Rețele de socializare

Moldova

Jaful de la MAIB a fost organizat din interiorul băncii, clienți păgubiți

Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, susține că aceștia sunt de părere că infracțiunea a fost organizată din interiorul băncii. O demonstrează, spun ei, și faptul că au fost deconectate sistemele de alarmă și de supraveghere video.

Publicat

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Șevciuc a declarat că banca a chemat deponenții să păstreze banii în casete de siguranță și le-a garantat integritatea conținutului. „După ce am depus banii noștri la păstrare în această bancă, noi am reclamat băncii încălcarea condițiilor de siguranță. Și anume: instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidențialitatea operațiunilor de depunere. Clienții erau monitorizați permanent prin camera video, se vedea ceea ce depun în caseta de siguranță”, a comunicat Veaceslav Șevciuc.

Potrivit lui, s-a reclamat și deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare. „La reclamațiile noastre, banca ne-a asigurat că putem să păstrăm în continuare banii în condiții de siguranță. La scurt timp după ce am primit asigurările băncii, în data de 6 iulie a anului curent, la ora 17.00, banca ne-a comunicat prin SMS că au fost sparte cutiile noastre de siguranță și banii noștri – furați”, menționează reprezentantul clienților păgubiți.

Banca le-a promis clienților păgubiți despăgubiri de până la 1 milion de lei pentru fiecare. Veaceslav Șevciuc spune că la prima etapă banca le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienții au cerut și a doua parte, li s-a spus să aștepte „să caute mai întâi hoții”.


„Am constatat că banca nu și-a onorat angajamentul luat față de clienți. La acest comportament abuziv și viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoțul: hoțul este Moldova-Agroindbank. Când vorbim despre hoțul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a declarat Veaceslav Șevciuc.

Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința MAIB. Veaceslav Șevciuc a spus că au fost furați milioane de lei, „bani agonisiți zeci de ani, muncind în Moldova și în străinătate”. „De azi începem proteste care vor spori în intensitate și care vor fi încheiate doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toți cetățenii, presa, organele statului să fie alături de noi, să ne sprijine, să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-și bată joc în așa hal de cetățeni”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.

Proteste vor fi organizate în fața sediului MAIB.


ipn.md

Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Aproape 100 de șoferi aburiți de alcool sau droguri, prinși de polițiști.

Oricât de multe tragedii s-ar produce pe trasee și oricât de usturătoare ar fi sancțiunile, oricum nu se învață minte. În doar două zile de odihnă polițiștii au prins 92 de șoferi care se aflau fie sub influența alcoolului, fie sub cea a drogurilor.

Publicat

În orașul Orhei, inspectorii de patrulare au tras pe dreapta un ATV, la ghidonul căruia se afla un conducător de 54 de ani. S-a dovedit că bărbatul era cherchelit de-a binelea, având 1,26 mg/l alcool în aerul expirat.
La Brănești, un alt bărbat de 38 de ani a fost înlăturat de la volan după ce s-a constatat că se afla sub influența substanțelor psihoactive.
Tot în weekend, în satul Movileni din raionul Glodeni, un biciclist circula de pe o bandă pe alta, iar când a fost stopat și supus testării, s-a dovedit că și acesta era beat criță.
În același timp, în capitală, agenții de patrulare au stopat o mașină condusă de un tânăr de 28 de ani. Șoferul avea o alcoolemie de 1,15 mg/l.
Iar la Bălți, Criuleni și Ungheni doi șoferi și un cărutaș se deplasau cu unitățile de transport, asta chiar dacă se aflau în stare avansată de ebrietate alcoolică.
Oamenii legii au mai anunțat că, în total, în cele două zile de odihnă peste 3500 de șoferi au comis încălcări în traficul rutier. Pe lângă cei aproape 100 de șoferi chercheliți, polițiștii au documentat peste 1400 de automobiliști care au încălcat regimul de viteză, circa 840 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor, iar 109 au fost sancționați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Piraterie „de milioane”. Un bărbat ar fi vândut produse piratate în proporții de 5 milioane de dolari.

Un bărbat de 38 de ani, cetățean moldovean din Tiraspol, este suspectat de comiterea infracțiunilor de încălcare a dreptului de autor și a drepturilor conexe, precum și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Publicat

Bărbatul a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul când intra în țară.
Potrivit informațiilor făcute publice, suspectul de 38 de ani ar fi acționat din anul 2022 până în prezent. Acesta, aflându-se pe teritoriul Moldovei, ar fi comercializat prin intermediul unui magazin online, produse piratate ce aparțin unei companii internaționale, și astfel ar fi obținut venituri ilicite în proporții de circa cinci milioane de dolari.
În timpul măsurilor de investigație, de la individ au fost ridicate sume de bani în valută străină, cum ar fi 700 de euro, 100 de dolari, dar și aproape 58 de mii de ruble. Mai mult, polițiștii au mai găsit și carduri bancare, telefoane mobile, precum și dispozitive de stocare a informațiilor, documente, dar și înscrisuri relevante anchetei.
Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă de la 5 la 10 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Două cazuri de escrocherie, deconspirate de polițiștii din Ungheni. Cinci suspecți – reținuți.

Cinci dintr-o „lovitură”. Polițiștii din Ungheni au reținut într-o singură zi cinci bărbați cu vârstele cuprinse între 24 și 53 de ani, care ar fost implicați în două cazuri de escrocherie prin cunoscuta metodă cu „ruda implicată în accident”.

Publicat

În primul caz, în capcana escrocilor a căzut o femeie de 74 de ani, originară din orașul Ungheni. Bănuiții au acționat după metoda clasică. Aceștia au apelat telefonic victima și, sub pretextul că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, ar fi solicitat transmiterea mijloacelor financiare în sumă de circa 500 000 de lei.
Ulterior, doi tineri s-au deplasat la domiciliul femeii, de unde au ridicat suma de 491 mii de lei.
După ce victima și-a dat seama că a fost înșelată, a sesizat imediat Inspectoratul de poliție Ungheni.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală, iar ulterior cei doi suspecți au fost identificați și reținuți. Aceștia s-au dovedit a fi doi tineri de 29 și 30 de ani, originari din orașul Ungheni.
În timpul investigațiilor, oamenii legii au descins cu percheziții la două adrese din capitală.
Acolo oamenii legii au depistat alți doi suspecți cu vârstele de 24 și 29 ani, cetățeni străini, care au fost și ei reținuți.
În cel de-al doilea caz, o femeie de 72 de ani, originară din raionul Ungheni, a fost victima escrocilor.
Aceasta a transmis suma de 3000 euro și 95.000 lei unui bărbat necunoscut, fiind înșelată după același scenariu, de această dată, sub pretextul că fiica victimei ar fi fost implicată într-un accident rutier soldat cu victime.
Polițiștii au identificat în scurt timp suspectul, un bărbat de 53 de ani, originar din orașul Ungheni, care a fost și reținut în cadrul unei cauze penale.
Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în schemă.
Poliția reamintește oamenilor să nu transmită bani persoanelor necunoscute. Iar în cazul în care v-ați pomenit într-o situație similară și aveți anumite dubii, închideți imediat apelul și solicitați de urgență intervenția Poliției la 112.


Citește mai departe

topul săptămânii