Rețele de socializare

Moldova

ANSA: 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici, confirmate în mai multe localități din țară

La 15 august curent, pe teritoriul republicii sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici.

Publicat

Focarele menționate se află în:

Cahul -7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);
Nisporeni – 1 focar (s. Milești);
Cantemir – 2 focare (s. Gotești);
Cimișlia – 1 focar (s. Gura Galbenei).

Pe parcursul anului 2019 au mai fost înregistrate:


un focar la mistreți, localizat în fondul silvic Lipcani, Briceni, care a fost rezolvat și această zonă se va afla pe o perioadă de 24 de luni sub monitorizare;
un focar la porci domestici, în s. Bejghioz, Ceadîr –Lunga, care a fost eradicat cu succes pe datat de 16.05.2019.

Ținem să menționăm că în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12.08.2019, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu, a fost discutată problema evoluției PPA în republică, fiind aprobat un Plan al măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de porci domestici sau mistreți.  Atenționăm proprietarii de porci să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.


La fel, nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane.

Solicităm cetățenilor care merg la picnicuri, să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.


Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.

Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii