Moldova
Un tânăr schizofrenic, forțat de un felcer să refuze spitalizarea. Martoră: Băiatul părea mult mai adecvat decât medicul
Un tânăr de 21 de ani, care ar suferi de schizofrenie, a avut nevoie de ajutorul medicilor, după ce în această dimineață, în jurul orei 03:40, i s-a făcut rău.

Totul s-a întâmplat pe strada George Meniuc intersecție cu stradela Nucarilor din capitală. Cea care a alertat Serviciul 112 a fost directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, Antonița Fonari, care locuiește în zonă.
Nicolae, băiatul care tremura continuu și încerca să găsească un punct de sprijin în jurul său, le-a spus medicilor denumirea medicamentului pe care îl administrează de obicei și a solicitat de mai multe ori să fie dus la Spitalul de Psihiatrie. Felcerul a constatat că tânărul suferă de schizofrenie, și l-ar fi impus să semneze refuzul de a fi spitalizat, în ciuda rugăminților băiatului de a fi internat.
„Îmi este greu să nu spun că, dintr-o parte, Nicolae părea mult mai adecvat decât medicul, care a vorbit foarte grosolan și a refuzat cel puțin să măsoare tensiunea pacientului, care i-a spus clar că „a luat câteva doze de Aminazine, pentru că nu prea ajută”.
Am cunoscut persoane cărora le-a fost administrat acest preparat și știu că are multiple efecte adverse, în special în caz de supradozaj, respectiv, m-am mirat că medicul a decis că nu este cazul să ducă pacientul la psihiatrie (pentru că inițial Nicolae acuza doar o durere puternică în umăr și sacoul său era murdar în spate, în rest având o ținută foarte îngrijită)”, se arată într-o postare a Antoniței Fonari.
În timpul discuției cu băiatul, acesta a menționat că în căminul în care locuiește, mama aplică deseori violența fizică asupra sa și „nu vrea să mai aibă grijă de unul bolnav de cap”.
„Posibil că medicii înțeleg „din ochi” că nu este nevoie de o consultație de urgență, înțeleg că băiatul trebuie să meargă din nou la psihiatru așteptând programarea la Policlinică (de la ultima internare a trecut o săptămână), înțeleg că este o muncă solicitantă la Urgență și că nu sunt specialiști suficienți. Dar nu înțeleg de ce medicii de la Urgență obligă pacienții să semneze actul (care la momentul semnării nici nu este completat) că refuză spitalizarea.
În cazul lui Nicolae el era foarte deschis să meargă imediat la Costiujeni, a repetat asta de mai multe ori și, totuși, s-a conformat să semneze că refuză spitalizarea (de altfel medicul nu a oferit nici o explicație cu privire la ce „trebuie de semnat aici””, a mai scris Fonari pe pagina sa Facebook.
Am contactat-o telefonic pe purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Prespitalicească, Diana Blanaru, care ne-a comunicat că se va informa despre acest caz și va reveni cu o reacție.
În context, Antonița Fonari solicită ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, să revizuiască practica de a obliga pacienții să semneze actul prin care refuză internarea în spital și face referire și la faptul că este o problemă când polițiștii asociază delirul numai cu substanțele psihotrope pe care ar fi putut să le consume o persoană, recomandând Ministerului Afacerilor Interne să țină cont de acest lucru la instruirile viitoare ale angajaților.
Moldova
Pe mâna autorităților italiene. Un moldovean, anunțat în căutare internațională, reținut la Bologna.
A ajuns pe mâna autorităților italiene. Un moldovean în vârstă de 27 de ani, dat în căutare internațională de autoritățile din Chișinău pentru trafic de droguri, a fost arestat pe Aeroportul din Bologna, Italia.

Bărbatul, care deținea și un pașaport românesc, a fost reținut de polițiștii de frontieră italieni în urma unui control de rutină, la sosirea sa din Dublin, Irlanda. Presa italiană scrie că, în urma prelevării amprentelor, forțele de ordine au constatat că acesta era subiectul unui mandat de arestare internațional emis de autoritățile din Republica Moldova. Investigațiile ulterioare au relevat că bărbatul era căutat de aproape un an, fiind condamnat în 2023 de instanța din Chișinău pentru trafic de substanțe interzise.
Potrivit datelor oficiale, infracțiunile pentru care tânărul a fost condamnat s-au desfășurat în 2017 în raionul Hâncești, el fiind condamnat la un an și trei luni de detenție. Se pare că bărbatul a reușit să fugă din Moldova, înainte ca sentința să intre în vigoare. În urma arestării, tânărul moldovean urmează să fie extrădat în țara noastră, unde va trebui să-și execute pedeapsa primită.
Moldova
Operațiuni de deminare: proiectil și bombă, dezamorsate la Rezina și Fălești.
Operațiuni de deminare în două raioane ale țării. Geniștii Brigăzii Infanterie Motorizată „Moldova” au dezamorsat un proiectil de artilerie și o bombă cu aruncător, ce datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Primul caz a fost înregistrat în satul Țareuca din raionul Rezina. Acolo, în timpul unor lucrări agricole, câțiva localnici au descoperit un proiectil de artilerie. Oamenii au alertat forțele de ordine, astfel că la fața locului au intervenit de urgență geniștii pentru misiunea de deminare. Tot în timpul lucrărilor agricole a fost descoperită și o bombă cu aruncător, în satul Ciolacul Nou din raionul Fălești. Și în acest caz echipa de geniști a intervenit pentru operațiunea de dezamorsare. Cele două obiecte au fost neutralizate în condiții de maximă securitate.
Moldova
Droguri descoperite în fiecare zi. De la începutul anului au fost pornite sute de dosare penale.
Statistică alarmantă în Republica Moldova: în doar trei luni, au fost pornite 337 de cauze penale pentru infracțiuni legate de consumul și circulația substanțelor interzise — o creștere de peste 31% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, doar 154 dintre dosare au fost transmise în instanțele de judecată, adică mai puțin de jumătate. Cel puțin asta denotă cele mai recente date prezentate de IGP. Potrivit autorităților, de la începutul anului au fost înregistrate și 14 cazuri de contrabandă cu droguri, dintre care șase identificate de structurile poliției.
Pe de altă parte, s-au redus cazurile de procurare, consum ori deținere a drogurilor în cantități mici, fiind întocmite 1200 de procese-verbale, cu 13 la sută mai puțin decât anul trecut.
În raportul poliției se mai arată că substanțele cel mai des întâlnite rămân aceleași: marihuana, PVP, cannabis, hașiș, MDMA, cocaină, heroină și amestecuri pe bază de mephedronă — droguri periculoase, tot mai accesibile în rândul tinerilor. În context, autoritățile anunță că vor intensifica controalele și vor continua investigațiile în colaborare cu structuri internaționale.
-
Moldova2 zile în urmă
/ÎN CĂUTARE/ Alertă de căutare în întreaga țară. Un deținut de 26 de ani a evadat din Penitenciarul nr.1 Taraclia.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Alexei Cotorobai este învinuit pentru omor, viol și răpire. Acesta a fost trimis în judecată.
-
Moldova3 zile în urmă
O șoferiță s-a răsturnat cu mașina pe un câmp din Sîngerei. O pasageră- la spital.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Incident revoltător, la Telenești. O echipă de asistență medicală urgentă a fost huiduită, iar felcerul s-a ales cu un pumn în față.
-
Moldova3 zile în urmă
Grav accident, provocat de un șofer băut, la Briceni. Un mort și doi răniți
-
Moldova7 zile în urmă
Un bărbat din Fălești a fost trimis după gratii. Acesta ar fi bătut până la moarte un consătean, care i-a jefuit mama.
-
Diaspora3 zile în urmă
Un moldovean, medic cardiolog în Italia, ucis de o mașină, în timp ce circula pe bicicletă
-
Diaspora2 zile în urmă
Rețineri după o explozie în Rusia: Un moldovean suspectat că transporta componente pentru bombă