Moldova
/VIDEO/ Peste 400 de accidente cu implicarea pietonilor au fost înregistrate de la începutul anului
Indisciplina și nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de trafic a șoferilor – sunt principalele cauze ale producerii accidentelor cu implicarea pietonilor. Mulți dintre pietoni aleg să-și riște viața și să treverseze neregulamentar strada, în afara trecerilor pentru pietoni, trecerilor subterane sau la culoarea roșie a semaforului.

De la începutul anului 2019, Poliția a înregistrat 465 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 50persoane decedate și alte 430 traumatizate.
În acest sens, Poliția reamintește câteva recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a nu ajunge victimă accidentelor rutiere:
-asigurați-vă permanent, chiar şi atunci când vă aflați pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului);
-la trecerile cu circulaţia dirijată, conduceți-vă de semnalele semafoarelor destinate pietonilor, vehiculelor sau ale agenţilor de circulaţie;
-odată angajaţi în traversare, nu încetiniți mersul sau nu vă opriți fără motiv;
-așteptați vehiculele de rută în staţie, pe trotuar, acostament sau, după caz, pe refugiu;
-la trecerile nedirijate, ieşiți pe carosabil numai când sunteți convinşi de siguranţa traversării chiar dacă aveți prioritate în raport cu conducătorii de vehicule;
-în cazul în care în limitele vizibilităţii de 100-150 metri nu sunt treceri pentru pietoni, traversați drumul numai după ce v-ați asigurat că nu se apropie nici un vehicul;
-deplasați-vă pe partea dreaptă a trotuarelor, iar în lipsa acestora − pe acostament;
-în afara localităţilor, circulați pe partea stângă a drumului în întîmpinarea fluxului de vehicule;
-în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, purtați îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
-dacă sunteți părinte sau educator și însoțiți copii – nu admiteți ieşirea nesupravegheată a acestora pe carosabilul drumului, iar în timpul deplasării, conduceți pe partea exterioară a trotuarului sau acostamentului.
-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.
De asemenea, pietonilor li se interzice să se angajeze în traversarea drumului:
-nemijlocit prin faţa sau spatele vehiculelor oprite sau staţionate pe drum;
-pe sectoarele de drum cu câmpul vizual limitat;
-în cazul în care se apropie un vehicul cu regim prioritar de circulaţie, care emite semnale luminoase şi sonore;
-să traverseze căile la trecerile la nivel cu calea ferată când semnalul luminos sau poziţia barierei interzice trecerea.
Totodată, pentru evitarea incidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, conducătorii de vehicule sunt îndemnați să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:
– la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;
-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii;
-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport;
-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.
Poliţia acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, iar obiectivul principal al polițiștilor este salvarea de vieți și prevenirea accidentelor rutiere.
Implică-te și tu! Pentru tine, familia ta, prietenii tăi și cei din jur.
Moldova
Flăcări scăpate de sub control: bătrân țintuit la pat, salvat în ultimul moment. Hale industriale, la un pas de dezastru
Pompierii au intervenit prompt în două incendii de amploare înregistrate pe 5 mai, limitând pagubele materiale și salvând vieți.

La Strășeni, un incendiu izbucnit într-o hală avicolă de 2000 m² a fost localizat înainte de a se extinde spre alte construcții. Flăcările au afectat 150 m² din acoperiș, însă sute de păsări și două hale adiacente au fost salvate.
În aceeași zi, la Ocnița, pompierii au evacuat un bărbat de 79 de ani, țintuit la pat, dintr-un apartament cuprins de flăcări. Incendiul a distrus bunuri materiale dintr-o cameră de 60 m², iar victima a suferit arsuri la picior.
Cauzele ambelor incendii sunt în curs de investigare.
Moldova
Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții: Angajații au păcălit români de peste 300.000 de euro
Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții, unde escrocii nu ofereau credite, ci goleau carduri.

O rețea infracțională bine organizată, specializată în escrocherii transnaționale cu prejudicii de sute de mii de euro, a fost destructurată de ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și cei de urmărire penală ai INI, în colaborare cu procurorii PCCOCS.
Ancheta a stabilit că, într-o perioadă nedeterminată până în prezent, suspecții au pus în aplicare o schemă de fraudare cu ramificații internaționale. Pretinzând că reprezintă companii de creditare, membrii grupării contactau persoane din România, pe care le convingeau, prin metode de manipulare și inginerie socială, să investească sume de bani. Odată transferate în conturile controlate de rețea, fondurile erau însușite prin operațiuni financiare menite să le deghizeze originea ilicită.
Prin clonarea și accesarea frauduloasă a cardurilor bancare ale victimelor, suspecții transferau banii către conturi electronice (wallet) neidentificate până în prezent. Doar în perioada ianuarie–mai 2025, prejudiciul adus victimelor depășește 300.000 de euro.
Pe 5 mai, cu sprijinul mascaților BPDS „Fulger”, forțele de ordine au descins într-un call centru din Chișinău, unde opt persoane desfășurau activitatea frauduloasă. Din locație au fost ridicate zeci de telefoane, calculatoare și carduri de acces.
Printre cei reținuți se numără liderul grupului, un tânăr de 24 de ani, și administratorul call centrului, în vârstă de 26 de ani. Ambii au fost plasați în izolatorul de detenție preventivă al DP Chișinău.
Potrivit legii, faptele comise sunt pedepsite cu închisoare de la 8 la 15 ani, amendă între 750.000 și 1.000.000 de lei, precum și interdicția de a ocupa funcții sau de a desfășura activități profesionale timp de până la 5 ani.
Moldova
/VIDEO/ Teroare cu implicarea animalelor. Zeci de câini, forțați să lupte pentru distracția oamenilor.
Cruzime fără margini într-o zonă izolată de la marginea orașului Cimișlia. Polițiștii au descoperit o rețea care organiza lupte ilegale între câini, într-o volieră improvizată. Oamenii legii au intervenit de urgență, după ce au fost sesizați printr-un mesaj anonim care conținea inclusiv o secvență video ce surprindea scene de o violență extremă: câini puși să se lupte între ei, în aplauzele celor prezenți.

Ofițerii poliției criminale au descins la locul indicat și au surprins în flagrant acțiunile ilegale.
În zonă se aflau aproximativ 70 de persoane și 30 de câini de rasă, toți într-o volieră improvizată. Potrivit anchetatorilor, până la intervenția poliției, fuseseră deja organizate cinci lupte între animale. Imediat a fost solicitat un veterinar din cadrul instituției teritoriale abilitate, care a examinat starea fizică a patrupezilor implicați. În prezent, polițiștii continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, fiind vizate inclusiv cele care au organizat, promovat, finanțat sau susținut logistic activitățile ilegale. Conform legislației în vigoare, cruzimea față de animale prin organizarea sau susținerea luptelor între acestea se pedepsește cu amendă de până la 6000 de lei pentru persoane fizice și până la 15.000 de lei pentru cele cu funcții de răspundere.
-
În căutare5 zile în urmă
Un moldovean de 27 de ani, dispărut de cinci zile, în Franța: Era șofer de camion și s-ar fi oprit să facă un popas
-
Moldova2 zile în urmă
Tragedie în Chișinău. O femeie s-ar fi aruncat în gol de pe viaduct
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova5 zile în urmă
Accident mortal, la Ialoveni. Un tânăr de 18 ani a tamponat cu BMW-ul un pieton ce traversa neregulamentar
-
Moldova5 zile în urmă
Scandal în plin trafic, la Botanica, după un accident rutier. Momentul impactului surprins de o cameră de bord
-
Moldova10 ore în urmă
Un call centru din Chișinău s-a transformat în firmă „fantomă” de investiții: Angajații au păcălit români de peste 300.000 de euro
-
Moldova5 zile în urmă
Fost primar, acuzat de escrocherie: Ar fi ajutat un om de afaceri să primească ilegal subvenții de 630.000 de lei de la AIPA
-
Moldova2 zile în urmă
Copii aflați în pericol! Doi minori au fost salvați de pompieri, al treilea- căutat ore în șir de poliție.