Rețele de socializare

Moldova

Accidentul cu Duster-ul IGP, la Comrat. Motociclistul în mormânt, polițistul în concediu

La o lună de la tragicul accident provocat de un Duster al poliție naționale la Comrat, soldat cu decesul unui motociclist și rănirea altuia, ancheta de serviciu pornită pe numele polițistului care ar fi provocat coliziunea, a fost suspendată, iar ultimul a plecat în concediu după câteva zile de la producerea tragediei.

Publicat

Asta chiar dacă bikerii au protestat la IGP și li s-a promis o anchetă cinstită iar vinovații vor fi pedepsiți.

„Este un caz nu ordinar și societatea așteaptă atât reacția organelor de poliție cât și a procuraturii. Societatea așteaptă informație veridică, cu siguranță persoanele care au fost stabilite vinovate, vor fi pedepsiți”, aceasta le-a spus Gheorghe Balan, șeful-interimar al IGP, bikerilor care au organizat o acțiune de protest în fața IGP-ului prin care au cerut să facă lumină în cazul tânărului motociclist care a murit după ce s-a ciocnit cu o mașină de poliție.

Șeful interimar al IGP, Ghoerghe Balan, le-a mai spus manifestanților că ancheta se va desfășura corect, însă, la mai bine de o lună de când s-a produs tragedia, aflăm că ancheta deserviciu a fost suspendată, iar procurorii nu au primit toate datele de la poliție cu privire la acest caz.


Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, ne-a comunicat că ancheta de serviciu în cazul echipajului de poliție care a fost implicat în accidentul din localitatea Chirsova, din noaptea de 14 iulie curent, a fost suspendată, din motiv că polițistul care se afla la volanul Duster-ului a plecat în concediu.

Bețivu ne-a spus că acesta a plecat în concediu din data de 18 iulie, adică exact la patru zile de la producerea accidentului, iar potrivit legislației în vigoare, ancheta de serviciu nu poate avea loc atât timp cât persoana vizată este în concediu.

Totodată, în timp ce MAI-ul și-a suspendat propria anchetă de serviciu, procurorii au inițiat o cauză penală în baza articolului 264 alin. 3) litera b) „Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport”, în care polițistul are la această oră statut de bănuit.


Solicitat telefonic, Rulsan Caraivan, șeful Procuraturii Comrat, a declarat pentru Deschide.MD că angajatul IP Comrat, care se afla la volanul Duster-ului a fost interogat în calitate de bănuit, iar procurorii au la dispoziției trei luni pentru a-l pune pe acesta sub învinuire.

Noi acum efectuăm toate acțiunile de urmărire penală, au fost interogați patru baikeri, dar și polițistul care se afla la volanul automobilului. Acesta a făcut declarații și a fost recunoscut în calitate de bănuit, dar nu pot să vă comunic dacă-și recunoaște vina, din motiv că ține de secretul anchetei. Așteptăm rezultatele expertizelor care au fost numite în cadrul dosarului penal”, susține Caraivan.

Întrebat dacă polițistul a fost suspendat din funcție, Caraivan ne-a spus că atât timp cât este bănuit, această decizie o poate lua doar conducerea IGP.


„Suspendarea din funcție poate fi numai după punerea sub învinuire, acum el este în calitate de bănuit. El nu poate fi suspendat din funcție la propunerea procurorilor, dar IGP îl poate suspenda din funcție în perioada anchetei, numai dacă așa hotărăște conducerea IGP”, a precizat șeful Procuraturii Comrat.

Totodată, Caraivan a mai adăugat că până acum nu a primit de la IGP rezultatele anchetei de serviciu pornită pe numele polițistului, dar și că informația despre faptul că motocicliștii implicați în accident ar fi lovit în automobile s-a dovedit a fi una falsă.


„Am primit informațiile despre faptul dacă automobilul era dotat cu GPS, despre apelurile de la 112, dar nu am primit niciun rezultat al anchetei de serviciu. Cu referire informația că unul din motocicliști a lovit în oglinda unui automobil, s-a stabilit că nu era unul dintre cei care se aflau în acest grup”, a mai spus Caraivan.

Procurorii au pornit cauza penală polițistului, acestuia fiind bănuit de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei, acțiuni care s-au soldat cu decesul unei persoane. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată în instanță, ultimul riscă să se aleagă cu închisoare de la 3 la 7 ani și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Caraivan ne-a spus că, pe polițistul nu a fost reținut și este cercetat penal în stare de libertate, iar procurorii au la dispoziție trei luni, conform Codului de procedură penală, pentru a-l pune sub învinuire și a expedia materialul probatoriu în instanța de judecată.

Amintim că, în noaptea de 14 iulie,în apropiere de localitatea Chirsova, municipiul Comrat, un tânăr de 28 de ani a decedat, iar altul de 33 de ani a ajuns la spital, după ce motocicletele cu care se deplasau s-au izbit într-un Duster al poliției care a intrat pe contrasens.

A doua zi după accident, printr-un comunicat de presă, IGP a informat despre faptul că prin intermediul numărului unic 112, Inspectoratul de poliție Comrat a fost sesizat de către o persoană, despre faptul că în satul Svetlâi, Comrat, cinci motociclete se deplasează cu viteză excesivă, iar conducătorii acestora lovesc cu pumnii în automobile.

„Imediat la faţa locului s-a deplasat un echipaj al poliție. Totodată, un polițist de la IP Comrat,din cadrul grupului operativ, a primit informație de la 112, precum că în apropierea satului Chirsova din partea municipiul Comrat s-a produs un accident. Astfel, deplasându-se la fața locului cu mașina de serviciu de marca Dacia Duster, cu girofarul pornit, a lovit lateral cu partea stângă a automobilului, motocicleta de marca Yamaha, condusă de un bărbat de 33 de ani, locuitor al raionului Cahul. Acesta se deplasa în întâmpinare cu viteză excesivă. Ulterior, o altă motocicletă de marca Honda, condusă de un motociclist în vârstă de 28 de ani, s-a izbit în Duster-ul, care staționa pe carosabil”, se arată în comunicat.

Ulterior, la câteva zile după accident, mai mulți baikeri s-au adunat în fața IGP în semn de protest.

deschide.md

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii