi fost implicat în cel puțin două episoade de înșelătorii bancare, care s-au soldat cu un prejudiciu de aproximativ 446 de mii de lei. Oamenii legii menționează că, individul ar face parte dintr-un grup infracțional specializat în astfel de fraude.

Publicat

„Afacerea” ilegală ar fi funcționat în felul următor: membrii grupului ar fi contactat telefonic victimele, prezentându-se drept angajați ai unor instituții bancare și, sub pretextul unor verificări de securitate sau activități de protecție a contului, ar fi reușit să obțină de la victime datele confidențiale ale cardurilor bancare. Ulterior, escrocii ar fi utilizat aceste date pentru efectuarea tranzacțiilor ilegale.
În cele din urmă schema a fost deconspirată, iar tânărul a fost reținut. S-a dovedit că acesta reușise, din bani sustrași, să cumpere circa 9 telefoane mobile, pe care le-a transmis ulterior unor persoane terțe.
Poliția cercetează cazul pentru a stabili și alți potențiali complici ai tânărului. Actualmente, acesta este cercetat penal și riscă de la 2 la 6 ani de pușcărie.
În acest context, oamenii sunt rugați să de-a dovadă de vigilență și să nu divulge nimănui datele afișate pe cardul bancar, iar în cazul în care primesc un apel suspect să întrerupă conversația și să apeleze banca care îi deservește. În plus, cetățenii sunt îndemnați ca în cazul în care suspectează o tentativă de fraudă, să apeleze de urgență Serviciul Unic 112.


Citește mai departe

topul săptămânii