Rețele de socializare

Moldova

Jaful de la MAIB a fost organizat din interiorul băncii, clienți păgubiți

Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, susține că aceștia sunt de părere că infracțiunea a fost organizată din interiorul băncii. O demonstrează, spun ei, și faptul că au fost deconectate sistemele de alarmă și de supraveghere video.

Publicat

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Șevciuc a declarat că banca a chemat deponenții să păstreze banii în casete de siguranță și le-a garantat integritatea conținutului. „După ce am depus banii noștri la păstrare în această bancă, noi am reclamat băncii încălcarea condițiilor de siguranță. Și anume: instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidențialitatea operațiunilor de depunere. Clienții erau monitorizați permanent prin camera video, se vedea ceea ce depun în caseta de siguranță”, a comunicat Veaceslav Șevciuc.

Potrivit lui, s-a reclamat și deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare. „La reclamațiile noastre, banca ne-a asigurat că putem să păstrăm în continuare banii în condiții de siguranță. La scurt timp după ce am primit asigurările băncii, în data de 6 iulie a anului curent, la ora 17.00, banca ne-a comunicat prin SMS că au fost sparte cutiile noastre de siguranță și banii noștri – furați”, menționează reprezentantul clienților păgubiți.

Banca le-a promis clienților păgubiți despăgubiri de până la 1 milion de lei pentru fiecare. Veaceslav Șevciuc spune că la prima etapă banca le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienții au cerut și a doua parte, li s-a spus să aștepte „să caute mai întâi hoții”.


„Am constatat că banca nu și-a onorat angajamentul luat față de clienți. La acest comportament abuziv și viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoțul: hoțul este Moldova-Agroindbank. Când vorbim despre hoțul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a declarat Veaceslav Șevciuc.

Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința MAIB. Veaceslav Șevciuc a spus că au fost furați milioane de lei, „bani agonisiți zeci de ani, muncind în Moldova și în străinătate”. „De azi începem proteste care vor spori în intensitate și care vor fi încheiate doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toți cetățenii, presa, organele statului să fie alături de noi, să ne sprijine, să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-și bată joc în așa hal de cetățeni”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.

Proteste vor fi organizate în fața sediului MAIB.


ipn.md

Advertisement

Moldova

Descoperire șocantă în Franța: Bebeluș, găsit mort într-o mașină de spălat. Mama copilului este o moldoveancă.

Tragedie cutremurătoare în Franța, unde un bebeluș a fost descoperit fără viață în tamburul unei mașini de spălat, într-o locuință din Valenton, o suburbie a Parisului. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 7 iulie, după ce mama copilului, o moldoveancă de 39 de ani, s-a prezentat la spital cu sângerări abundente.

Publicat

Potrivit presei franceze, medicii au constatat că femeia prezenta semne clare că a născut recent – inclusiv prezența placentei și a cordonului ombilical – însă aceasta a negat totul.
Suspiciunile au fost imediat transmise autorităților, care au început o anchetă penală.

O primă percheziție la domiciliul femeii nu a dus la descoperirea copilului. Ulterior, mama a recunoscut că a născut, dar nu a oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu nou-născutul.

Polițiștii au revenit și au reluat căutările. În cele din urmă, trupul bebelușului a fost găsit ascuns în mașina de spălat.


Din primele constatări nu s-au observat urme vizibile de violență pe corpul micuțului, însă cauza exactă a morții va fi stabilită în urma unei autopsii.

Femeia se află internată în spital, sub supraveghere medicală, și nu a putut fi încă audiată de anchetatori. Poliția franceză a deschis oficial un dosar penal pentru omor voluntar asupra unui minor sub 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

Tamponare fatală la Sîngerei: Un bărbat de 53 de ani a fost spulberat de un camion.

Tragedie pe șosea, în raionul Sîngerei. Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost lovit mortal de un camion. Accidentul s-a produs în seara zilei de 10 iulie, în jurul orei 22:20, pe o porțiune de traseu neiluminată.

Publicat

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul- un bărbat de 40 de ani- se deplasa regulamentar pe traseu, când la un moment dat în față i-ar fi apărut pietonul, care mergea pe acostament, în aceeași direcție de mers. Impactul a fost extrem de violent, iar bărbatul de 53 de ani, a suferit răni incompatibile cu viața. La fața locului au fost trimise de urgență echipaje de poliție și ambulanță. Din nefericire însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat.

Șoferul a fost supus testării cu aparatul Drager, iar rezultatul a fost negativ — acesta nu se afla sub influența alcoolului în momentul producerii accidentului.

Oamenii legii au deschis o anchetă și urmează să stabilească toate circumstanțele care au dus la producerea tragediei.


Citește mai departe

Moldova

„Afaceri” cu bani publici: Percheziții de amploare într-un dosar de abuz de serviciu, la Taraclia.

Scandal cu iz penal în administrația publică locală din sudul țării. Ofițerii Centrului Național Anticorupție, în colaborare cu procurorii municipiului Chișinău, au descins cu percheziții în dimineața zilei de11 iulie în mai multe locații, într-un dosar de abuz de serviciu, soldat cu prejudicii în proporții deosebit de mari aduse bugetului local al raionului Taraclia.

Publicat

Conform informațiilor preliminare, în vizorul anchetatorilor se află atât persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice locale, cât și reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sunt bănuiți că, începând cu anul 2021, ar fi pus la cale o schemă prin care atribuiau preferențial contracte publice de reparație a drumurilor locale, în schimbul unor foloase necuvenite.

Potrivit schemei descoperite de CNA, factori de decizie din cadrul administrației publice locale Taraclia ar fi ignorat deliberat ofertele mai avantajoase ale altor participanți la licitații și ar fi favorizat în mod repetat același operator economic, încălcând grav legislația privind achizițiile publice. Prejudiciile calculate până acum sunt semnificative și vizează fondurile destinate infrastructurii rutiere.

Pe marginea acestui caz a fost pornită o cauză penală pentru abuz de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau care a cauzat daune în proporții deosebit de mari.


Perchezițiile s-au desfășurat atât în municipiul Chișinău, cât și în raioanele de sud ale țării.

Oamenii legii continuă investigațiile în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, identificării tuturor persoanelor implicate și atragerii acestora la răspundere penală, conform legii.


Citește mai departe

topul săptămânii