Rețele de socializare

Moldova

Evoluția pestei porcine în Moldova. Ce spun autoritățile:

La data de 30 iulie 2019 Laboratorul Național de Referință pentru PPA prin PCR a confirmat 3 rezultate pozitive la 3 porci domestici într-o gospodărie din raionul Cahul, localitatea Crihana Veche (gospodărie particulară cu 20 porcine) și 2 rezultate pozitive în satul Burlăceni, raionul Cahul (au fost depistate cadavrele porcinelor în apropierea localității, proprietarii nu au fost identificați).

Publicat

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Au fost ucise toate animalele receptive la pesta porcină africană (18 capete de porcine) în gospodăria afectată de această maladie din localitatea Crihana Veche, r-ul Cahul. Acţiunea de ucidere preventivă a porcinelor în gospodăria menționată a demarat marţi, 30 iulie 2019.

S-a efectuat dezinfectarea încăperii întreținerii porcinelor și locul nimicirii cadavrelor. Au fost anunțate instituțiile competente în eradicarea focarelor de pestă porcină africană, pentru ca să intensifice măsurile speciale de protecţie împotriva introducerii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.


La moment Pesta Porcină Africană (PPA) la porci domestici evoluează în cinci localităţi din două raioane, dintre care 4 focare  sunt în raionul Cahul și un focar în raionul Nisporeni.

Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.


Moldova

Vântul face ravagii în nordul și centrul țării! Copaci doborâți peste mașini, semafoare rupte și coloane prăbușite

Rafalele de vânt puternic fac prăpăd atât în capitală, cât și în alte zone ale țării. În Chișinău un copac s-a rupt și a căzut peste o mașină parcată pe strada Calea Orheiului. Automobilul a fost avariat, iar drumul a fost practic blocat de crengile arborelui.

Publicat

Un alt copac a fost doborât de vânt în sectorul Botanica, pe strada Independenței. Aici, arborele masiv a rupt în cădere mai multe fire de înaltă tensiune și a căzut peste un drum de acces spre blocurile locative. Din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul incidentului.

Vântul puternic a rupt și un semafor din centrul capitalei. În imaginile surprinse de martori se vede cum semaforul atârnă pe un fir, deasupra mașinilor aflate în mișcare.

Codul galben de vânt puternic face prăpăd și în alte zone ale țării. În apropiere de localitatea Sculeni, municipiul Ungheni, un camion a fost grav avariat, după ce un copac s-a prăbușit peste capul-tractor. TIR-ul staționa în momentul căderii arborelui. În pofida impactului puternic, șoferul de 40 de ani s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.


Și în partea de nord a Republicii Moldova rafalele au aduse consecințe. La Bălți, într-unul din parcuri un copac s-a rupt și a căzut la pământ,  iar la Soroca vântul a doborât coloanele de la intrarea în parcul „Mihai Eminescu”. Și de această dată,din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul  în care structurile au căzut la  pământ.

Potrivit meteorologilor, avertizarea de cod galben de vânt este valabilă pentru data de 29 martie.


echipa.md

 

Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu peste 180.000 de dolari, la frontiera moldo-ucraineană: Patru bărbați – reținuți

Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”

Publicat

Totuși, funcționarii vamali din post au dispus efectuarea controlului fizic detaliat al mașinii și bunurilor transportate. Astfel, au fost depistate tăinuite de către bănuiți, în buzunarele din scurtă și pantaloni, precum și sub centura de la brâu, bani în sumă totală de 181.000 dolari americani (a câte 81.000 dolari, 60.000 dolari și 40.000 dolari).

La fața locului au intervenit ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal care, sub conducerea PCCOCS, au reținut mijloacele financiare și cinci telefoane ce aparțineau persoanelor. De asemenea, au fost reținuți cei patru bărbați – șoferul, un conațional în vârstă de 29 de ani, cât și pasagerii, trei conaționali cu vârstele de 22, 28 și 31 de ani.

Ulterior, ofițerii vamali au desfășurat cinci percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale bănuiților (unii dintre aceștia fiind anterior cercetați și pentru organizarea migrației ilegale, furt, accidente).


Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Concomitent, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, inclusiv în vederea investigării destinației celor peste 180.000 dolari.


Citește mai departe

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

topul săptămânii